Anti-Aging Antioxidanten, vitamines, mineralen

Zwarte en groene thee gaan beide veroudering (en griep!) tegen: maar welke is het krachtigst?

Share Button

Drink je graag groene of zwarte thee? Dan ben je goed bezig. Het helpt namelijk om de veroudering zo lang mogelijk buiten de deur houden. Sterke vrije radicalen staan gezond ouder worden helaas in de weg. Als je geniet van een kop zwarte of groene thee, dan rem je de werking van deze vrije radicalen.  Hoewel beide theeën vol antioxidanten zitten, heeft één van de twee de sterkste werking tegen schadelijke stoffen. Food & Function laat weten welke dat is. En wist je  dat zwarte en groene thee ook nog beschermen tegen griep?

Zwarte en groene thee tegen veroudering

Beide theeën hebben namelijk een remmende werking op AGE’s (advanced glycation end products), meldt een nieuw onderzoek in Food & Function.  AGE’s zijn verbindingen tussen suikers en eiwitten die in de voeding voorkomen. Samen vormen ze sterke vrije radicalen.

Groene en zwarte thee komen beide van dezelfde struik: Camellia sinensis. Ze worden alleen ander verwerpt. De bladeren van zwarte thee worden eerst gefermenteerd voordat het verhittingsproces plaats vindt. Bij groene thee vindt er geen fermentatie plaats.

Zwarte thee

Zowel groene als zwarte thee bevatten stoffen die beschermen tegen de griep

Vermindert tandplak en verhindert de groei van bacteriën die gaatjes veroorzaken. De polyfenolen in de thee zijn hiervoor verantwoordelijk. 1 De thee verbetert ook de gezondheid van het hart en verlaagt het risico op een beroerte.  2 Dit bleek althans bij mensen die 3 of meer koppen thee per dag dronken, en het gold ook voor groene thee.
Zwarte thee bevat dus antioxidanten, polyfenolen, die ook nog eens DNA-schade tegengaan die met tabak of andere giftige stoffen in verband staat. Het drinken van zwarte thee over een lange periode (2 koppen per dag) zou de kans op diabetes type 2 met maar liefst 70% kunnen verlagen. 3

Mocht je ook last van stress hebben: het aminozuur L-theanine uit zwarte thee helpt je te ontspannen en zorgt voor een betere concentratie. Het stress hormoon cortisol neemt af wanneer je de thee regelmatig drinkt. 4

En hoe zit het met griep? De alkylamine antigenen versterken de immuunrespons en de tanninen nemen het op tegen virussen, het is dus een prima drankje om in het griepseizoen te drinken. 5

Groene thee

Zowel dier- als mensenstudies hebben laten zien dat groene thee beschermt tegen zonschade, wanneer je het op de huid dept!

Nu de groene thee: qua voordelen verschilt deze niet zoveel van de zwarte versie. Qua smaak wordt deze thee door fervente theeliefhebbers als minder aromatisch ervaren als zijn groene neefje. Omdat de bladeren van groene thee niet gefermenteerd worden voordat ze verwerkt worden bevat groene thee het maximum aan antioxidanten (eveneens polyfenolen). Groene thee wordt vaker gedronken als men gewicht wil verliezen. De hoge polyfenol-inhoud versnelt de verbranding van voeding. De thee houdt aderwanden gezond, verlaagt de bloeddruk en beschermt tegen de vorming van bloedklontjes. Hij vermindert ook het slechte cholesterol in het bloed (LDL) en verbetert de ratio tussen slecht/goed cholesterol. Uit muizenstudies blijkt dat groene thee de hersencellen beschermt én herstelt. Net als zwarte thee gaat deze soort eveneens een slecht gebit tegen. Dit komt door de catechinen; catechinen vernietigen de bacteriën en virussen die keelinfecties, gaatjes en andere gebitsproblemen veroorzaken. Waar zwarte thee tegen stress werkt, werkt groene thee tegen depressie. Dit komt door het aminozuur theanine. De catechinen voorkomen allerlei ziekten, van griep tot andere aandoeningen.

Een pluspunt van groene thee is dat het werkt tegen rimpelvorming en andere tekenen van veroudering. Ook op de acnehuid heeft de thee een gunstige werking vanwege het antibacteriële effect.

Terug naar de studie in Food & Function:  zwarte en groene thee onderdrukken dus de formatie van AGE’s en oxidatieve stress die door AGE’s ontstaat. Hierdoor hebben de theeën een anti-diabetes effect. Deze werking is bij groene thee groter, net als de antioxidant werking. Beide theeën remden ook een verslechtering van de enzymactiviteit van superoxide dismutase, catalase en glutathion: alledrie zeer sterke antioxidanten. Groene en zwarte thee beschermen op cellulair niveau en tegen glycatie.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Deze olie is rijk aan omega 3 en wordt beter geabsorbeerd dan visolie

14X Voedsel dat de huid beschermt tegen de zon

Tweerichtingsroute darm-brein bij PDS en darmproblemen

Jonge muziekbeoefenaars presteren cognitief beter, en dit effect is er nog als je ouder bent

Darmbacteriën hebben invloed op (eet) gedrag, humeur en voedingskeuze

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.