Brein

Dopaminetekort: ken je de symptomen…en oplossingen?

Share Button

Dopamine komt van nature voor in ons lichaam. Deze neurotransmitter zendt signalen van het lichaam naar het brein, en bepaalt mede hoe je beweegt, emotioneel reageert,  slaapt, leert, concentreert. Ook je stemming wordt deels bepaalt door dopamine, dus is een juiste dopamine balans onmisbaar voor lichaam én geest. Herken je de symptomen van een dopaminetekort? En zo ja, hoe verhoog je je dopamineniveau?

Dopaminetekort, symptomen

Omdat dopamine een rol speelt bij zoveel vitale hersenfuncties kan het een rol spelen bij onder andere de depressie en Parkinson’s.

Symptomen die in verband staan met een dopamine tekort zijn

 • Pijn, spierstijfheid, beven, spierkrampen en krampen
 • Verlies van de balans
 • Vermoeidheid, trager spreken, weinig energie, onvermogen om te concentreren, gedemotiveerd zijn
 • Verstopping, gewichtsverlies of gewichtstoename, moeilijkheden met eten of slikken
 • GERD
 • Regelmatig longontsteking
 • Gevoelens van droefheid, schuld, sociale angst, hopeloosheid, laag gevoel van eigenwaarde, stemmingswisselingen
 • Laag libido
 • Hallucinaties, gebrek aan inzicht of zelfinzicht

Hoe ontstaat een tekort aan dopamine?

Condities zoals depressie, schizofrenie, psychoses en Parkinson’s zijn vaak gerelateerd aan een dopaminetekort. Bij Parkinson’s is er een verlies van zenuwcellen in een specifiek deel van de hersenen, en hier vindt ook een verlies van dopamine plaats. Drugsgebruik, suiker- en vetrijke voeding kunnen dopamine onderdrukken. Te weinig eiwitten in de voeding kan voor onvoldoende l-tyrosine zorgen, een aminozuur dat helpt bij de bouw van dopamine in het lichaam. Het roken van marihuana en wiet verlaagt het dopamineniveau. 1 Sommige studies tonen dat obese mensen ook eerder geneigd zijn tot een dopaminetekort. 2 3

Hoe verhoog je je dopamineniveau?

Zo wie zo kun je veranderingen aanbrengen in voeding- en leefstijl. Zorg voor beweging tegen pijnlijke en stijve spieren, en neem voldoende vitamine D, magnesium en omega-3-vetzuren. Beweging leidt tot een hogere calciumspiegel, de calcium wordt naar het brein getransporteerd en hierop kan er een betere dopamine synthese plaatsvinden. Dus zal dit leiden tot een hoger dopamineniveau.  4 Tyrosine (50-200 mg/kg/dag) verhoogt eveneens de concentratie dopamine.  Vasten kan een positief effect hebben. 7 8

Kruiden en voeding die het dopamineniveau verhogen

 • Oregano en tijm (dankzij bestanddeel carvacrol) 9
 • Kurkuma (vanwege bestanddeel kurkumine) 10
 • L-theanine (zit in groene thee) 11
 •  Bacopa monnieri 12
Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Deze 9 planten verbeteren de slaap en zuiveren de lucht in je slaapkamer

Verhoog je serotonine niveau met deze smoothies en ingrediënten

Lage rugpijn: deze signalen moet je niet negeren

Voeding met een lage glykemische index is de beste tegen depressie

Additief verandert structuur darmcellen en remt opname van mineralen

Deze huidolie herstelt huidschade (door zon) en andere schade

Snipverkouden, migraine, chronische sinusitis ? Chilipeper biedt uitkomst !

Ongezond eten vs drugs, alcohol en tabak

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.