Natuurlijk gezond (bewezen)

10 Belangrijkste en bewezen gebruiken van Aloë vera

Share Button

Cleopatra gebruikt Aloë vera in haar beautyregime. De plant wordt duizenden jaren gebruikt voor de huid en tegen worminfecties, verstopping en schimmelinfecties. Aloë vera laat keer op keer zijn veelzijdige helende werking zien, en stimuleert zelfs de groei van gunstige darmbacteriën.  In dit artikel vind je een overzicht van de wetenschappelijk bewezen voordelen van de plant!

De Aloë plant werd extensief gebruikt door de Egyptenaren, Assyriërs, Mediterrane beschavingen en in Bijbelse tijden. Het vroegste document over de helende eigenschappen van de Aloë plant is een Mesopotamisch kleitablet (2100 v. Chr.) Een gedetailleerde omschrijving wordt gegeven in de Papyrus Ebers, een Egyptisch document (1550 v. Chr.), waarop een uiteenzetting wordt gegeven van diverse bereidingswijzen voor uit- en inwendige aandoeningen. In Greek Herbal of Dioscorides (70 n. Chr.) wordt de behandeling met Aloë van wonden, haarverlies, genitale zweren en aambeien tot in detail beschreven. 2

Er valt natuurlijk nog steeds veel te melden over de helende eigenschappen van Aloë vera. De plant zelf bevat veel water, en ook ontbreken de vitamine B, C, E en foliumzuur niet. Hiernaast is het een goede bron van polyfenolen; een type antioxidant dat onder meer de groei van schadelijke bacteriën afremt.

Bewezen gebruiken van Aloë vera

*Niet alle Aloë vera planten zijn geschikt voor consumptie. De onderstaande medicinale werkingen gelden voor Aloe barbadensis miller

#1 Darmflora

Ingrediënten uit de Aloë vera plant zijn geschikte prebiotica, meldt een nieuwe publicatie in Journal of Agricultural and Food Chemistry. De fructanen in de plant zorgen voor de groei van de gunstige Bifidobacteria en voor korte keten vetzuren.   3 De prebiotische stoffen zitten overigens ook in cichorei, artisjok, asperges, prei en uien. Bekend is dat Aloë vera ook voor de groei van Lactobacilli zorgt. 4

#2 Aloë vera heelt brandwonden, wonden en uitslag

Het eerste wetenschappelijke rapport over de voordelen van Aloë vera bij de behandeling van huid en wonden werd in 1935 gepubliceerd. Vers extract van de plant zou snel verlichting geven van jeuk en branderigheid bij dermatitis en voor totale regeneratie van de huid zorgen. 5

De plant verzacht brandwonden, wonden en verbranding door de zon. Wat heling van wonden betreft werkt bijna niets zo snel als pure Aloë vera gel. 7 Dit bleek bijvoorbeeld uit een studie met vrouwen die een keizersnede hadden ondergaan. 100% Verse Aloë vera gel had al na 24 uur voor een duidelijk betere heling gezorgd, dan in de controlegroep het geval was.     9  10

#3 Verbetert de werking van anti-acne medicatie

Tegen acne worden regelmatig retinoïden voorgeschreven. Van de combinatie tretinoïne/Aloë vera gel is gebleken dat het de effectiviteit verbetert. De combinatie verminderde ontsteking en littekens beter dan een placebo of tretinoïne crème alleen. Ook was de combinatie minder irriterend voor de huid. 11

#4 Psoriasis

Het dagelijks gebruik van de gel kan ook de symptomen van psoriasis enorm verbeteren. De plant zou zelfs effectiever zijn dan triamcinolone-acetonide, een crème die voor de aandoening wordt voorgeschreven. Toen een Aloë vera crème gebruikt werd bij 60 patiënten met chronische psoriasis was het helingspercentage in de Aloë vera groep 83%. Na 12 maanden had er nog geen terugval plaatsgevonden. 12

#5 Zweertjes en koortslip

Ook zweertjes en een koortslip helen sneller vanwege de anti-inflammatoire, antibacteriële en antivirale werking 13

#6 Gezondheid van het hart

Regelmatig gebruik van Aloë vera zorgt voor een verlaging van het zogeheten slechte cholesterol (LDL) en de triglyceriden waarden. Tegelijkertijd gaat de HDL-spiegel (het zogeheten goede cholesterol) omhoog. Cholesterol in de lever kan tot 30% afnemen. De voordelen houden hier nog niet op. Door de hoge inhoud vitamine C kan er een verlaging van de bloeddruk plaatsvinden en de andere nutriënten verwijden de aderen en stimuleren de zuurstof naar het bloed. In combinatie met psyllium vezels nemen angina aanvallen af en wordt het hartritme stabieler. 14 15

#7 Colitis ulcerosa

Bij patiënten met actieve Colitis ulcerosa (ontstekingsziekte aan de dikke darm die gepaard gaat met zweervorming) bleek Aloë vera een positief effect te hebben. De patiënten namen 4 weken lang 100 ml Aloë vera gel, 2x per dag. Bij 30% van de patiënten vond er een compleet herstel plaats na 4 weken en de rest ervaarde een duidelijke verbetering in de symptomen. 16 17 Hier valt wel een kanttekening te plaatsen: de plant kan ook buikkrampen of diarree veroorzaken, dus bespreek het gebruik eerst met je behandelend arts.

#8 Tegen verstopping

Duizenden jaren geleden werd de Aloë plant al ingezet op constipatie te behandelen, en dit is nog steeds het geval. 18   De laxerende werking van de anthraquinone glycosides in de plant is duidelijk aangetoond 18 . Toen een Aloë vera product werd ingezet tegen verstopping bleek dit sterker te zijn dan laxatief fenolftaleïne. 19   De combinatie van Aloë vera en psyllium verbeterde de frequentie van darmbewegingen en stoelgang 20

#9 Tandplak en gingivitis

Aloë vera heeft ook aan populariteit gewonnen als actief ingrediënt in natuurlijke tandpasta’s. Soms kan een tandpasta op basis van Aloë vera net zo effectief als normale tandpasta zijn als het gaat om de bestrijding van bacteriën in de mond. Maar niet alle Aloe vera-tandpasta’s zijn hetzelfde. Voor een daadwerkelijke werkzaamheid zou men een gestabiliseerde vorm van de gel moeten gebruiken. 21  22

#10 Diabetes mellitus

In een aantal delen van de wereld wordt de plant gebruikt als traditionele remedie voor diabetes mellitus, zoals in Latijns Amerika en Peninsula. 23  24 Er is wat bewijs dat de Aloë plant chronische hyperglykemie verlicht en een verstoord vetprofiel herstelt: dit zijn twee kenmerken van diabetes. Ook de voorfase van diabetes, namelijk prediabetes, kan aangepakt worden met Aloë vera., en zo voorkom je erger. 25  26  Lange termijn gebruik van 100 gram gel gecombineerd met 20 gram psyllium vezels zou de cholesterol-, triglyceriden- en totale lipidenwaarden verbeteren. 27 Een gebruik van 6 of 12 weken zou dezelfde resultaten hebben 28. 29

Aloë vera gel of extract is veilig voor het behandelen van huidaandoeningen, wonden, brandwonden en ontsteking. 30 Langdurig gebruik zou een disbalans in elektrolyten kunnen veroorzaken. 31 Het sap van de plant moet direct na aankoop in de koelkast bewaard worden. Om bovenstaande voordelen te oogsten kunnen ook Aloë vera supplementen gebruikt worden.

Hoe maak je zelf Aloë Vera gel ?

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Zo maak je lavendelolie makkelijk zelf

Training spiermassa op oudere leeftijd loont, ook voor hartpatiënten

Zuurvormende voeding vermijden: meer energie en een beter uiterlijk

Mariadistel beschermt niet alleen lever- en darmcellen, maar ook huidcellen tegen UV straling

Opgepast met pesticiden op citroenschil

9 Kruidencombinaties die krachtig(er) helen

Boost je darmflora met polyfenolen uit je voeding!

Experts in nieuw boek: “Antidepressiva veroorzaken hersenschade”

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.