Anti-Aging Beauty

Wat je op je huid smeert, moet je kunnen eten

Share Button

Natuurlijk beautyproducten winnen aan terrein.

In dit artikel:
– Wat je op je huid smeert, moet je ook kunnen eten
– Wees voorzichtig met huidcrèmes die ingrediënten bevatten die je niet kunt uitspreken
– Natuurlijke ingrediënten in plaats van chemicaliën

Kentering

Het is soms moeilijk om wijs te worden uit de ingrediëntenlijst op verzorgingsproducten. Waar zit je ingrediënt waar het volgens de claim nu juist om gaat en die de reden is van je keuze? Je bent best bereid om geld neer te tellen, juist voor die arganolie die er in zit, of voor die fruitzuren. Je ziet door de bomen het bos niet meer.

De consument kiest steeds meer voor puur natuur op de huid, er is een duidelijke kentering. Tot zo’n 4 jaar geleden werkte ‘natuurlijke’ schoonheid nog niet. Wat moest gebeuren was dat de primaire markt ook meer de kant van ‘puur natuur’ op ging. Tussen aanhalingstekens, want zo puur is het meestal niet.

Ingrediënten zijn de sleutel

De ingrediënten zijn de sleutel. Mensen willen natuurlijke en biologische ingrediënten. Ze weten dat wanneer ze het kunnen eten, ze het ook op de huid kunnen smeren. Het is een trend, maar geen eendagsvlieg. Men wil niet langer bedonderd worden, en geld betalen voor ingrediënten die er nauwelijks inzitten en/of amper werkzaam zijn. Terwijl er voor een prikje goede werkzame ingrediënten te bestellen zijn, je thuis aan de slag kunt gaan en je huid optimaal kan profiteren van goede biologische ingrediënten. Het is prettig om te weten wat je smeert en dat je veranderingen aan je huid kunt herleiden. Maar hierin moet je consequent gebruiken.

Hoe natuurlijk is ‘natuurlijk’

Sommige producten hebben de label ‘natuurlijk’. Maar ze komen tot stand door massaproductie en dit betekent  dat het goedkoper is om (bijvoorbeeld) een rozenluchtje te creëren in een lab, dan om extract van rozenblaadjes te gebruiken.

Net als met voeding, moet je als consument slim zijn. Zelfs de term ‘organisch’ wil niet zeggen dat de ingrediënten voor de juiste reden gekozen zijn en dat ze het efficiëntst zijn.

Simpele stelregel: wees voorzichtig met ingrediënten waarvan je de naam niet kan uitspreken.

Veroudering niet in de hand werken

Let op synthetisch geuren, parabenen en ftalaten vanwege mogelijke verstoringen van het endocriene systeem. Producten met op petroleum gebaseerde ingrediënten kunnen de poriën verstoppen. Maar niet alleen dat: aardolie-ingrediënten, minerale oliën/petroleum derivaten (zoals bij paraffine) zijn zeer om mee op te passen. Het laatste wat je wilt, is een crème gebruiken die rimpels en huidveroudering bevordert. En dat is nu juist wat deze ingrediënten doen. Tevens maken ze de huid afhankelijk van het product.
Deze stoffen worden gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie. Ze kunnen diverse huidproblemen veroorzaken zoals acne, rimpels en vroegtijdige huidveroudering.

Ftalaten hebben namen als -benzeendicarbonzuur, ‘-alcohol’, ethylhexyl, dibutylftalaat (DBP) en benzylbutylftalaat.

Over de te mijden ingrediënten straks meer.

DIY!

Consumenten zijn gemotiveerd om ‘pure’ producten van grote cosmeticaproducten te kopen, wanneer zij denken dat ze ‘puur’ zijn en dus minder vaak problemen veroorzaken. Zulke ‘natuurlijke’ producten zijn goed voor miljoenen winst.

Er is een enorme belangstelling voor DIY huidverzorging. Men wil lipbalsems, serums en scrubs met eetbare ingrediënten. Om een balsem te maken gebruik je bijvoorbeeld pure bijenwas in combinatie met calendula. Moeilijk is het niet, duur ook niet, wel leuk, en je huid heeft er tenminste iets aan.

Mensen kunnen allerlei biologisch voedsel in huis hebben, maar zou je naar de badkamer gaan dan vind je wellicht producten met chemicaliën. De gemiddelde vrouw gebruikt 12 producten per dag die samen meer dan 200 chemicaliën bevatten.

Natuurlijke huidoliën (biologisch en koudgeperst) bieden veel voor de huid. Ze zitten vol antioxidanten, vitamine E, vetzuren en bieden ook nog eens bescherming tegen de zon. Sommige huidoliën kunnen succesvol worden ingezet bij acné-, psoriasis- en eczeemproblemen. En anderen hebben weer de eigenschap dat ze collageen vernieuwen, zoals centellaolie.

Huidveroudering: Aanmaak nieuw collageen en elastischere huid. Deze huidolie doet het !

In DIY verzorgingsproducten kan je ook gebruik maken van

 • Aloë Vera: sap van de plant, een goede moisturizer.

Hoe maak je zelf Aloë Vera gel ?

 •  Arganolie
 •  Borax, mineraal dat water zachter maakt, en geschikt is als reiniger.
 • Calendula, heeft helende eigenschappen, wordt gebruikt bij verbranding van de huid en in lippenbalsems en is zeer huidvriendelijk.
 • Duindoornolie, rijk aan essentiële vetzuren, caroteen en andere voedende nutriënten.
 • Witte klei, milde klei gemaakt van aluminium oxide en zinkoxide, voor maskers en badzouten.

Ingrediënten die de huid (kunnen) irriteren

 • Cetyl
 • Stearyl,
 • Cetearyl en
 • Lanolin
 • Cinnamic acid
 • Mintachtige stoffen
 • Methylisothiazolinone
 • Oxybenzone
 • PABA
 •  Propylene glycol
 • Sodium lauryl sulfaat
 •  Methyl nicotinate
 •  Synthetische kleurstoffen

Verder nog te mijden

 

Parabenen

Methyl, ethyl, propyl en butyl (E214 t/m E219 en E319 t/m E321). Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel. Ze worden in verband gebracht met borstkanker. veilig zijn, ook niet in kleine hoeveelheden.

Petroleum derivaten en minerale oliën

Petrolatum, vaseline, paraffinum-liquidum, paraffinum-subliquidum cera microcristallina (hart-paraffine), microcrystalline wax, mineral oil, ozokerit, ceresin, C 11-12 of C 13-14 isoparaffin.

Zitten in veel huidverzorgingsproducten. Ze trekken vocht uit de huid, terwijl hydratatie juist zo belangrijk is. Ze stoppen poriën dicht, waardoor de huid niet meer kan ademen en geen afvalstoffen meer kan afvoeren. Dit werkt veroudering in de hand.

Door het gebruik van producten met aardolie-ingrediënten maakt de huid zelf geen huidvetten meer aan en gaat onprettig aanvoelen op het moment dat een product met paraffine niet meer gebruikt wordt. Het duurt minstens een maand om van paraffineverslaving af te komen. Paraffine verstikt de huid, er kan geen zuurstof meer bij de huid komen en gifstoffen kunnen niet meer worden afgevoerd

Let ook op:

 • Micro Wax
 •  Ozokerit
 •  Ceresin
 •  Eucerin (dit is een mix van natuurlijke en minerale olie)
 •  Cera microcristallina
 •  Isoparaffin (C11-12-13-14
 •  Eucerit Microcrystalline wax
 •  Ozokerite
 •  Paraffinum-liquidum
 •  Parrafinum-subliquidum
 •  PVP/VA copolymeer
 •  Acetone (Aceton)
 •  Ceresin
 •  Propyl alchol/ Propanol
 •  Isopropanol/Isopropyl alcohol

Parfums (kunstmatig)

Parfum, perfume, parfummix, fragrance, peru balsem of balsam peru.

Propyleenglycol of propaan-1,2-diol  (E1520)

Propyleenglycol wordt ook gebruikt als ingrediënt voor onder andere remvloeistof, antivriesmiddel, de e-sigaret en zelfreparerende binnenbanden.

Lanoline (E913)

Wolalcohol, adeps lanae, adeps lanae anhydrous, alcohol lanae, amerchol L-101, amerchol CAB, anhydrous lanolin en aquaphor.

Weliswaar een natuurlijk product, toch kan deze eczeem veroorzaken. Maakt dat een product snel wordt opgenomen.

Vaseline

Net als bij paraffine lossen deze vetten de natuurlijke huidvetten op en de huid maakt geen nieuwe meer aan.

Alcohol

Alcohol denat (denatured alcohol), SD alcohol, ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol.

Siliconen

Namen die eindigen op -one en –xane.

Een zeer uitgebreide lijst van te vermijden ingrediënten (en waarom deze te vermijden zijn) vind je hier.

 

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Natuurlijk mondwater -met kurkuma- blijkt effectiever bij tandplak en gingivitis

Oud recept nog altijd succesvol tegen ongewenste indringers

Zo verhoog je eenvoudig je dopamineniveau

Sauna: gezondheidsvoordelen en risico’s

Anti-aging effecten door voedingsstrategie die effecten van vasten nabootst

Honing-kaneel water: simpel maar veelzijdig voor de gezondheid

Over de link tussen darmflora en ASS: Autismesymptomen verbeterd bij jongen door antibiotica

Chronische slaapproblemen doen brein krimpen

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.