Darmflora

Beter slapen en darmflora: Link tussen darmbacteriën, slaapkwaliteit en cognitie

Share Button

Beter slapen door gezonde darmflora; volgens een nieuwe publicatie in journal Sleep Medicine hangen deze twee duidelijk samen. De kwaliteit van slaap hangt af van de darmbacteriën. Als er weinig van bepaalde typen bacteriën aanwezig zijn, heeft dit gevolgen voor de nachtrust en cognitieve flexibiliteit, maar ook voor de stofwisseling en het gewicht.

Beter slapen door gezonde darmflora

Een vertraagde stofwisseling en een toegenomen lichaamsgewicht zijn dan meestal weer het gevolg van de slechte nachtrust.

De brein-darm as

De bidirectionele interactie tussen het spijsverteringskanaal en het centrale zenuwstelsel krijgt steeds meer de aandacht van wetenschappers en consumenten. Tal van onderzoeken linken de darmflora aan een breed scala van aandoeningen. Zelfs op de stemming, het humeur, depressie en angst hebben de micro-organismen in de darmen een grote invloed. Een dysbiose in de darmflora kan leiden tot obesitas en glucose-intolerantie.

Sleep Medicine meldt dat er behalve de brein-darm as ook nog zoiets is als de slaap-darm connectie. Volgens de publicatie zijn er veel manieren waarop het darmmicrobioom de slaap beïnvloedt, en van hieruit ook de stemming, stress, pijn en hormonen.

Er werden 37 oudere volwassenen geworven voor de studie (leeftijd: tot 65 jaar). Monsters van de faeces werden afgenomen, en de slaapkwaliteit werd gemeten middels de Pittsburgh Sleep Quality Index. Verder werden er testen met betrekking tot de cognitieve flexibiliteit afgenomen (Stroop Color Word Test).

Darmbacteriën, slaap en cognitieve flexibiliteit

De resultaten toonden dat een betere slaap ook voor een betere cognitieve flexibiliteit zorgde en een voor grotere aantallen Verrucomicrobia. De studie suggereert dat een veranderde samenstelling van het darmmicrobioom een mogelijk mechanisme is die voor een verminderde slaapkwaliteit en gebrekkige neurocognitieve prestaties zorgt. Een slechte slaapkwaliteit resulteert in een gebrekkige cognitieve flexibiliteit en een veranderde compositie van het darmmicrobioom.

De potentie voor probiotica om de slaap te beïnvloeden is interessant. Bij een paar studies lag de focus op stress, en het is duidelijk dat wanneer je stress en angst aanpakt dit ook invloed op de kwaliteit van de slaap heeft.

Darmbacteriën en melatonineproductie

Eén eerdere studie waarbij het ging om de invloed van darmflora op de kwaliteit van slaap werd vorig jaar gepubliceerd in Molecular Metabolism. Het kwam er op neer dat gezonde darmflora voor een gezonde slaap zorgen. De oorsprong van een slaapstoornis zou in het darmmicrobioom liggen. In onderstaande artikel vind je veel informatie over hoe dit mechanisme werkt en welke invloed de darmbacteriën op onder andere de cortisolspiegel en melatonineproductie hebben.

Verder kun je lezen over de verschillende uitwerkingen die de soorten probiotica hebben: welke streng zorgt bijvoorbeeld voor een toegenomen melatonineproductie?

De kwaliteit van je slaap ligt in … je darmflora

Foto: Pixabay

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Cayennepeper beschermt hart en vaten -ook acuut

Verlichting bij chronische pijn, wat is beter: warmte of kou?

Hoe broccoli het brein beschermt bij een beroerte

Yoghurt: 28 gram per dag vermindert kans op diabetes

De donkerste geheimen van de voedingsindustrie: onderzoeksjournaliste doet boekje open

Omega 3 supplementen getest: hoe en welke kies je het beste?

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.