Darmflora

Binnen 6 weken naar gezonde darmflora/lager risico op darmkanker -door meer beweging

Share Button

Wil je positieve veranderingen in je darmflora, dan hoef je volgens een nieuwe studie alleen maar te bewegen. Beweging & sport hebben al binnen 6 weken gunstige resultaten en kunnen zelfs darmkanker voorkomen.

Gezondere darmflora, lager risico op darmkanker

Meer butyraat, minder ontsteking

Beweging en sport zorgen voor een toename van butyraat; dit remt ontsteking binnen het lichaam

Voor de studie (gepubliceerd in the journal Medicine & Science in Sports & Exercise) startten de deelnemers, die voorheen inactief waren, drie keer per week met bewegen. Dit had tot gevolg dat er verhoogde niveaus van darmbacteriën ontstonden die in verband staan met butyraat. Butyraat vormt een voedingsbodem voor bacteriën en stimuleert de groei van lactobacillen en bifidobacteriën. Butyraat speelt dan ook een belangrijke rol bij het remmen van ontstekingen in het lichaam, en is ook gekoppeld aan de preventie van darmkanker. Hiernaast zorgt butyraat ook voor een sterker immuunsysteem en gewichtsverlies. Eerder bleek hetzelfde bij een muizenstudie. Als de muizen actief werden was de kans op een inflammatoire darmziekte lager.

Minpunt: Het positieve effect op de darmflora houdt weer op, wanneer men weer inactief wordt.

Pluspunt: Het positieve effect vindt al binnen 6 weken plaats

 

Studieauteur professor Jeffrey Woods, University of Illinois: “Dit zijn de eerste onderzoeken die laten zien dat beweging een effect op de darmflora hebben, buiten voeding en andere factoren om.”

De deelnemers aan de studie waren alle vrouw, een deel was slank en een ander deel was obese. Alle deelnemers hadden een zittende leefstijl voor aanvang van de studie. Tijdens de studie deden alle activiteiten gericht op het uithoudingsvermogen, 3x per week. De inspanning was tot 30 minuten gemiddeld, en vanaf 30 minuten tot een uur inspannend. Voor en na de studie werden ontlastingsmonsters afgenomen.

Resultaten:

 • Beweging veranderde de compositie van het darmmicrobioom; met name het ontstekingsremmende butyraat nam toe
 • Het gunstige effect was groter bij de slanke deelnemers. De reden hiervan bleef onbekend.

Gelijktijdig met bovenstaand onderzoek publiceerde Oxidative Medicine and Cellular Longevity een Italiaanse review over hetzelfde onderwerp: training verandert het darmmicrobioom met positieve gezondheidseffecten.

De hightlights van deze review zijn als volgt!


 

  • Door training neemt het aantal gunstige darmbacteriën toe en dit verbetert de gezondheidsstatus

  • Low intensity training beïnvloedt het gastrointestinale systeem doordat het een snellere en soepelere ontlasting tot stand brengt en pathogenen dus minder de kans krijgen om met de slijmvliezen in het spijsverteringskanaal in aanraking te komen.

  • Sporten en bewegen beschermt het spijsverteringskanaal en vermindert de kans op darmkanker, diverticulose en inflammatoire darmziekten

  • Zelfs in aanwezigheid van een vetrijk dieet kan bewegen ontsteking afremmen en de darmen beschermen

  • Een vetrijk dieet in combinatie met een zittende leefstijl leidt tot een grotere wijdte van de darmvlokken

  • Langdurig en streng trainen kan voor een toegenomen doorlaatbaarheid van de darmwand zorgen (lekkende darm, sporters nemen weleens colostrum om dit te voorkomen en/of te herstellen)

  • Bij vetrijke voeding kan bewegen beschermen tegen obesitas en het aantal schadelijke bacteriën toch verlagen

  • Voedingsrestrictie (het eten van minder calorieën) in combinatie met trainen zou voor een afname van gunstige bacteriesoorten kunnen zorgen en voor een toename van bacteriën die de darmwand beschadigen.

  • De nutritionele status in combinatie met beweging beïnvloedt de darmflora en de darmflora staan in verband met eetlust en hormoonregulatie.
  • Sporten in de kindertijd stimuleert de ontwikkeling van bacteriën die voor een gezond metabolisme zorgen. Natuurlijk zorgt dit ook voor een optimale breinfunctie en stimuleert de ontwikkeling van gezondheid bevorderende bacteriesoorten verder.

  • Lactobacillus rhamnosus kan angst en depressie verminderen en produceert veranderingen in de expressie van de GABA-receptor via de nervus vagus

  • Zowel verplichte als vrijwillige beweging verandert het compositie van het darmmicrobioom. Deze veranderingen kunnen in verband staan met de immuunfunctie en met het ziekteverloop bij de prikkelbare darm, de opname van voedingsstoffen.

  • Beweging zorgt voor meer diversiteit in van bacteriesoorten in de darmen en zou –via modulatie van de darmbacteriën- een behandeling kunnen zijn bij een hoge bloeddruk en obesitas

  • Training en beweging verbetert de cognitieve achteruitgang die veroorzaakt wordt door fructosesiroop. Fructosesiroop kan angst veroorzaken wanneer dit niet gecompenseerd wordt door beweging.

  • Sporten en bewegen zorgt ook voor een toename van melkzuurbacteriën; deze moduleren de mucosale immuniteit van de en sluiten pathogenen uit

Sport en bewegen hebben een gunstig effect op de darmflora, maar gezonde darmflora hebben ook een positieve invloed op prestaties en uithoudingsvermogen!

Onderzoeken laten in toenemende mate zien hoe de darmflora de fysieke en mentale gezondheid beïnvloeden. En hoewel er al veel inzichten gekomen zijn, valt er nog veel te ontdekken over de relatie tussen de darmen en het brein.

Bewegen en sport beïnvloeden de darmbacteriën positief en de andere kant is ook waar: probiotica hebben op hun beurt weer een gunstig effect op de sportprestaties en het uithoudingsvermogen.

Kun je niet kiezen, lees dan dit behulpzame artikel.

Als je voor Lactobacilli en Bifidobacteria kiest ziet je vrijwel altijd goed.  Of betrek meer voeding in je dieet die rijk is aan probiotica.

 

 

Foto’s: Pixabay

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Avocado bij de lunch kan helpen bij gewichtbeheersing

Op deze 5 manieren ondersteunt appelazijn het afvallen

Smakelijke, goede rode wijn onder de 4 euro

Tarwe, lekkende darm en de stijging van auto immuunziekten

Dit zijn de 6 plantenextracten met de beste anti-aging moleculen -Studie

Granen, gluten en koolhydraten gif voor brein, aldus prof neurologie

Zo onmisbaar is magnesium voor een flexibel brein en tegen migraine

7 Handige gebruiken van Tea Tree oil

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.