Fibromyalgie, MS, CVS

Relatie tussen fibromyalgie en gastro-esofagale-reflux (GERD)

Share Button

Fibromyalgie en GERD hebben een bidirectionele associatie, meldt een studie in journal PainWie fibromyalgie heeft, heeft vaker GERD -een aandoening die gekenmerkt wordt door brandend maagzuur-. Andersom is ook het geval: GERD-patiënten zijn eerder geneigd om fibromyalgie te ontwikkelen. 

Verband tussen GERD en fibromyalgie

Patiënten met fibromyalgie zijn geneigd om ook gastrointestinale stoornissen hebben, waaronder het prikkelbare darm syndroom en GERD. Bij GERD komt het maagzuur de slokdarm of de longen in, wat zuurbranden en oprispingen veroorzaakt.

Zuurbranden

Van GERD wordt vaak gedacht dat dit alleen zuurbranden is. Bij zuurbranden komt het maagzuur weer terug de slokdarm in. Als dit regelmatig gebeurt kan er een inflammatoire irritatie ontstaan in de slokdarm, en dit heet GERD.

Het onderliggende mechanisme tussen fibromyalgie (FM) en GERD is onduidelijk, maar dierstudies suggereren dat de zuurtegraad in de slokdarm een kritische factor is. Patiënten met GERD gebruiken vaak PPI’s (proton pump inhibitors) om de productie van maagzuur te remmen.

Vitamine B12 en magnesium

Het gebruik op de lange termijn kan de kwetsbaarheid voor bacteriële pathogenen in de darmen vergroten. Hiernaast kunnen er tekorten ontstaan van vitamine B12 en magnesium. Een tekort aan B12 en magnesium worden dan weer gezien als mogelijke bijdragers aan het ontstaan van fibromyalgie.

Om tot de bidirectionele relatie tussen de twee aandoeningen te komen, vond er een grootschalige studie plaats. Patiënten werden vergeleken met gezonde deelnemers en de nationale database van de National Health Insurance of Taiwan werd geanalyseerd.

Er waren twee groepen: 35,117 fibromyalgie patiënten en 34,630 GERD patiënten. Allen werden tussen 2000 en 2010 gediagnosticeerd. De associatie tussen GERD en FM werd aan het einde van 2011 bepaald: er was een bidirectionele relatie. Bij de FM-groep kwam GERD 1.6 keer vaker voor in vergelijking met de controlegroep (waar de aandoeningen niet aanwezig waren. Bij de GERD-groep was dit 1.5 keer meer, met betrekking tot FM.

Tevens bleek dat FM patiënten langer nodig hebben om GERD te ontwikkelen, en dat GERD patiënten daarentegen sneller FM ontwikkelen.

Overige punten uit de studie
  • Verstoring van de nachtrust door GERD kan de conditie van FM verergeren.
  • GERD-patiënten met een maagzweer/of die NSAID’s nemen zijn eerder geneigd om FM te ontwikkelden. Dit kan verklaard worden door de lekkende darmwand bij deze patiënten.
Ander recent nieuws over fibromyalgie
  • Andere hersenconnectiviteit

Bij fibromyalgie is er sprake van een andere hersenconnectiviteit tussen specifieke breinregio’s (de insula en het defaultnetwerk, DMN) De insula maakt deel uit van de cerebrale cortex en heeft te maken met zintuigelijke informatie. Het defaultnetwerk is een netwerk van hersengedeelten dat met elkaar interactie hebben. Het is actief wanneer iemand in rust is. 1

  • Chronische migraine en fibromyalgie

Mensen met chronische migraine zijn eerder geneigd FM te hebben, dan mensen met spanningshoofdpijn.   2

Eerdere onderzoeken lieten zien dat fibromyalgie vaak voorkomt bij mensen met chronische hoofdpijn. Bij patiënten met zowel fibromyalgie als chronische hoofdpijn komt hoofdpijn vaker voor, net als pericraniale gevoeligheid, een verminderd lichamelijk prestatievermogen en slaapstoornissen. Tot nu toe baseerden onderzoeken zich op oudere criteria met betrekking tot de relatie tussen hoofdpijn en fibromyalgie. Diagnostische informatie is nu veranderd op basis van 2010 American College of Rheumatology (ACR) Diagnostic Criteria for Fibromyalgie (3).

Van de chronische hoofdpijn patiënten heeft bijna 70% fibromyalgie. De reumatische aandoening komt dan het meest voor bij migrainepatiënten.

Foto: Pixabay

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

De 8+ verrassende gezondheidsvoordelen van geitenkaas!

Nachtelijk eten, het komt vaker voor dan je denkt!

8 Redenen waarom uien zo gezond zijn

Fibromyalgie en pijn: Deze 2 antioxidanten bestrijden pijn krachtiger dan chemische pijnstiller

Fibromyalgie studies: Effect van magnesiumspray. Verder: hippocampus volume en alcohol

Waarom gasvorming en ‘ruften’ effect hebben op brein, stemming en gedrag

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.