Lever Vetten Vetzuren

Visolie misschien niet zo gezond als je denkt?

Share Button

Hoewel visolie bekend staat om de vele gezondheidsvoordelen, suggereert nieuw onderzoek dat langdurig gebruik het risico op een vette lever later in het leven verhoogt. Dit geldt ook voor zonnebloemolie.

Visolie, zonnebloemolie: vette lever

De auteurs laten weten dat langdurige inname van visolie of zonnebloemolie de kans op een vette lever vergroot. Dit bleek uit een rattenstudie; de inname leidde tot veranderingen in de lever die het orgaan kwetsbaar maakt voor NASH (non-alcoholic steatohepatitis). NASH is een ernstigere vorm van NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease).

De studie (University of Granada) is gepubliceerd in The Journal of Nutritional Biochemistry. 1

Bij NASH is er een ophoping van vet in de lever, die niet door alcohol veroorzaakt is. Hiernaast is er ook ontsteking en schade aan de levercellen. De kans op ever cirrose en zelfs leverkanker is hierdoor verhoogd. Belangrijke risicofactoren voor NASH zijn overgewicht, obesitas, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes type 2. En deze factoren worden weer grotendeels bepaald door de voeding.

Olijfolie meest gezonde optie

Studieauteur professor Quiles & team bouwden voort op de link tussen voeding en NASH, en suggereren dat de typen olie die we consumeren een rol spelen bij het ontstaan van de aandoening later in het leven. Om tot deze suggestie te komen werden naast de effecten van visolie en zonnebloemolie ook die van olijfolie geanalyseerd, op de levers van ratten. Quiles laat weten dat olijfolie de meest gezonde optie is. 1

De visolie en zonnebloemolie hadden een impact op de structuur van de lever, genexpressie, het ontstaan van littekens, oxidatieve stress en de lengte van de telomeren. Telomeren zijn stukjes DNA die aan het uiteinde van chromosomen zitten.


Wat zijn telomeren?

Of we gezond oud worden, hangt af van de lengtes van onze telomeren. Door veroudering verkorten deze stukjes DNA, wat levensduur en gezondheid negatief beïnvloedt: cellen reproduceren niet langer. We kunnen onze telomeren wel weer langer krijgen. Opmerkelijk is een recente studie waaruit blijkt dat cacao en resveratrol (o.a. in blauwe druiven) de telomeren verlengen. (I ) Ook het mediterraan dieet heeft een gunstige invloed op deze belangrijke stukjes DNA.(II)


Ander studies: visolie gunstig voor vette lever

Dat zonnebloemolie niet zo gezond is zoals we altijd te horen kregen, raakt steeds meer bekend. De nieuwe bevindingen over visolie staan echter haaks op veel studies die juist een positief effect van visolie op de lever melden. (zie meta-analyse) Bij mensen met NAFLD is er ook een tekort aan omega-3 vetzuren in de voeding geconstateerd.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

De multifunctionele komkommer: 13 tips en trucs

Hoe kom je van suikerverslaving af : 6 stappen

9 Goede redenen om vaker grasboter te eten

5 Dingen die mensen met een sterk incasseringsvermogen doen

Lever reinigen voor meer energie: deze planten zijn toppers

Welke probiotica herstellen de lekkende darm (leaky gut)?

Paleo dieet effectief bij pre-diabetes

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.