Natuurlijk gezond (bewezen) Tips

10 –Onweerstaanbare- redenen om een bad met Epsom (magnesium) zout te nemen

Share Button

Symptomen van een magnesiumtekort worden vaak met andere aandoeningen verward. Je geheugen functioneert optimaal, je bent in mineurstemming en komt energie tekort. Een makkelijke manier om een magnesiumtekort op te vijzelen, is een (voet) bad met magnesium zout, of het gebruik van een douchescrub met dit magnesiumzout (snel gemaakt).zout3

Magnesiumtekort

Steeds vaker lezen we over een magnesiumtekort en de symptomen ervan, en toch wordt hier nog regelmatig overheen gekeken. Symptomen zijn onder andere apathie, verminderd geheugen, snel geïrriteerd zijn, gevoelig zijn voor licht en geluid, angst, depressie, spierkrampen, zwakte, moeite met slikken. Ook kan men een onregelmatige hartslag hebben.

Volgens de National Academy of Sciences speelt een magnesiumtekort een rol bij de toename van het aantal beroertes, hartaandoeningen, arthritis, gewrichtspijn, chronische vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Een tekort zou ook een rol spelen bij slaapproblemen, astma, migraine, Parkinson’s en diabetes.

Helaas lijden veel mensen onnodig, omdat er nog te weinig aan de rol van magnesium gedacht wordt. De realiteit is, dat de meeste mensen een tekort aan dit mineraal hebben. Magnesium speelt een vitale rol in de werking van meer dan 325 enzymen en is noodzakelijk voor een aantal lichaamsfuncties, waaronder de spiercontrole, elektrische impulsen, productie van energie en ontgifting.

Krijg je genoeg?

zout1

 • Ervaar je veel stress in je leven?
 • Drink je vaak frisdrank?
 • Drink je veel cafeïne, of drankjes met cafeïne?
 • Eet je vaak voeding met toegevoegde suikers en bewerkte koolhydraten?
 • Drink je meer dan 7 alcoholische drankjes per week?
 • Neem je diuretica, astma medicatie, de pil of oestrogeentherapie?

Als je voornamelijk natuurlijk en biologisch eet, kun je evengoed een tekort aan dit mineraal hebben. De bodem van vandaag de dag is niet meer wat het ooit was, en is uitgeput van veel essentiële nutriënten; de kwaliteit van ons eten is aanzienlijk minder.

Epsom zout komt uit de bitterzoute bron in Epsom, Engeland en bevat veel magnesium en zwavel bevat. Onderzoekers hebben laten zien dat magnesium en zwavel makkelijk via de huid opgenomen worden en dat maakt een Epsom (voet) bad een geweldige manier om het tekort van het zo noodzakelijke magnesium op te vullen. De therapeutische werking van het zout is al lange tijd bekend.

10 Redenen om een bad met Epsom zout te nemen

zout2

Het verlicht stress

Als je onder stress staat, raakt je lichaam magnesium kwijt en neemt de hoeveelheid adrenaline toe. Kortdurende stress kan zelfs nuttig zijn voor het lichaam, maar aanhoudende stress leidt tot een hoge bloeddruk, slapeloosheid, overgewicht (slapeloosheid en overgewicht zijn nauw met elkaar verbonden), problemen met de bloedsuiker. Epsom zout in een warm (voet)bad vult de magnesium weer aan. Dit helpt bij de productie van serotonine, het zogeheten gelukshormoon dat kalmeert, angst vermindert en voor een glimlach zorgt. Drie keer per week baden in het zout verjaagd ook overgevoeligheid en geïrriteerdheid.

Het bevordert een goede nachtrust

Als je slaapproblemen hebt, net als miljoenen andere mensen, dan bevordert Epsom zout een gezonde nachtrust. Neem 30 minuten voor het slapen gaan een bad en drink er een kop kamillethee bij om de ontspanning goed op gang te brengen. Je kunt ook een paar druppels lavendelolie aan het bad toevoegen.

Verlicht ontsteking en pijn

Een bad met dit magnesiumzout ontspant de spieren, maar ook vermindert het de ontsteking die pijn veroorzaakt. Het is ook heerlijk om bij migraine te gebruiken.

Ontgift

Geschat wordt dat we aan 21.000 toxinen blootgesteld zijn; medicijnen, herbiciden, pesticiden en pcb’s. Meer dan 80% van onze voeding heeft gmo-ingrediënten. Volgens Environmental Protection Agency heeft de gemiddelde (Amerikaanse) burger meer dan 400 giftige bestanddelen in het lichaam. Epsom zout bevat zwavel en dit verwijdert toxinen en zware metalen uit het lichaam. De huid is een hoogst poreus orgaan en het zout trekt de giffen uit het lichaam door middel van een proces dat osmose heet. Dit versterkt het immuunsysteem.

Andere voordelen van een Epsom bad zijn:

 • Verbetert het vermogen van het lichaam om insuline te gebruiken
 • Verbeterde gezondheid van het hart
 • Voorkomt aderverkalking en verlaagt de bloeddruk
 • Verbetert de zenuwfunctie vanwege de electrolytenregulatie
 • Verbetert het zuurstofgebruik
 • Verbetert de opname van nutriënten

Hoe gebruik je Epsom zout

bad

Misschien hou je van een stomend heet bad, maar een warm bad is het beste. Voeg 3 koppen Epsom zout toe aan het water en ga hier een paar keer per week 15 minuten in zitten.

Aan een voetenbad voeg je een kop Epsom zout toe, en hier laat je je voeten 20 minuten in weken. Om een flink tekort op te vullen, neem je eerst 5x per week een voetbad en minstens 3x per week een gewoon bad.

Wat je ook kunt doen !

Als je geen tijd hebt voor een bad, dan kun je een douchepasta maken. Dit is heel eenvoudig: je neemt een kwart kop biologische olijfolie en doet hier genoeg zout in om een pasta te maken. Scrub dit onder de douche op je huid.

Er zijn meer onweerstaanbare redenen om Epsom zout te gebruiken, maar hierover een volgende keer meer.


Epsom zout: makkelijke manier om magnesiumboost te krijgen

Soorten zout voor lichaamsreiniging


Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Deze knoflook-honing tonic vitaliseert en versterkt

Zo verhoog je eenvoudig je dopamineniveau

Zo maak je lavendelolie makkelijk zelf

De donkerste geheimen van de voedingsindustrie: onderzoeksjournaliste doet boekje open

Zout inname verergert symptomen bij Multiple Sclerose en andere auto immuunziekten

Gedroogde pruimen houden darmen gezond en verkleinen kans op darmkanker

Buikvet en 12 dingen die je hierover moet weten

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.