Antioxidanten, vitamines, mineralen Voeding

Voeding die je lichaam reinigt: voeg het toe aan je dieet!

Share Button
Dagelijks is er helaas veel dat ons lichaam belast, en dit is vaak te merken aan het energieniveau. Je kunt een strenge detox kuur doen óf je implementeert gewoon dagelijks voeding die je lichaam (en lever) reinigt. Als je je lijf op deze manier consequent helpt, vindt reiniging dagelijks plaats en hoef je geen voedingsstoffen te missen. Dit ga je zonder meer merken!

Voeding die je lichaam reinigt

Je lichaam werkt hard om de toxische lading kwijt te raken die op dagelijkse basis opgebouwd wordt. Soms hebben we er zelf schuld aan, maar ook niet altijd. Ongevraagd wordt ons lijf geconfronteerd met allerlei giftige stoffen via het milieu en de voeding. Sommige mensen doen 1 á 2 x per jaar een detox kuur en kunnen er vervolgens weer tegenaan. De drempel om dit te doen kan echter wel hoog zijn, en lang niet iedereen voelt zich hier even prettig bij.

Dus waarom geen reinigende voeding gebruiken op dagelijkse basis? Kies en combineer je voeding slim en zorgvuldig, en maak elke dag gebruik van reinigende voeding.

Citroensap

Als citroensap genomen wordt in combinatie met biologische ahornsiroop (zonder er verder bij te eten) voor de duur van 7 dagen, verbetert dit de insulineweerstand, en vermindert dit het lichaamsgewicht en percentage lichaamsvet. Ook neemt het risico op hart- en vaatziekten af. 1 Een week lang alleen citroensap drinken is wel een pittige uitdaging, en je moet dan wel in goede lichamelijke conditie zijn.

Je kunt ook gewoon dagelijks 1 á 2 glazen citroensap drinken, en gewoon blijven eten. Citroenen zijn goede bronnen van pectine, een oplosbare vezel die een gel wordt wanneer het met water gemengd wordt. Pectine beschermt hart- en bloedvaten, vult de maag en absorbeert overtollig vocht. Als je citroensap drinkt terwijl je koolhydraten nuttigt, voorkomt pectine bloedsuikerpieken. Je kunt ook een dressing op basis van citroensap maken, en dit over je salade sprenkelen.

Gebruik wel de pulp, omdat dit de meeste pectine bevat. Pectine stelt de drang naar meer eten zo’n 4 uur uit, en dit helpt bij de reiniging. Het aanwezige natuurlijke citroenzuur verlaagt de bloeddruk. Gedroogde citroenschil getrokken in warm water is ook een optie: dit verhoogt de antioxidant activiteit. Citroenen en citroensap zijn alleen niet handig bij maagzuurproblemen, en problemen met de galblaas en nieren. 2 3 4 5

Een alternatief voor citroen met een gelijksoortige werking is de grapefruit.

Appels

Ook appels bevatten pectine, en helpen om te ontgiften van metalen en additieven die zich in de loop der jaren hebben opgehoopt. Een appel per dag houdt de dokter daadwerkelijk weg. Appels zijn een van de eerste voedingssoorten die geaccepteerd werden door medici als gezond en gunstig. De polyfenolen beschermen de lever tegen oxidatieve stress, ook als deze ontstaan is door giffen zoals metalen en medicatie. 6 7

Artisjok

Artisjokken staan bekend om hun reinigende werking, met name op de lever. De artisjok zorgt voor een goede galproductie en is overladen met vitamine C, K en antioxidanten. Ook zit er bijna 10 gram vezels in een stukje. Combineer de artisjok eventueel met citroensap. 8 9

Asperge

Je houdt ervan of niet, maar deze groente is een natuurlijk diureticum die ook de lever draineert. 10 11

Avocado

Avocado’s staan al een poosje goed in de aandacht. De voordelen van dit kroonjuweel van de voeding voor lichaam, huid en brein zijn bijna ontelbaar. De avocado laat zich goed combineren: doe wat plakjes op je boterham, op toast (met ei), je omelet, in de yoghurt of maak een gezonde home made guacamole. De avocado bevat glutathion, en dit helpt bij de detoxificatie van synthetische stoffen en zorgt ervoor dat je lichaam ongewenste toxinen kwijt raakt. Dit juweel herstelt darmen en lever en beschermt het DNA. 12

Bieten

Ook de biet biedt veel voor de gezondheid. Gunstige effecten worden al bereikt met één glas per dag. Maar ook qua reiniging is het een topper: de mix van fyto chemicaliën reinigt lever en bloed. Je energie neemt enorm toe dankzij deze mooi gekleurde groente. 12 13 14 15

Paranoten en walnoten

De paranoot (Brazil noot) is in staat om kwik uit het lichaam te verwijderen, dankzij de hoeveelheid selenium die het bevat. De combinatie natrium, calcium, kalium en magnesium doet wonderen voor de bloeddruk en het hart. De noot reinigt op cellulair niveau. Walnoten helpen niet alleen het brein, maar ook de reiniging van lichaam en lever. Dit is dankzij argininezuur en glutathion. Het mooie van noten is dat je dagelijks slechts een handjevol nodig hebt, om van de effecten te profiteren. Zwarte walnoot reinigt het spijsverteringssysteem en elimineert parasieten. 16 16 17  In dit artikel zie je de voordelen per type noot.

Broccoli en spruitjes

Ook broccoli zorgt voor een toename van glutathion, en helpt bij de eliminatie van toxinen, vooral in de lever. Broccoli en andere crucifere groenten verlengen volgens de wetenschap zelfs de levensduur. Vergeet de stam niet! Ook deze bevat waardevolle stoffen. Spruitjes bevatten net als broccoli zwavelstoffen, en zwavelstoffen (o.a. sulforafaan) verwijderen eveneens giffen en dan met name uit het bloed. Spruitjes bevatten ook veel indole-3-carbinol en andere antioxidanten. De combinatie van stoffen zijn kundig om kanker te voorkomen. 18 19 20

Kool

Ook kool bevat zwavelstoffen en stimuleert de reinigende enzymen. Je kunt een kan koolsap maken, want een dagelijks glas koolsap verbetert huid en darmen aanzienlijk. Gesneden witte kool laat zich goed combineren in gerechten: strooi bijvoorbeeld eens een hoeveelheid door de bonen. Of maak er een gewoonte van om spitskool als bijgerecht te hebben. Je zorgt dan dat er altijd een schaaltje gesneden spitskool op tafel staat, besprenkeld met wat zeezout, azijn en olijfolie. 21 22 23 24

Wortels

Wortels zijn goed voor de huid, maar doen nog veel meer. Omdat ze eveneens rijk aan glutathion zijn, zijn de wortels krachtige groenten om te detoxen. Als bonus zitten ze vol met beta-carotenen en vitamine A, hebben ze voordelen voor hart en vaten en versterken ze het immuunsysteem. Hierbij verbeteren ze ook de glucoseopname. Worteltjes krijgen meer smaak als je er wat koriander overheen doet. 25 26

Boerenkool

Boerenkool is onmisbaar voor het hele detoxificatie systeem. 27

Koudgeperste biologische oliën

Dit zijn olijfolie, hennepolie en lijnzaadolie. Ze voorzien in een lipide basis die schadelijke stoffen absorbeert en wegvoert. Sla de zonnebloem- en koolzaadolie maar over: deze voegen juist ongewenste belasting toe aan het lichaam. 28

Uien

Geen groente is zo makkelijk met voeding te combineren als de ui. Overladen met aminozuren die de lever ontgiften, neemt het de last van dit hardwerkende orgaan weg. Uien stimuleren de detoxificatie enzymen. 29

5 Manieren om je lymfesysteem te zuiveren

Ananas

Deze heerlijke friszoete vrucht bevat bromelaïne, een verteringsenzym dat het darmkanaal reinigt. Dit fruit bevat zelfs nog meer vitamine C dan sinaasappels, dus houdt het je immuunsysteem sterk. Ananasazijn en -sap hebben dezelfde werking. 30 31

Spinazie

Popeye had het goed gezien! Deze populaire groente bevat veel glutathion, vooral wanneer je de blaadjes rauw eet. Het heeft ons de antioxidant boost die we zo hard nodig hebben. Ga voor biologisch, de blaadjes bevatten anders veel pesticide residuen. 32

Waterkers

Waterkers, wie kent het niet van vroeger? Bijna elk kind heeft wel eens een beetje waterkers laten groeien op een klein bedje: als het volgroeid was, was het met één hap bijna weer weg. Waterkers reinigt tot diep in de cellen en zet enzymen vrij zodat je van toxische ophopingen afkomt, vooral in de lever.33 34

Tarwegras

Dit herstelt de alkaliniteit in het bloed en is een krachtige detoxer. Het is makkelijk om in sappen en smoothies toe te voegen. Het is ook een onverwacht middel naar een betere huid. Tarwegras versterkt het immuunsysteem en gaat oxidatieve stress tegen. 35 36

Kruiden zijn ook makkelijk om toe te voegen aan voeding. De volgende keer: Kruiden die het lichaam reinigen

Foto: Brooke Gagle, Pixabay, eigen bestand

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Weleens berkensap geprobeerd om lever en nieren te reinigen?

Levertraanolie: wat zit erin, en wat zijn de voor- en nadelen?

Studie: Gember bestanddeel veel effectiever tegen kankerstamcellen dan chemo

Avondmensen hebben meer kans op buikvet en verlies van spiermassa

Eet jij nog chiazaad?

Hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten en Europese wetgeving. Hoe staat het er nu mee?

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.