Brein

Melatonine kan verrassend goede resultaten geven bij migraine

Share Button

Melatonine doet meer dan een goede nachtrust geven. Bij migraine kan dit hormoon onverwachte en effectieve resultaten brengen.

Melatonine en migraine

Melatonine is het hormoon dat aangemaakt wordt door de pijnappelklier en helpt bij een goed slaap-/waakritme. Het hormoon kan ook nieuwe hoop geven aan migrainepatiënten. Omdat melatonine ook een rol speelt bij het moduleren van pijn, nemen onderzoekers nu aan dat het eveneens van belang is voor de preventie van migraine.

Effect op pijn

Het hormoon begint te pieken zodra het donker begint te worden, en is op zijn hoogste piek gedurende de nacht. Wetenschappers merken dat veel mensen ’s nachts minder pijn hebben. De stof werkt namelijk op de receptoren van pijn verlichtende moleculen in de hersenen, wat leidt tot een verminderde pijnsensatie. Fibromyalgiepatiënten merken dat melatoninesupplementen een verminderde pijnintensiteit tot gevolg hebben. Dit wordt tevens ervaren door patiënten met een prikkelbare darm of migraine. 1

Lager melatonineniveau bij migrainepatiënten

Gebleken is ook dat migrainepatiënten ’s nachts een lager melatonineniveau hebben. Het is misschien nog interessanter dat de melatonineniveaus van deze patiënten niet toenemen tijdens de menstruatiecyclus zoals dit normaal gesproken plaatsvindt. Dit impliceert dat het hormoon een factor is bij migraine tijdens de menstruatie. 2

Gebaseerd op deze bevindingen kan melatonine een middel zijn om migraine te voorkomen. Bij een klinische test werd 3 mg melatonine gebruikt, 30 minuten voor het slapen gaan. Dit verminderde de frequentie, intensiteit en duur van hoofdpijnen. 4 Dit gold ook voor migraine tijdens de menstruatie.

Mocht je overwegen om melatonine te gebruiken, neem dit dan dagelijks een half uur/een uur voor het slapen gaan. Het beste effect bleek te komen door een dosis van 3 mg.

Melatonine supplement, veiligheid

Van korte termijn gebruik (3 maanden of korter) wordt aangenomen dat het veilig is bij gezonde volwassenen. De inname van melatonine kan wel de suikerspiegel stimuleren, dus is het niet bevorderlijk voor mensen met diabetes. Teveel melatonine kan leiden tot nare dromen, lichte desoriëntatie de volgende dag. Sommige medicatie wordt minder effectief door een melatonine supplement: dit geldt voor medicatie tegen een hoge bloeddruk, toevallen en anticonceptie.

Recent onderzoek liet zien dat melatonine supplementen niet altijd bevatten wat er op het etiket staat. Zo bevatten sommige supplementen 26% van de krachtige neurotransmitter serotonine. 5

Kinderen: de inname kan bij kinderen leiden tot misselijkheid, hoofdpijn, stemmingswisselingen, aanhoudende slaperigheid de volgende dag en nachtplassen. Het is onduidelijk in welke mate melatonine kinderen schaadt, en wat de effecten zijn van lange termijn gebruik.

Zwangerschap en borstvoeding: het gebruik van een supplement wordt niet aangeraden.

(bronnen a b c d e f )

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Arts: slechts paar minuten intensieve training per week, effectiever voor gezondheid en gewicht

Radboud UMC: Magnesium essentieel voor gezonde hersenontwikkeling

Mag je honing eten als je diabetes 2 hebt?

Salmonella kan maanden in koekjes en crackers overleven

Maak je eigen antigriep-thee !

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.