Je lever reinigen: Wat levert het op en waarom basilicum niet mag ontbreken

gezondere lever, geen vette lever

De lever is een van de grootste organen en heeft veel met de stofwisseling te maken. Vandaag de dag is deze duizendpoot drukker dan ooit; de huidige voeding en leefstijl dragen hier aan bij. Ben je vaak moe, ziet je huid er slecht uit of heb je een trage stofwisseling? Dan zou je dit orgaan wat meer kunnen ontzien, door meer voeding en kruiden te nuttigen die de lever reinigen. Een gereinigde lever levert veel op, en je hoeft er niet eens zoveel voor te doen! Met name de rol van basilicum bij een gezonde lever is interessant!

Waarom je lever reinigen?

vettelever-300x161.jpg

De lever heeft het zo nu en dan nodig om ontlast te worden. Het drukke orgaan zet nutriënten in de voeding om tot stoffen die bruikbaar voor het lichaam zijn, slaat deze stoffen op en voorziet de cellen ervan wanneer dit nodig is. Gifstoffen worden door de lever omgezet tot onschuldige substanties of verwijderd. De lever werkt enorm hard, en heeft het zwaarder te verduren dan ooit. Het orgaan vervult wel een cruciale functie bij het omzetten van voeding in energie.

Zonder een goede leverfunctie is er geen

 • Goed werkend metabolisme
 • Gezonde circulatie
 • Balans in hormonen
 • Schoon bloed
 • Gezonde vertering

Wat levert een schonere lever op?

Een betere leverfunctie zorgt dat je

 • Een gezond uitziende huid hebt
 • Een regelmatige menstruatiecyclus, en minder last van PMS
 • Minder vaak voorhoofdholte en bijholte ontstekingen hebt
 • Minder vaak infecties oploopt en een sterker immuunsysteem hebt
 • Een betere spijsvertering hebt
 • Een frissere adem en een betere mondgezondheid hebt
 • Een betere stemming en een scherper denkvermogen hebt

Het selecteren van goede voeding is onmisbaar voor een goede gezondheid, en vooral voor die van de lever. Dit grootste orgaan speelt een hoofdrol bij de stofwisseling van diverse stoffen. De duizendpoot ontgift, breekt rode broedvellen en stoffen af, stelt proteïnen en hormonen samen en slaat glycogeen op. Elke schade die de functie van de lever verzwakt kan tot leverziekten leiden.


Onkruid en andere planten worden al sinds het bestaan van de mensheid genuttigd, en zijn tegenwoordig onder andere in capsulevorm beschikbaar, mariadistel en paardenbloem zijn hier voorbeelden van.


Aan bijna elke chronische leverziekte ligt oxidatieve stress ten grondslag. Vitamine C, E, selenium, zink en andere anti-oxidanten zijn goed voor de lever. Beta-caroteen, coenzym Q10, kurkuma, dong quai (Angelica sinensis), ellaginezuur, epigallocatechinen gallaat, lipolic acid, lycopeen, mitoquinone, n-acetyl cysteïne, quercetine en resveratrol ondersteunen het orgaan ook uitstekend. 1  2  3 4


Andere planten die de lever beschermen zijn Japanese angelica, Asparagus, Platycodon grandiflorus, boekweit, Capillary wormwood, Selderij, kastanje, Chinese bieslook, Chinese Iris lactea, Chinese toona, Cordate houttuynia, waterkers,  Lilium browni), Hertshooi, hazelnoot, kelp, kiwi, mango, olijf, papaya, postelein, rode dadel, jonge bamboescheutjes  5 6 7  8 9

Deze lijst groeit nog steeds.


Planten die schadelijk voor de lever zijn

Er zijn ook planten die schadelijk voor de lever zijn.

De lever heeft het zwaarder vanwege pesticides, additieven en fructosesiroop dat in veel voedingsproducten zit. Pesticides zijn hoogst giftig voor de lever en veranderen de stofwisseling en oxidatieve balans in het orgaan. 10 Gegrilde of gefumigeerde voeding is ook erg nadelig: bij voeding die begasd is met bestrijdingsmiddelen (gefumigeerd) binden fumigatieresidues zich aan zaden. Dit maakt de residues hoogst bio beschibaar. Bedorven voeding is schaadt de lever ook. Zo bevat overrijpe gember de stof safrole die hoogst giftig voor de lever is. Voor rotte of overrijpe aardappelen geldt hetzelfde, alleen gaat het hier dan om mycotoxinen. Cassave kan ook giftig zijn wanneer dit excessief en onjuist gebruikt wordt. Deze plant is geassocieerd met leverkanker.