Hoe stil is de stille hartaanval? Ken de symptomen!

cholesterol, hart

Iemand die een stille hartaanval heeft gehad, kan zich hier weken of maanden van onbewust zijn. Het is wel iets dat serieus genomen moet worden en behandeld zodra de eerste symptomen verschijnen. Wat zijn die symptomen?

Stille hartaanval; minimale symptomen

Een stille hartaanval kan beginnen met het gevoel dat er iets niet klopt. De symptomen kunnen zo minimaal zijn dat je er aan voorbij gaat, maar toch kan het zijn dat de bloedtoevoer naar een deel van het hart tijdelijk geblokkeerd is. Dit kan littekens en schade aan de hartspier veroorzaken. De benaming “stille hartaanval” kan suggereren dat het iets is dat komt en gaat zonder al te veel poespas. En hoewel het klopt dat je daadwerkelijk een hartaanval kunt krijgen zonder je hiervan op dat moment bewust te zijn, kan het serieuze schade geven. De symptomen zijn er niet of nauwelijks en zijn dus minimaal.

Tijdens een hartaanval is de toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hartspier tijdelijk verminderd of gestopt. Het hart kan nog pompende zijn, maar het spierweefsel lijdt of sterft af. Meestal is het een gevolg van vernauwing van de kransslagaders. Plaques hebben zich opgehoopt in de aderwand, en wanneer dit scheurt komen vetten, proteïnen, cholesterol, witte bloedcellen en ander materiaal los. Dit kan de bloedtoevoer vrijwel onmiddellijk tegenhouden.

Het kan ook zijn dat de plaques in zo’n mate zijn opgehoopt dat de aderen vernauwd zijn, waardoor de bloedtoevoer eveneens verhinderd is.

Kransslagaders

Bij een stille hartaanval stopt de bloedtoevoer vanwege een blokkade in een kransslagader. De blokkade kan tijdelijk zijn en slechts een kleine verstoring in de bloedtoevoer veroorzaken. Misschien is het vrijgekomen materiaal zo klein dat het afgebroken wordt of opgenomen in de bloedbaan. Bij een traditionele hartaanval blijft de kransslagader geblokkeerd. Het resultaat kan pijn in de borst zijn, die uitstraalt naar de armen, nek, rug, kaak of schouders. Bij een stille hartaanval ervaar je dit niet perse.

Hoe stil is de stille hartaanval?

Toch zijn sommige stille hartaanvallen niet zo stil. Het gevoel dat er iets mis is, wordt vaak beschreven en dit kan makkelijk voor iets anders aangenomen worden. Je voelt je misschien een beetje misselijk, of hebt een naar gevoel in de maag en dan denk je niet direct aan een hartaanval. Het komt ook voor dat men pijn in een bepaalde spiergroep ervaart, een opgeblazen of grieperig gevoel. De symptomen zijn in ieder geval niet-specifiek en subtiel.

De subtiele symptomen van een stille hartaanval

 • Onverklaarbare vermoeidheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Oncomfortabel gevoel in de maag, brandend maagzuur
 • Pijn in een bepaalde spiergroep, of een spier in de rug of borst
 • Onbehagelijk gevoel (geen pijn) in borst, kaak, bovenrug of armen
 • Gevoel van grieperigheid
 • Kortademigheid

Bovenstaand symptomen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen ervaren borstpijn vaak anders en voelen dit meer als vermoeidheid in plaats van de typerende druk op het midden van de borst. Diabetici kunnen beschadigde zenuwvezels hebben en minder gevoelig zijn voor pijn. Hierbij komt ook dat elk persoon pijn anders ervaart.

Risicofactoren voor een hartaanval zijn

 • Leeftijd
 • Te hoog LDL-cholesterol
 • Een eerdere hartaanval
 • Diabetes
 • Familiegeschiedenis van hartaanvallen of andere hartproblemen
 • Geschiedenis van roken, obesitas en een zittende leefstijl

Vooral bij vrouwen

Bij vrouwen zijn de symptomen dus mild, ongebruikelijk en minder opvallend. Volgens een redelijk recente publicatie in Journal of the American Heart hangt de stille hartaanval ook samen met een hoge pijngrens.  Een vrouw zou daarom nog beter op de tekenen van een stille hartaanval moeten letten dan een man. Als je het idee hebt dat je de symptomen ervaart, ga dan naar de huisarts. Als je namelijk een stille hartaanval gehad hebt, vergroot dit de kans op een volgende hartaanval.

Van een mediterraan dieet is al vaak aangetoond dat dit de kans op een hartaanval drastisch verlaagt. (dec 2017/Journal of Cardiovascular Medicine ) Hiernaast verbetert het de cognitie. Zeker wanneer je jezelf in bovenstaande risicofactoren herkend, kan het een goed idee zijn om over te gaan op een mediterraan dieet.

Stille hartaanval bedreigt vooral vrouwen- De symptomen

Foto Pixabay