Gezondheid-divers

“Maagzuurremmers verdubbelen de kans op maagkanker” -studie

Share Button

Maagzuurremmers zijn het meest voorgeschreven geneesmiddel in Nederland. Eerder dit jaar werd gewaarschuwd voor zware remmers: ze zouden botontkalking, nierfalen en darminfecties veroorzaken. Nu blijkt uit een nieuw onderzoek dat ze ook de kans op maagkanker bevorderen.

Maagzuurremmers verhogen kans op maagkanker

Maagzuurklachten, ze zijn zeer vervelend. Maar ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft last van deze klachten, en meer dan 2 miljoen Nederlanders slikt middelen die het maagzuur remmen. 1

Eerder dit jaar waarschuwden artsen voor zware maagzuurremmers, en in het tv programma Kassa (NHG en professor Rinse Weersma). Ze zouden vaak onnodig gebruikt worden. Vooral protonpompremmers (omeprazol, esomeprazol, pantoprazol) hebben heftige bijwerkingen en kunnen tot botontkalking, darminfecties en nierfalen leiden, volgens de professor. Met een gezondere leefstijl zou je veel winst kunnen behalen, vertelde hij in het programma. 2

Veranderde darmflora

Nu onthult Journal Gut een nadeel van maagzuurremmers, een bevinding van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen/Maastricht Universitair Medisch Centrum. Mensen die maagzuurremmers slikken zouden vaker last hebben van darminfecties en van Salmonella en Clostridium difficile.3

De studieauteur: “ “Maagzuurremmers maken het maagsap iets minder zuur. Normaal gesproken gaan veel bacteriën dood door het maagsap, nu troffen we bacteriën uit de mond aan in de darmen”. De verandering van samenstelling van de darmflora kan verklaren hoe het gebruik van maagzuurremmers de kans op darminfecties verhoogt. “Als sommige ‘goede’ bacteriën bijna verdwijnen in de darm, is er ruimte over. Die ruimte kan dan ingenomen worden door ziekmakende bacteriën. Dat geldt vooral voor de bacterie Clostridium difficile, een gevaarlijke bacterie bij kwetsbare patiënten”. Maagzuurremmende middelen zoals protonpompremmers hebben volgens de auteur een grote invloed op de compositie van de darmbacteriën. 4

Andere recente studies over protonpompremmers en de bijwerkingen

  • Protonpompremmers verhogen de kans op een beroerte met 20% (studie onder 244.000 mannen/vrouwen). 5
  • Hogere kans (5x) op verminderde vruchtbaarheid bij mannen 6
  • 90% Meer kans op nierfalen en 50% meer kans op chronische nierziekte 7 8
  • 44% Hogere kans op een heupfractuur 9
  • Beschadigt het maagslijmvlies 10 11

Uit alle studies blijkt dat hoe langer mensen de middelen gebruiken, des te hoger het risico.

Binnen 2 weken gebruik

De publicatie in Gut laat weten dat maagzuurremmers ook de kans op maagkanker verhogen. En dit lijkt al snel te gebeuren: wie nog maar 2 weken gebruikt maakt van PPI’s heeft al verdubbelde kans op de ziekte. En bij degenen die ze een jaar lang gebruiken, is de kans maar liefst 5x hoger. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 63.000 Britten die 2 weken lang PPI’s gebruikten. Wanneer de remmers drie jaar dagelijks gebruikt worden, is de kans 8x groter.

Volgens de onderzoekers stimuleren protonpompremmers het hormoon gastrine, dat een rol speelt bij het triggeren van de groei van kankercellen in de maag. De auteurs benadrukken dat de studie niet bewijst dat deze middelen kanker veroorzaken. De link leidt natuurlijk wel tot de nodige vraagtekens, vooral omdat mensen die PPI’s gebruiken in de veronderstelling zijn dat ze juist de kans op kanker verlagen. Chronisch zuurbranden vergroot namelijk de kans op slokdarmkanker, als de aandoening onbehandeld blijft.

Winst door andere voeding- en leefstijl

Er valt dus winst te behalen met maagzuurklachten door veranderingen in voeding- en leefstijl. Ook biedt de natuur een diversiteit aan behandelingen voor de aandoening. Een van de middelen waarvan bewezen is dat het effectief kan zijn is Iberogast (waarvoor deze website overigens geen reclame maakt/belang bij heeft). Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken m.b.t. dit middel geweest en deze laten zien dat:

Iberogast veilig en effectief is bij gastro-intestinale stoornissen, waaronder brandend maagzuur, prikkelbare darm en dyspepsie. 12 In het natuurlijk middel zitten Iberis amara totalis recens, Angelicae radix, Cardui mariae fructus, Chelidonii herba, Liquiritiae radix, Matricariae flos, Melissae folium, Carvi fructus en Menthae piperitae folium (review van een aantal studies: 13 ) Het middel heeft een beschermende werking op de darmen, en verbetert ook verstopping. 14 15

Zo behandel je brandend maagzuur natuurlijk

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Sommige supplementen en kruiden gevaarlijk bij hartfalen

Hoogleraar: “Eet meer zout. Een lage zoutinname verhoogt de kans op hartfalen”

Geschreeuw van ouders eist zware tol van tieners

Rennen: Slechts tien minuten (in matig tempo) groter effect dan langer rennen

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.