7 Stille voortekenen van een hartaanval

OEDGEZOND.INFO

Sommige tekenen van een mogelijke hartaanval zijn lastig te herkennen. Daarom worden ze ook stille voortekenen genoemd. Dit zijn de stille voortekenen volgens de cardioloog.

Voortekenen van een hartaanval

  1. 2. 3. 

4. 5. 6. 7. 

Dr. Stacey Rosen van de American Heart Association noemt:

1. Vermoeidheid

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen –met name bij vrouwen. Mensen die op de rand van een hartaanval staan melden vaak vermoeid te zijn en komen niet aan hun gebruikelijke activiteiten toe. Gedurende een hartaanval, vermindert de bloedtoevoer naar het hart en dit legt een extra belasting op de hartspier. Dit kan voor het uitgeputte gevoel zorgen. ( 1) Schroom niet om bij je arts naar een ECG te vragen, om de hartactiviteit te laten checken.

2. Pijn in rug, arm of borst

Pijn in rug, borst of arm kan een stille voorteken zijn een hartaanval. Wanneer de cellen van de hartspier zonder zuurstof komen te zitten gedurende een hartaanval vanwege een geblokkeerde slagader die de zuurstoftoevoer tegenhoudt, zenden ze pijnsignalen via het zenuwstelsel. Je hersenen kunnen deze signalen verwarren met signalen die van de arm komen (of kaak, schouder, elleboog, nek, bovenste gedeelte van de rug). ( 2) Omdat de pijn niet altijd gepaard gaat met het specifieke zware gevoel op de borst, zijn mensen geneigd om het te negeren. Soms wordt dit gevoeld tijdens bewegen en/of trainen, waardoor men aanneemt dat het door de training komt. Wanneer het symptoom nieuw is, is het raadzaam om naar de dokter te gaan.

3. Kortademigheid

Wanneer het normaal gesproken geen probleem oplevert om trappen te lopen, maar je ineens naar adem loopt te happen, kan dit een signaal zijn. Met name vrouwen melden een vermoeid gevoel en kortademigheid bij trappen lopen of boodschappen tillen. Ook kortademigheid na het wakker worden kan een teken zijn. Het hart speelt een sleutelrol bij de zuurstoftransport naar de rest van het lichaam en wanneer hierin tekort geschoten wordt, kan de bloeddtoevoer naar het hart niet adequaat verlopen waardoor ademhalingsproblemen ontstaan. ( 3)

4. Oprispingen en brandend maagzuur

Wanneer je last van brandend maagzuur hebt na het eten van vette voeding, betekent dit waarschijnlijk niks. Maar wanneer je normaal gesproken geen last van brandend maagzuur hebt, dan kan het een stil teken zijn. ( 4)

Angina pectoris wordt veroorzaakt door een gebrek aan bloedtoevoer naar het hart, wat gebeurt tijdens een hartaanval.

5. Maag van streek

Symptomen van een hartaanval lijken soms op maagproblemen na, zoals misselijkheid, overgeven of algeheel beroerd voelen. Ook dit is met name bij vrouwen het geval.

6. Nek, keel, kaak

Een onverklaarbaar naar gevoel in de nek of kaak, of een strak gevoel in de keel kan een symptoom zijn, vooral wanneer je dit niet eerder gevoeld heb. Diabetes patiënten moeten extra alert zijn op dit soort gevoelens, omdat het voor hen lastiger is om deze dingen aan te voelen. Ze kunnen deze gevoelens eerder ervaren als pijn op de borst.

7. Algeheel gevoel dat er iets mis is

Een symptoom van een komende hartaanval is het gevoel dat er iets mis is. Het is verstandig om naar die stem te luisteren. Wanneer iets niet in de haak lijkt, kun je beter alert zijn en een afspraak met de dokter maken. Ook het gevoel mentaal minder scherp te zijn, wordt gemeld.


1. www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-disease-symptoms
2. www.myheartsisters.org/2013/07/10/arm-pain-during-heart-attack
3. www.mayoclinic.org/symptoms/shortness-of-breath/basics/causes/sym-20050890
4. www.health.com/health/gallery/0,,20528575_2,00.html

Bron:www.rd.com