Antioxidanten, vitamines, mineralen

Tomaten herstellen longschade door roken

Share Button

Of het nu gaat om de preventie van huidkanker en rimpels of ondersteuning van het immuun systeem: de tomaat doet het. En nu blijkt de rode vrucht heeft nog een belangrijke werking te hebben. Tomaten herstellen de longfunctie bij ex-rokers en remmen de achteruitgang van de longen bij alle volwassenen.De studie is uitgevoerd door The John Hopkins Bloomber School of Public Health, en gepubliceerd in European Respiratory Journal.

Tomaten herstellen schade door roken

Longen beginnen te helen zodra men stopt met roken, maar dit kan jaren duren. Gestopt zijn met roken is echter geen garantie dat er een longaandoening ontstaat. Een ander punt is dat de longen volledig gerijpt zijn als je 20-25 jaar bent en dat ze na het 35e levensjaar meer achteruit gaan.

Deze studie gaat hier iets dieper op in, en meldt dat vooral appels en tomaten achteruitgang van de longen van ex-rokers afremmen.

Meerdere porties per dag

In vergelijking met volwassenen die minder dan 1portie fruit of 1 tomaat per dag eten, gaan de longen minder snel achteruit bij volwassenen die meer dan 3 porties fruit of meer dan twee tomaten per dag eten. Het beschermende effect was er alleen als de vruchten vers gegeten worden. Blijkbaar zitten er bestanddelen in verse tomaten en appels die de longschade door roken weer herstellen.

Longkanker

Een review uit 2011 meldde dat lycopeen uit tomaat longkanker kan voorkomen. De stof remt de groei van longkankercellen en voorkomt de groei van tumoren via onder andere celcyclus arrest en/of het opwekken van apoptose. Ook remt lycopeen uitzaaiingen.

Hoe zit het met tomatenpureee en ketchup?
Lycopeen is een van de ruim 600 carotenoïden en het meest aanwezig in tomaten (ongeveer 0.9-4.2 mg/100 gram). Tomatensaus en ketchup zijn geconcentreerde bronnen van lycopeen vergeleken met verse tomaten. Andere bronnen zijn rozenbottels, watermeloen, papaya, roze grapefruit en guave. Meer dan de helft van ingenomen lycopeen resteert in het bloed en de weefsels. 1 Hoewel het onderzoek in The European Respiratory Journal anders suggereert, blijkt uit andere studies dat lycopeen uit tomatenpasta beter bio beschikbaar is dan wanneer de stof afkomstig is van verse tomaten. 2

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Arts: slechts paar minuten intensieve training per week, effectiever voor gezondheid en gewicht

Sauna: gezondheidsvoordelen en risico’s

Lavendelolie: 18 goede redenen om het in huis te hebben

Waarom de avocado het kroonjuweel van gezonde voeding is; feiten

Zo onmisbaar is magnesium voor een flexibel brein en tegen migraine

Deze -smakelijke!- slimme snack houdt bloedsuikerspiegel in toom en voorkomt diabetes

Hooikoortstabletten brein

Voorzichtig met hooikoortstabletten: ze tasten het brein aan

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.