Minder buikvet, gezond hart dankzij vitamine K -Kruiden bevatten het meest!

peterselie.jpg

Dankzij vitamine K blijft de werking het hart optimaal. De vetoplosbare vitamine zit in groene bladgroenten, maar nog het meest in veelgebruikte keukenkruiden. Vitamine K zorgt ervoor dat het hart adequaat zuurstofrijk bloed kan blijven pompen naar de rest van het lichaam. Wat minder bekend is, is dat de hartvriendelijke vitamine ook nog effect op het buikvet en lichaamsgewicht heeft, meldt Journal of Nutrition.

Vitamine K voor een gezond hart

boerenkool-300x200.jpg
Als je aan vitamine K denkt, denk je meestal aan bladgroenten. Toch bevatten sommige kruiden het meest!

Deze wordt vaak over het hoofd gezien, vitamine K. De focus ligt meestal op de andere vitaminen: B, C en D. Vitamine K heeft echter ook veel taken in het lichaam en zorgt voor een gezonde bloedstolling, botgezondheid en vaten. Er zijn twee soorten vitamine K: K1 (fylloquinon) en K2 (menaquinonen). K1 wordt alleen in planten aangemaakt, en zit dus ook veel in de groene bladgroenten. Vitamine K2 vind je in gefermenteerde producten (onder andere kaas, kwark). Ook de bacteriën in de dikke darm maken K2 aan.

Voorkomt hartaanval

Voor een optimale pompfunctie van het hart heb je veel groene bladgroenten nodig; ze voorkomen een vergrote linkerventrikel.  Maar niet alleen groene bladgroenten: sommige veelgebruikte keukenkruiden bevatten zelfs nog meer. De linkerventrikel (linkerhartkamer) pompt zuurstofrijk bloed naar de weefsels en organen.  Dit kan niet meer efficiënt uitgevoerd worden als de hartkamer vergroot is. Hoe meer vitamine K geconsumeerd wordt, des te kleiner het risico is op een vergroot hart. Vitamine K activeert een proteïne (matrix Gla proteïne) die zorgt voor een normaal volume van het hart. De vitamine is tevens belangrijk om een hartaanval te voorkomen.

Aan de studie van de Augusta University deden 766 gezonde tieners mee, in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. De hartstructuur en –functie werd via ultrasound scans bekeken. De resultaten onthullen dat wanneer er onvoldoende vitamine K gegeten wordt, dit de linkerkamer van het hart vergroot.

Vitamine K2 en minder buikvet

buikvet-300x200.jpg
Dat vitamine K ook buikvet kan verminderen is nauwelijks bekend

Dat vitamine K ook effect heeft op lichaamsvet en –gewicht, blijkt uit een 3-jarige studie. Een hoge inname van K2 resulteert namelijk in een kleinere buikomvang en een afname van ander visceraal vet. Aan dit onderzoek –gepubliceerd in European Journal of Nutrition-  deden 214 vrouwen mee van 55-65 jaar. Ze kregen 180 mcg K2 (menaquinone-7, MK-7) of een placebo per dag, voor de duur van 3 jaar. De vetdistributie werd gemeten middels een DXA-scan (dual-energy x-ray-absorptiometrie). Voor vrouwen van deze leeftijd is het meestal lastig om van extra lichaamsgewicht en buikvet af te komen.

Bij degenen die goed op de behandeling reageerden, zorgde MK-7 echter voor duidelijke afname van buikvet en visceraal vet.

De top 15 voeding, rijk aan vitamine K

bron
(Op volgorde, per 100 gram. De top 5 steekt met kop en schouders boven de rest uit)

 1. Gedroogde basilicum
 2. Gedroogde salie
 3. Gedroogde tijm
 4. Gedroogd koriander blad
 5. Vers: Peterselie
 6. Blad van amaranth
 7. Boerenkool: diepvries of vers
 8. Snijbieten
 9. Kipkruiden
 10. Paardenbloemblad
 11. Collards: diepvries of vers
 12. Gedroogde marjolein
 13. Gedroogde oregano
 14. Selderij
 15. Waterkers

Foto’s: Pixabay