Probeer bij slaapproblemen deze rijst eens

 

Slecht slapen, het is een veelvoorkomend probleem. Wanneer gebrek aan goede slaap chronisch is, kan het je leven aardig in de war sturen. De gevolgen zijn niet fijn: we worden er ouder, dikker en zwakker door. De gevolgen zijn ook nadelig voor de hersenfunctie.  

Supermarkt

Maar er is toch wat goed nieuws te melden: een natuurlijk middel om beter te slapen vind je in de supermarkt. De volgende keer als je boodschappen gaat doen, neem dan eens een pak jasmijn rijst mee.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Sidney helpt het je om beter te slapen.

Serotonine en tryptofaan

De van oorsprong Thaise rijst heeft een nootachtige, zachte smaak en ook een hoge glycemische index (GI). Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel snel na het eten van de rijst. De hoge GI geeft een tryptofaan- en serotonine boost, waardoor je slaperig en moe wordt.

Waarom jasmijn rijst ?
De onderzoekers vergeleken het effect van jasmijn rijst en long grain rijstsoorten op de slaap. Twee groepen met gezonde mannen zonder slaapproblemen krijgen rijst met groenten en tomatenpuree.

De mannen uit de groep van jasmijn rijst vielen gemiddeld binnen 9 minuten in slaap, terwijl de eters van long grain rijst hier meer dan 15 minuten voor nodig had.

Uit de resultaten bleek ook dat 4 uur voor bedtijd de ideale tijd was om te profiteren van het slaapverwekkende effect.

Bron: wwwsydney.edu.au

* Naschrift. Elk voordeel heeft ook zijn nadeel: voeding met een hoge glycemische index kan hormonale schommelingen uitlokken.