Vetzuren Voeding

Is kokosmelk gezond, en hoe maak je het zelf (heel simpel!)

Share Button

Er zijn tegenwoordig veel alternatieven voor melk en kokosmelk is er een van. Is kokosmelk wel gezond? Dat ligt eraan hoe je het consumeert! Je kunt het overigens ook makkelijk zelf maken!

Kokosmelk gezond?

Zelf je kokosmelk maken is niet alleen gezonder omdat je zelf bepaalt wat er in gaat, het is ook nog eens super eenvoudig.

Nu steeds meer mensen minderen met zuivel en met melk in het bijzonder, zijn er veel andere opties. Sojamelk was jaren het meest populaire alternatief, nu zijn het amandel- en cashewmelk en natuurlijk kokosmelk. De nadelen van sojamelk raakten steeds bekender, en zo nam de verkoop van kokosmelk toe. Hoe gezond is kokosmelk?

De melk wordt gemaakt wanneer de inhoud van de noot geweekt wordt in heet water. De melk wordt dan ‘afgeroomd’ van vet en vervolgens gezeefd. Hoe meer er gezeefd wordt, des te dunner de vloeistof. Een kop kokosmelk bevat ongeveer 74 calorieën en 5 gram vet. Afhankelijk van het merk bevat de melk misschien maar 0,5 gram proteïnen of minder per kop.

Volvette kokosmelk

Veel merken verrijken hun kokosmelk met vitaminen. Als je een drankje zoekt dat minder calorieën, vetten en koolhydraten bevat dan bijvoorbeeld volle melk, dan is kokosmelk een goed alternatief. Kokosmelk is wat romiger en zoeter dan de andere alternatieven. Daarom doet men het ook in de koffie of mengt men het met ontbijtgranen. Volvette kokosmelk die je meestal in de blikjes tegenkomt, wordt dan weer meer gebruikt om te koken en bakken.

Deze tropische melk is een goede optie voor mensen met een lactose-intolerantie of-overgevoeligheid.

Laurinezuur

 Kokosnoten bevatten behoorlijk wat laurinezuur. Dit is een medium keten verzadigd vetzuur met antivirale en antibacteriële eigenschappen. Het is bekend dat laurinezuur het lichaam beschermt tegen griep, mazelen, hepatitis C, zweren, tandvleesontsteking en keelinfecties.

 Studies laten ook zien dat kokosproducten (vlees, melk, olie, water):

  •  Anti-inflammatoir zijn, en zélfs pijnstillend en koortswerend 1
  • Het risico op een hartaandoening niet verhogen   2)
  • Beschermen tegen osteoporose 3
  • Uitstekend voor het haar is, en daadwerkelijk door de haarschacht heendringt 4
  • Verstopping en andere spijsverteringsproblemen verminderen 5
  • Symptomen van alvleesklierontsteking verminderen 6
  • Dehydratatie behandelen en voorkomen

 Wat proteïnen betreft blijft kokosmelk wel achter bij melk en de andere melk alternatieven. Koe- en sojamelk bevatten beide 8 gram proteïnen per glas. Kokosmelk bevat meestal meer vet dan de andere melkvervangers.

Als je kokosmelk koopt

Kijk dan wat er op de ingrediëntenlijst staat. Is de melk verrijkt met calcium, zitten er suikers of zoetstoffen in? Zitten er andere additieven in, zoals verdikkingsmiddelen: kijk dan of dit geen carrageen is. Carrageen staat in verband met onder andere spijsverteringsproblemen.

 Schudt het voordat je het drink. Mocht er calcium zijn toegevoegd, dan kan dit naar de bodem gezakt zijn.

Zelfs kokosmelk maken

Zo kan je zelf bepalen wat er in gaat, en het is heel eenvoudig.

 Kook water en voeg hier een zakje geraspte aan toe (1 zakje per 4 koppen). Nadat het gezeefd is kun je het ongeveer 4 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer kun je het maximaal 3 maanden bewaren. Dit is alles!

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

De beste supplementen om hooikoortsklachten te verlichten

Deze voeding geeft langer een vol gevoel zonder extra calorieën

Sauna: gezondheidsvoordelen en risico’s

Drinken van zwarte thee vermindert neurologische ziektes, beschermt tegen veroudering en meer..

Arts: slechts paar minuten intensieve training per week, effectiever voor gezondheid en gewicht

Geen ritalin, maar gamen als medicijn tegen ADHD

darmaandoeningen

Schimmel geïdentificeerd als sleutel van ontsteking bij ziekte van Crohn’s

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.