Darmflora Tips

Bepaalde probiotica zorgen voor verlies van gewicht & vetmassa bij vrouwen

Share Button

buikvet4

In een studie, gepubliceerd in de British Journal of Nutrition, wordt geconcludeerd dat probiotica voor significant gewichtsverlies zorgen. Het gewichtsverlies deed zich alleen voor bij de vrouwen, niet bij de mannen.

Probiotica: verlies van gewicht & vetmassa

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Université Laval in Quebec. Onderzocht werd of een bepaalde streng probiotica de darmflora zo herstelt dat het gewichtsbeheersing gunstig beïnvloedt.

Uit vorige studies was al duidelijk dat de darmbacteriën in obese mensen afwijken van de darmbacteriën van slanke mensen.  Zo bleek uit onderzoek van professor microbiologie en immunologie dr. C. Fraser (verbonden aan de University of Maryland School of Medicine) dat overgewicht waarschijnlijker is,  wanneer darmbacteriën op efficiënte wijze voedsel afbreken. Efficiënte afbraak maakt het namelijk voor het lichaam mogelijk om probleemloos calorieën te absorberen. Volgens dr. Fraser hangt gewichtsbeheersing dus samen met minder efficiënte bacteriën, zodat voedsel sneller door het spijsverteringskanaal passeert. Zij zegt: ‘Als je slank wilt blijven, moet je bacteriën hebben die niet erg efficiënt zijn. Wanneer we een kom ontbijtgranen eten en jouw bacteriën breken sneller af dan de mijne, krijg jij 95 calorieën, terwijl ik er maar 70 krijg. Jij krijgt overgewicht, ik niet. ‘ 

Het type voeding bepaalt de bacteriesamenstelling. Volgens Fraser worden verschillende voedingsstijlen (zoals veel vezels, weinig vezels, veel vet, of weinig vet) geassocieerd met verschillende soorten bacteriën en speelt dit een rol in het ontwikkelen van obesitas. Er is dus een vicieuze cirkel ontstaan die verbroken kan worden door andere eetgewoonten.

Aan het onderzoek van de Laval Universiteit werden 125 mannen en vrouwen met overgewicht op een dieet van 12 weken gezet. Het onderzoek werd double-blind, placebo gecontroleerd en randomized uitgevoerd. Bij de deelnemers uit de groep die dagelijks 2x een probiotica supplement innamen, was na 12 weken het meeste gewicht verloren. Het probiotica supplement bevatte de bacterie streng Lactobacillus rhamnosus CGMCC1.3724 (160 miljoen CFU’s).

De placebogroep was 5.7 pond kwijt en de probioticagroep 9.7 pond. De vrouwen uit de probioticagroep bleven constant gewicht en vetmassa verliezen gedurende de 12 weken, bij de vrouwen uit de placebogroep deed het jojo-effect zich voor. Bij de vrouwen uit de probioticagroep bleken grote hoeveelheden nieuwe darmbacteriën te zijn ontstaan. Bij de mannen waren er geen effecten, hiervoor hebben de onderzoekers nog geen verklaring.

De onderzoekers melden dat hoewel dit de enige geteste streng is in het kader van gewicht- en vetverlies, andere strengen net zo succesvol kunnen zijn. Ook laten zij weten dat deze streng in veel Europese yoghurts zit.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Haarverlies? Deze natuurlijke middelen stoppen haarverlies en doen haren hergroeien

Deze 13 natuurlijke middelen doen haren sneller groeien

Top 10 Gezonde alternatieven voor suiker

Glutenvrij

Deze voeding geeft kruisreacties met gluten

Kruiden die de eetlust onderdrukken en helpen bij gewichtsverlies

Auditieve cortex van premature baby’s groeit sneller bij horen van stem van moeder

Dit is wat 1 lepel kokosolie per dag met (buik-) vet doet: -volgens nieuwe studie

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.