Hoger leptineniveau voorkomt hongergevoel

honger.jpg

Voel je je weleens een bodemloze put, zelfs na een maaltijd? Voeding die leptine resistentie bevordert is de boosdoener. Je kunt het aanhoudende hongergevoel vermijden, door deze voeding uit je dieet te weren. Welke voeding verhoogt juist het leptineniveau, waardoor je het hongergevoel vermindert?

Weinig leptine en honger

Het kan frustrerend zijn: je probeert elke ochtend te ontbijten, eet netjes je lunch en toch ervaar je een sterk hongergevoel in namiddag. Je wilt gezond dineren, maar de friet, pizza en hamburger hebben toch een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Waarom ben je steeds zo hongerig?

Als je het verlangen hebt om oncontroleerbaar te eten, kan het zijn dat je leptine huishouding verstoord is geraakt. Hou er rekening mee dat een hongergevoel ook met andere factoren te maken hebben: stress, psychische zaken, overslaan van het ontbijt, dehydratatie of medicijnen bijvoorbeeld.

Leptineresistentie

Leptine is een hormoon dat je een verzadigd gevoel geeft, en wordt geproduceerd in de vetcellen. Het stuurt signalen naar je hersenen om je het seintje te geven dat je kunt stoppen met eten. Tegelijkertijd stuurt leptine signalen naar je brein om je metabolisme “aan” te zetten zodat voedsel in energie omgezet gaat worden.

Als het leptineniveau stijgt ervaar je dat je eetlust weggaat. Een laag leptineniveau geeft een hongergevoel. Hoge leptineniveaus bevorderen je stofwisseling en tegenovergesteld.

Uit Indian Journal of Endocrinology and Metabolism 1 : “Leptine vervult een cruciale rol in de regulatie van de voedselinname en het behoud van de metabole homeostase. Hoewel er weinig bekend is over het proces waarmee leptine wordt vrijgezet, regelt insuline de vrijzetting onder andere via de glucosestofwisseling. “

Leptine reguleert dus zowel je eetlust als je stofwisseling. Als je lichaam leptineresistent is krijgt het geen seintje om met de stofwisseling te beginnen. Er zijn meerdere redenen waardoor zo’n resistentie tot stand komt. Een paar hiervan zijn: verkeerde voeding, depressie, stress, dehydratatie, gebrek aan beweging. Slaapgebrek verlaagt ook de leptineweerstand. Wanneer je 7 tot 8 uur slaapt per nacht heb je een hoger leptineniveau.

Voeding die leptineniveau verhoogt

appel-300x200.jpgpap2.jpg

Voeding die leptinegevoeligheid bevordert (en dus je leptineweerstand verlaagt), en je eetlust normaal houdt

  • Appels: Pectine vermindert leptineweerstand
  • Havermout: Rijk aan vezels verlaagt het de insulinespiegel, hiernaast voorkomt havermout het hongergevoel
  • Proteïnen uit mager vlees: De eiwitten uit kalkoen, kip en ander mager vlees versnellen je stofwisseling en verlagen insulineweerstand. Dit geldt ook voor vis, een topkeuze om de resistentie te verlagen.
  • Groene thee: Vermindert leptineweerstand
  • Amandelen: Naast de gezonde vetten, vezels en proteïnen bevatten ze ook essentiële vetzuren die het metabolisme en de leptinegevoeligheid bevorderen.
  • Broccoli: Bevat ook nog eens veel calcium en vitamine C.
  • Eieren: Een volwaardig eiwit-pakketje met vitamine B12, bevordert de stofwisseling en voorkomt leptineresistentie.

Bovenstaande voeding combineer je met groenten en fruit. Topkeuzes zijn: grapefruit, watermeloen, peren, blauwe bessen, zoete aardappel, pepers, sla en wortels.