Getest! Nieuws

Getest: Matcha vs. groene thee. Aan welke heb je meer?

Share Button

Matcha versus groene thee; welke thee levert meer EGCG (antioxidanten)? Een van de twee zou volgens beweringen 137 keer meer EGCG bevatten. Maar wat is hier nu eigenlijk van waar?

matchagroene thee

Antioxidanten

Er worden veel statements gemaakt inzake matcha: de thee zou meer nutriënten leveren dan gewone groene thee en zou ook kanker, hartkwalen en diabetes voorkomen. Althans dit zeggen de fabrikanten.

Epigallocatechinegallaat is een polyfenol en de belangrijkste antioxidant in matcha en groene thee. Volgens een onderzoek in journal Nutrients is EGCG ‘de meest belangrijke chemopreventieve polyfenol in groene thee.

137 keer zoveel EGCG?

vraagteken

In een gepubliceerd rapport waarbij matchafabrikanten betrokken waren, staat dat matcha 137 keer zoveel epigallocatechinegalaat (EGCG) bevat dan groene thee. Zo’n bewering wordt direct overgenomen en lees je overal op het Internet, google maar eens: . Maar een rapport van  Consumerlab (uitgever van testresultaten) geeft een iets bescheidener plaatje weer w.b. meerdere voordelen van matcha t.o.v. groene thee. Dus hoe zit het nu echt?

Consumerlab:

Je krijgt ongeveer twee tot drie keer meer EGCG binnen van matcha dan van groene thee.”

Ondanks het realistischere plaatje, bevat matcha dus wel meer EGCG dan normale groene thee. Twee tot drie keer zoveel en niet 137 keer zoveel. Een groot verschil en dat is maar goed ook!

Liever niet naar de huisartsenpost met vergiftigingsverschijnselen

matcha3
Groene theepoeder en matchapoeder

De gemiddelde hoeveelheid EGCG in reguliere groene thee is ongeveer 80 mg per kop. Dat zou betekenen dat er in matcha thee maar liefst 10.960 mg per kop zit. In dat geval zouden we na het drinken van een kop thee naar de huisartsenpost moeten. Want een studie in Chemical Research In Toxicology meldt dat er meldingen zijn misselijkheid,  leververgiftiging en vergiftiging van het gastrointestinale systeem bij een dosis van 700–2.000 mg per dag. Men neemt steeds vaker hoge doses in, meestal in capsulevorm (groene thee extract).

Matcha

matcha2

Matcha is een eeuwenoude groene theesoort die gebruikt wordt in Japanse theeceremonies. Sinds een paar jaar is de drank populair vanwege de aarde-achtige natuurlijke smaak en de gezondheidsvoordelen. Matcha komt van dezelfde plantsoort als de bladeren van groene thee. Een paar weken voor het plukken worden de matchaplanten deels in de schaduw gezet; dit creëert een grotere productie van chlorofyl en geeft een rijke groene kleur. De gedroogde bladeren worden tot een poeder gemaakt en opgeslagen in luchtdichte containers, zodat de antioxidanten hun kracht niet verliezen.

Bronnen: Wall Street Journal, Nutrients, Cytotechnology

Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

De beste supplementen om hooikoortsklachten te verlichten

Top 20 medicatie die denkvermogen aantast (geheugenverlies!)

Beter slapen zonder slaapmutsje

De 4 beste natuurlijke pijnstillers (en meest onderzocht)

Waarom het niet lukt om alleen een beetje te eten

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.