Darmflora

Lekkende darm door pijnstillers

Share Button

Gewone pijnstillers bevorderen een lekkende darm. Ze tasten het celweefsel aan dat langs de darmen ligt en zijn giftig voor dit weefsel. Herstel van een lekkende darm is van groot belang, omdat dit veel ellende veroorzaakt. Een hormonale disbalans, (auto immuun-) ziekten, voedselallergieën en een laag energieniveau: ze hangen samen met het lekkende darm syndroom.

Pijnstillers wekken lekkende darm op

Het zijn de zogeheten NSAID’s die het lekken van de darmwand bevorderen. Het darm epitheel vormt een belangrijke barrière die de darmbacteriën scheidt van andere weefsels. NSAID’s (nonsteroidal anti-inflammatory drugs) zijn de meest gebruikte pijnstillers wereldwijd. Naast het veroorzaken van schade aan de maag, zijn ze ook giftig voor het epitheel: de pijnstillers veroorzaken darmwand-erosie, perforatie en zweren in de darmen.

In een nieuw onderzoek–gepubliceerd in ACS Infectious Diseases- werden menselijke darmcellen gebruikt om de consequenties die NSAID’s voor de darmen hebben in kaart te kunnen brengen.

Giftig voor darmcellen

Er werd opgemerkt dat diclofenac toxisch is voor de darmcellen, omdat deze pijnstiller de oxidatieve fosforylering in de mitochondriën negatief beïnvloedt en ROS (reactive oxygen species, een kenmerk van veroudering en degradatie) genereren. Hiernaast werd gezien hoe diclofenac de doorlaatbaarheid van de darmwand opwekt, waardoor giftige stoffen kunnen doorlekken.

Ook dyspepsie

Hoewel het feitelijk geen nieuws is dat pijnstillers een lekkende darm veroorzaken, is het belangrijk om hier de aandacht op te vestigen. Het gegeven dat pijnstillers –en niet alleen diclofenac- een lekkende darm veroorzaken is al minstens enkele decennia bekend. 1 2 3   Hiernaast veroorzaken ze de vervelende aandoening dyspepsie. 4

Darmflora

Het is ook duidelijk dat het gebruik een negatieve invloed op het darm microbioom heeft. Zo heeft bijvoorbeeld aspirine een impact op de soorten Prevotella en Bacteroides. Bij ibuprofen gebruikers zouden er meer van de families Propionibacteriaceae, Pseudomonadaceae, Puniceicoccaceae en Rikenellaceae aanwezig zijn in de darmen. 5

 

Een lekkende darm: wat is het en hoe genees je het?

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Bieten: vol antioxidanten. Ontgiftigen en verbeteren humeur en alertheid !

6x Natuurlijke – en verrassende- luchtverfrissers

Hoe -en welke- probiotica serotonineniveau en stemming verbeteren -studies

Hoe water drinken voordelen biedt voor het gewicht –studie

Beter slapen zonder slaapmutsje

Verbranding van lichaamsvet: verandering van eettijden maakt verschil

Fibromyalgie komt door overreactief immuunsysteem en vraagt om andere aanpak

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.