Natuurlijk gezond (bewezen) Tips Voeding

Natuurlijke spierontspanners bij spierpijn en -kramp

Share Button

 

Spierpijn – en kramp, door sport of een chronische aandoening zoals fibromyalgie, kan soms ondragelijk zijn. Van pijn kan je behoorlijk moe worden, gelukkig zijn er natuurlijke middelen die bij spierpijn en/of -spasmen veel verlichting brengen.

pijn1

Spierpijn-, -kramp, -stijfheid en -spasmen: ze verlagen je vitaliteit en energieniveau. Meestal komen ze voor in de voeten, lagere rug en benen. Maar natuurlijk kan je ze overal krijgen: in de buik, rond de ribben, je handen, enkels enzovoort. Misschien heb je opgemerkt dat hun komen en gaan ook afhankelijk is van je slaappatroon en voeding. En als je vrouw bent: van de tijd van de maand.

Hoe ouder je word, des te groter de kans dat je last van spierkrampen krijgt. Waarom? Omdat we geleidelijk jaarlijks weer spiermassa verliezen bij het ouder worden, en er meer druk op de spieren is die nog in tact zijn.

Wanneer je slecht eet, je doorbloeding niet optimaal is, ontsteking in het lichaam hebt of PMS hebt, is de kans op spierpijn en –spasmen groter. Maar ook chronische aandoeningen zoals fibromyalgie geven pijn, stijfheid en spasmen.

Gelukkig zijn er natuurlijke behandelingen om spierpijn en –kramp op te lossen


Mayo Clinic onderzocht de resultaten van magnesium chloride spray bij vrouwen met fibromyalgie. De vrouwen ondervonden vanaf de 2e week verbetering. (10) Vlokken: ook wordt de vorm magnesium chloride goed geabsorbeerd wanneer je vlokken in een warm bad doet. Het heeft een extreem ontspannend effect op het lichaam en helpt bij fibromyalgie. (11) Uit: Magnesium getest, welke vorm kies je het beste?


Natuurlijke spierontspanners en ontspannende manieren

ontspannenslapen2

Heb je weleens een voorgeschreven spierontspanner ingenomen of denk je erover een te nemen? De naam ‘spierontspanner’ geeft je misschien het idee dat zo’n middel nuttig en onschuldig is, maar synthetische spierontspanners zijn hoogst verslavend. Het probleem met zo’n synthetisch middel is ook dat ze het probleem niet oplossen, maar gewoon de communicatie tussen je zenuwstelsel en brein blokkeren zodat je de pijn niet voelt. Dit beïnvloedt je hele verdere lichaam op manieren zoals je het niet wilt. Misschien val je beter in slaap, maar hoe voel je je bij het opstaan? Synthetische spierontspanners werken niet op het musculaire systeem, maar zoals genoemd op het zenuwstelsel. Er zijn best veel natuurlijke manieren om je doel te bereiken.

Voorkom disbalans in electrolyten

Een kalium en/of magnesiumtekort kan bijdragen tot spierkramp. Als je veel inspanning levert en je tankt hierna niet bij, of wanneer je je menstruatie verwacht en/of veel bewerkte voeding eet en weinig vers, dan bemoeilijkt dit de normale spiersamentrekkingen. Kalium is ook onmisbaar voor een goede nachtrust.


Beter slapen: kalium onmisbaar bij goed slaap-waakritme en nachtrust


Hypokalemie vindt plaats als het kaliumgehalte in je bloed zakt; dit is een van de meest voorkomende oorzaken van beenkramp, vooral de kramp die midden in de nacht toeslaat. Maar ook van een hoge bloeddruk en een laag energieniveau. (1)

Behalve de electrolyten laat onderzoek hier en daar zien dat een vitamine B tekort ook de kans op kramp vergroot en dan met name in de benen. (2) Richt je op het eten van meer B-vitaminen uit scharreleieren, vlees van grasdieren en gezonde vis, oude granen en peulvruchten.

Stretchen en masseren

Massage verhoogt het serotonineniveau
Massage verhoogt ook het serotonineniveau

Actief blijven is een geweldige manier om spierkramp te voorkomen, omdat fitte mensen meer spiermassa behouden en meestal minder last van ontsteking hebben. Ook zijn ze flexibeler. (3) Doe warm-ups en cool-downs voor/na training en voorkom dat je spieren oververmoeid of uitgerekt zijn. Besteed 10-15 minuten aan het stretchen van je grote spiergroepen en hou de stretches het minimaal 20-30 seconden vast. Stretch ook kwetsbare delen zoals enkels.

Je spieren worden ook sterker als je dagelijks een stukje loopt in een goede lichaamshouding en goed op je voeten. Ook rechtop zitten in plaats van uitgezakt is goed tegen verslapping van je spieren.

Heb je vaak last van kramp in de nacht, probeer dit eens: Ga zitten met de benen recht voor je uit en trek je tenen naar je toe om je hamstring te stretchen. Buig je been en pak je voet achter je vast.

Blijf gehydrateerd

Dehydratatie kan ook voor spierpijn en kramp zorgen. Om dit te voorkomen drink je elke dag genoeg water gebaseerd op je lichaamsgewicht. Meestal is 8x per dag een glas genoeg, maar als je groot bent of heel actief kan je meer nodig hebben. Dit geldt natuurlijk ook wanneer het weer heet is, je alcohol drinkt, je veel transpireert.

Maak gebruik van warmte

Warmte ontspant spieren en kan fijn zijn als je met pijn te maken hebt. Gebruik een warme handdoek, sauna, infraroodlicht of een warmtepleister.

Let op je houding

We zitten vaak in elkaar gedoken achter een bureau of onderuitgezakt op de bank, en hebben dit niet in de gaten. Een slechte houding vergroot wel de kans op spierpijn, en ook kramp en spierspasmen in benen en nek. Soms geeft het je het gevoel dat je ergens in je lichaam vastgeroest bent. Een slechte houding moet niet over het hoofd gezien worden: het verslapt je spieren in nek en rug en maakt dat je minder soepel door het leven gaat.

Neem een bad met Epsom zout

pijnverlichtingbad

Als je een bad hebt, kun je je spieren ontspannen door te badderen in Epsom zout. Dit zout is van nature rijk aan magnesium dat je huid indringt en je kwetsbare spieren bereikt. Het is ook een geweldige manier om een magnesium tekort te voorkomen of het magnesiumgehalte stevig op te krikken. In dit laatste geval –als er al sprake is van een tekort- neem je op minimaal 7 achtereenvolgende dagen een bad met het zout. Het magnesiumrijke zout ontspant niet alleen spieren, maar ontspant ook bij stress en ondersteunt de ontgifting van het lichaam. De warmte van het bad ontspant eveneens de spieren.  (4)

Heb je geen bad? Gebruik dan de douchekop en richt deze op de verkrampte spieren. Na de hete douche kan je pijnstillende essentiële oliën gebruiken om te masseren, zoals pepermunt- en lavendelolie. Verdun deze essentiële oliën met een neutrale olie of magnesiumolie.

De moeite waard om te proberen:

Magnesiumolie

Zelf maken: 1 deel magnesiumzout op 2 delen gedestilleerd water. Hiervoor kan ook het goedkopere magnesiumoxide gebruikt worden (deze is voor inname minder geschikt, vanwege de laxerende werking).

Arnica olie

Deze olie is een remedie bij training-gerelateerde spierpijn. Het vermindert pijn, spierschade en ontsteking. (5)

De thymol in arnica is een effectieve vasodilator (verwijdt en ontspant bloedvaten) en faciliteert de transport van bloed- en nadere vochtophopingen. Werkt tevens ontstekingsremmend om het normale helingsproces te bevorden.

Chiropractie

Volgens onderzoek van College of Chiropractic at Life University in Georgia, verlicht chiropractie rug- en nekpijn. Chiropractors focussen op de ruggegraat en brengen deze weer in de juiste stand. (6)

pijn in nek

Hennep olie

De cannabinoïden in deze olie kunnen nuttig zijn om pijn te moduleren, doordat ze neuronale transmissie in pijnroutes remmen. Dit maakt hennep olie een slimme keuze om te gebruiken als natuurlijke spierontspanner. (7) De olie verlicht chronische pijn en ontsteking en wordt ook gebruikt als natuurlijke pijnverlichter bij fibromyalgie. Als je hennep olie koopt, zorg dan dat het puur en lab-getest is.

Essentiële oliën

Ook wel etherische oliën genoemd. Pepermunt olie is handig om in huis te hebben, omdat het veelzijdig is bij allerlei gezondheidsissues. Het is een uitstekende pijnstiller en spierontspanner. Het verzacht pijnlijke spieren, een zere rug en doet spanningshoofdpijn verdwijnen. Als de olie plaatselijk wordt aangebracht verlicht het met name pijnen die in verband staan met fibromyalgie en het myofasciaal pijn syndroom. (8) Verdun de pepermuntolie met een dragende olie zoals jojoba- of kokosolie, met magnesiumolie of met een ongeparfumeerde lotion en brengt het aan op de pijnlijke plek.

Essentiële olie lemongrass (citroengras): deze bevordert de bloedsomloop en kan om deze reden spierkramp en rugpijn verlichten. De etherische oliËn Frankincense en cypres remmen ontsteking en bevorderen ook de bloedsomloop. Je kunt de etherische oliën natuurlijk ook in je Epsom bad doen.


Etherische oliën: meer dan geurbeleving alleen?


Voeding

bosbessen

  • Eet niet teveel natrium
  • Zorg dat je de sleutelelectrolyten binnenkrijgt: magnesium en kalium
  • Zorg voor een goede bloedsomloop
  • Blijf gehydrateerd, stretch, forceer je spieren niet

7 Natuurlijke spierontspanners (Voeding)


Pijnbevorderende voeding is

  • Suiker; pro-ontsteking en pijnbevorderend
  • Alcohol: verergert ontsteking
  • Cafeïne: dehydrateert en kan ontstekingsbevorderend zijn
  • Transvetten: bevorderen ontsteking en pijn
  • Overtollige calorieën: overgewicht verergert rugpijn

Diabetes, schildklierstoornissen en/of een ongezonde lever kunnen ook voor spierpijn en –kramp zorgen. Lees hoe je de schildklierwerking, diabetes, gezondheid van de lever kunt verbeteren d.m.v. voeding


1. symptomchecker.webmd.com
2. www.mayoclinic.org
3. abcnews.go.com/Health/CommonPainProblems/story?id=4047881
4. 5. 6. 7. www.ncbi.nlm.nih.gov

Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Lavendelolie: 18 goede redenen om het in huis te hebben

Nitro koffie: trend of gezonder dan gewone koffie?

Moe, geen energie, down ? Eet wat vaker bonen: oppepper voor lijf en humeur !

Voldoet kokosolie aan de gezondheidsclaims?

9 Redenen waarom spelt gezonder dan tarwe is

Voeding + micronutriënten verhogen weerstand, aldus hoogleraar

Zo vind je de beste, gezonde pasta!

Beste voeding tegen zonnebrand: 5X Groente en fruit die je huid beschermen

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.