Griep voorkomen door voeding die rijk is aan flavonoïden

flavonoiden.png

We komen allemaal in aanraking met ziekteverwekkers, maar waarom wordt de een wel aangestoken door het griepvirus en de ander niet? Eén factor die met zowel de voeding als de darmbacteriën te maken heeft schijnt besmetting in ieder geval te kunnen voorkomen. Dit een groep antioxidanten -flavonoïden-, die o.a. te vinden is in blauwe bessen.

Blauwe bessen bevatten veel flavonoïden

Voeding die griep voorkomt

Stel dat er drie personen naast elkaar zitten in een vliegtuig. De persoon in het midden heeft de griep en zit steeds te kuchen en te rillen enzovoorts. Degene die rechts zit heeft de volgende dag precies dezelfde symptomen, en degene die links zit krijgt nergens last van. Daar is een goede reden voor. Een studie in journal Science legt het puzzelstukje -waarom de een wel aangestoken wordt en de ander niet- op zijn plaats. De studie is uitgevoerd door een team van de Washington University School of Medicine onder leiding van dr. Thaddeus S. Stappenbeck.

Flavonoïden

Voor het onderzoek werd een muismodel gebruikt dat zo gemodificeerd was dat het een hoge hoeveelheid interferon type 1 produceerde; dusdanig dat het de longen van het model schade toebracht. Toen kwam desaminotyrosine er aan te pas (DAT). Deze molecuul wordt normaal gesproken door de darmbacteriën geproduceerd uit polyfenolen uit de voeding. Het betreft de groep polyfenolen die flavonoïden heten; bestanddelen met antioxidant-eigenschappen en die veel in donkere chocolade, bessen, thee en druiven of rode wijn zitten.

Betere immuunrespons

Toen de muizen DAT in hun drinkwater kregen, een week voordat ze blootgesteld werden aan een mogelijk dodelijk griepvirus, hadden ze een betere overlevingskans dan de muizen die DAT niet toegediend hadden gekregen. DAT verminderde ook de schade aan de longen die door de virale infectie werd toegebracht. Toch was de virale infectie bij beide groepen muizen hetzelfde aanwezig. DAT leek te werken op de respons van het immuunsysteem op het virus en niet op het virus zelf.

Het team beschrijft in de studie ook op welke manier DAT dit deed: het diende om de immuunrespons te stimuleren en verminderde op deze manier schade aan de longen.

Darmbacterie

DAT wordt geproduceerd door darmbacteriën, maar door welke? Dit was de vraag die het team wilde beantwoorden. Ze testten de effecten van verschillende bacteriesoorten en ontdekten dat Clostridium orbiscindens de beste producent van de stof was. C. orbiscindens lijkt de voedingstoffen af te breken die DAT produceren, en wanneer een muis aan het griepvirus was blootgesteld beperkt de stof longschade en zorgt het ervoor dat het immuunsysteem gemoduleerd wordt.

De auteurs merkten op dat de effecten op de immuunrespons twee factoren nodig heeft: voeding die rijk is aan flavonoïden plus de juiste darmbacteriën die deze flavonoïden dan ook gebruiken.

Bij mensen die weinig bewegen ligt de concentratie flavonoïden lager

Flavonoïden hebben meer positieve effecten: ze beschermen tegen inflammatie en chronische ziekten. Onder flavonoïden vallen onder meer flavanonen, flavonolen, anthocyanidinen, flavonen en isoflavonen. Bij mensen die vitamine supplementen gebruiken lijkt de concentratie flavonoïden hoger te zijn, en het is lager bij mensen die weinig bewegen. Het grootste deel komt van thee, citrus vruchtensappen, wijn, blauwe bessen, pepers en citrusvruchten.   .2 

Flavonoïden zitten ook in ander fruit, groenten, noten, zaden en kruiden/specerijen.

Het is nog niet zeker of DAT dezelfde uitwerking heeft bij mensen. Maar mocht je tijdens het griepseizoen donkere chocolade of blauwe bessen eten, dan kan er niet voor 100% beweerd worden dat dit helemaal zonder wetenschappelijk bewijs was.