Te hoge zoutinname heeft negatieve impact op hersenen

zout2.jpg

Te veel zout heeft een negatieve impact op de hersenen en kan cognitieve gebreken veroorzaken, volgens een publicatie in Nature Neuroscience. Deze negatieve effecten kunnen gelukkig wel omgekeerd worden. Wat gebeurt er dan precies in het brein door overmatig zoutgebruik?

Zoutinname: te laag/te hoog?

zout-300x225.jpgHet is een beetje een controversieel onderwerp: wel/niet te veel zout. Nog niet zo lang geleden waarschuwde een hoogleraar dat de huidige zoutconsumptie te laag is, en dat dit het risico op hartfalen, hartaanvallen en beroertes zou verhogen. We zouden dagelijks meer dan 6 gram moeten nuttigen, dit is meer dan de richtlijn voorschrijft. (I) Een andere grote en wereldwijde studie bevestigde de conclusies van de hoogleraar: zoutarme voeding verhoogt de kans op een hartaanval en beroerte, en liet eveneens weten dat de dagelijkse inname hoger dan 6 gram zou moeten liggen. (II)

(I) Lage zoutinname verhoogt kans op hartfalen
(II)Lage zoutinname verhoogt kans op beroerte, hartaanval en overlijden 

Te veel zout, slecht voor de hersenen

Nu naar de publicatie in Nature Neuroscience.

Zout staat bekend om zijn bloeddruk verhogende effecten. Dat dit mineraal ook voor hersen gerelateerde problemen zorgt is minder bekend: cognitieve achteruitgang en cerebrovasculaire ziekten staan in verband met de inname van zout.

Volgens de auteurs van de studie zijn de endotheelcellen in de cerebrale bloedvaten betrokken bij het mechanisme achter deze negatieve uitwerkingen. De endotheelcellen in onze bloedvaten zijn verantwoordelijk voor de regulatie van de vasculaire tonus. Overmatige zoutconsumptie zou de functie van de endotheelcellen ondermijnen.

Dit kan een interessant gegeven zijn, omdat het brein afhankelijk is van een regelmatige en soepele zuurstoftoevoer om juist te kunnen functioneren.

Overmatige zoutinname doet volgens de onderzoekers meer en heeft een negatieve invloed op

  • Immuunsysteem
  • Darmen
  • En uiteindelijk op de hersenen

Zoutconsumptie en de brein-darm as

Het onderzoek: een groep muizen kregen een zoutrijk dieet voor de duur van 12 weken. De hoeveelheid zout die de muizen binnenkregen was vergelijkbaar met de hoeveelheid die mensen gemiddeld via een zoutrijk dieet binnenkrijgen.

Na de eerste paar weken werd het volgende gezien:

    • Een endotheel disfunctie
    • Afname van de bloedtoevoer naar de hersenen
    • Cognitieve achteruitgang

De bloeddruk echter, bleef onveranderd.


Toename witte bloedcellen in de darmen

zout3-300x191.jpgEen belangrijke ontdekking was de toename van de TH17 witte bloedcellen in de darmen. Dit leidde tot een toename van pro-inflammatoire molecules (plasma interleukinge-17: IL-17). Vervolgens kon de moleculaire route geïdentificeerd worden middels welke deze hogere concentratie IL-17 in het bloed tot de negatieve cognitieve en cerebrovasculaire effecten leidde. Hierop wilden de onderzoekers wilden hierop zien of de bevindingen ook golden voor menselijke cellen, en behandelden menselijke endotheelcellen met IL-17.

De resultaten waren hetzelfde.

Veranderingen in voeding

Het goede nieuws is dat de negatieve effecten van een zoutrijk dieet omkeerbaar blijken te zijn. De muizen kregen na 12 weken een normaal dieet, en de resultaten waren hoopvol. De vasculaire en cognitieve functie verbeterden.

Ook experimenteerden de wetenschappers met aminozuur L-arginine: dit keerde de negatieve effecten van overmatige zoutconsumptie eveneens om.