Darmflora Tips

Hoe pak je oorzaken aan van opgeblazen gevoel en opgezette buik

Share Button

Zo’n 20% van de mensen heeft last van een opgezette buik en opgeblazen gevoel. Het kan gepaard kan gaan met winderigheid, en je voelt je oncomfortabel in je kleding en in het algeheel. De oorzaken liggen niet altijd voor de hand. Hoe kun je een opgezette buik voorkomen, en welke factoren veroorzaken dit ?

Oorzaken opgezette buik

Te snel eten

sneleten

Door te snel te eten wordt er ook gasvormend lucht ingeslikt, waardoor je buik opzet. Maar dit is niet het enige wat ontstaat door te haastig te eten. Vaak zijn we druk en voelen ons te opgejaagd, zodat we bewust of onbewust niet de tijd nemen om voeding goed te kauwen. De darmen hebben dan grotere stukken voedsel te verteren. Door je voeding te haastig te consumeren, let je niet meer goed op de hoeveelheid die je naar binnen werkt. Je maag en buik voelen opgeblazen en onaangenaam. Neem in ieder geval 20 minuten de tijd voor een maaltijd, eet dit rustig op terwijl je zit. Je hersenen hebben deze tijd nodig om verzadiging te signaleren. Zo kun je jezelf ook niet overeten.

Frisdrank en light frisdrank in meerdere mate

Frisdrank doet je maag opzwellen en dit is nog erger bij light frisdrank, omdat kunstmatige zoetstoffen niet verteerd kunnen worden. Wil je toch frisdrank drinken: laat een flesje of blikje dan een paar uur openstaan voordat je het opdrinkt, zodat het koolzuur vermindert. (Lees ook: Waarom stopen met light frisdrank?)

Consumeren van rauwe crucifere groenten

Crucifere groenten zijn echt gezond, en deze reputatie is welverdiend vanwege de vele aanwezige essentiële vitaminen. Ze hebben één nadeel; hun vezels zijn moeilijk afbreekbaar en de aanwezige raffinose is onverteerbaar, bij rauwe consumptie van deze groenten, zoals in een smoothie of salade. Dit veroorzaakt gasvorming en opgezwollenheid. Kies dus vaker voor andere groenten in je smoothie, en stoom of kook de crucifere soorten. Je krijgt dan nog steeds de nutriënten binnen, maar koken/stomen maakt de vezels zachter. Ook slinkt het volume van de crucifere groente, zodat deze niet te veel ruimte inneemt in de darmen. Tot de crucifere groenten behoren: kolen, boerenkool, spruiten, bloemkool, koolrabi, broccoli en broccolisprouts.

Verpakte voeding

De schuldige hier is natrium. Natrium wordt in te grote hoeveelheden gebruikt als conserveringsmiddel in gemaksvoeding zoals bewerkte en kant-en-klare voeding. Dat zoutjes en chips natriumbommen zijn is duidelijk. Maar zelfs gezond lijkende producten zitten barstensvol natrium, zoals soepen, dressings, ontbijtgranen en tomatensaus. De kans is groot dat er in elke verpakt product veel meer natrium zit dan je zou denken, je proeft het zelfs niet altijd.

Light en dieet producten

Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam zijn overal in toegevoegd: in light en dieet producten, snoep, kauwgum enzovoorts. Maar voor calorie-arm eten betaal je een prijs. De zoetstoffen doen de buik enorm opzetten. Ze hangen te lang in de maag rond, omdat ze niet goed verteerd kunnen worden (of helemaal niet). Logisch, ze bevatten ook niks wat je systeem herkent als echt voedsel. Wanneer je ze elimineert zal het stukken beter gaan met het opgeblazen gevoel en de opgezette buik.

Kauwgum en snoepjes

Behalve dat je met name kauwgum niet meer zonder kunstmatige zoetstoffen kan vinden, slik je achteloos overtollige lucht in. Net als bij te haastig eten, leidt dit tot een opgeblazen buik en het gevoel dat je een gestrande walvis bent. Probeer kauwgum en snoepjes wat vaker te vervangen door slokjes water. Dat houdt je mond bezig, en het heeft nog het voordeel dat het de spijsvertering bevordert. Overtollige lucht en oprispingen zijn dan snel verdwenen.

Vlak voor bedtijd eten

laateten

Wanneer je tot 2 uur voor het slapen gaan een maaltijd eet ter grootte van een diner, sta je de volgende ochtend met een opgezette buik op. Liggen bederft de spijsvertering, dus je gaat opgeblazen naar bed, voeding wordt niet snel afgebroken. Probeer 3 á 4 uur voor het slapengaan geen maaltijd meer te nemen. Beweeg nog even wat voor het slapengaan, bijvoorbeeld voor een avondwandeling, om de spijsvertering op gang te hebben. Wanneer je toch genoodzaakt bent om te eten voor het slapen, houdt de maaltijd dan zo licht en klein mogelijk. Laadt weer op met een goed ontbijt, wanneer je stofwisseling weer op gang is en je er op gezonde wijze energie uit kan halen.

Voedselallergie symptomen

Ondanks alle aandacht voor voedselallergieën, lijdt de minderheid hieronder. Echter, sommige allergieën en overgevoeligheden zijn niet bekend als oorzaak voor een opgezette buik. Mensen die gluten niet goed verteren hebben vaak te maken met de ongemakken van winderigheid en opgezette buik, en met een lactose intolerantie idemdito. Als je alle andere oorzaken hebt uitgesloten, en je nog steeds opgeblazen bent, denk dan eens aan een voedselovergevoeligheid.

Additieven

Veel voedseladditieven zijn redelijk nieuw zijn in de voedselketen.  Helaas zorgen voedseladditieven voor chaos in het darmkanaal. Hier lees je meer

Te kort aan maagzuur

Veel mensen denken dat ze last hebben van teveel maagzuur, terwijl ze in werkelijkheid juist een tekort aan maagzuur hebben. Een tekort leidt tot onder andere winderigheid, boeren, oprispingen, opgeblazen gevoel en opgezette buik. Wanneer dit niet onderkent wordt, blijf je in een vicieuze cirkel zitten van maag-/darmproblemen en krijg je chronische klachten. Maagzuurremmers verergeren in dit geval logischerwijze het probleem. Hier lees je meer

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Studie: Gember behandelt gewrichtsontsteking goed

Hersenen en immuunsysteem met elkaar verbonden. Lachen is echt gezond

4 Verrassende slaaptips waar je misschien nog niet aan gedacht had

Is rijst glutenvrij?

Hoe darmbacteriën bepalen wat we eten

Broccoli, zelfs nog gezonder dan je dacht

Aluminium in deodorants en vaccins, het nieuwe asbest -studies

De rol van darmbacteriën bij Multiple Sclerose

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.