Voeding

Is cottage cheese gezond?

Share Button

Cottage cheese is lang favoriet geweest onder atleten en lijners. Gemaakt van gestremde melk, mild en vers. Rijk aan proteïnen, bron van calcium, vitamine A en B, en vetarm. Wat zit er nog meer in, en wat zijn de gezondheidsvoordelen van cottage cheese, of te wel hüttenkäse? Zijn er ook nadelen?

De voordelen van cottage cheese 

 • Cottage cheese is een goede bron van calcium. Dit mineraal speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van tanden en botten en voorkomt osteoporose. Minder bekend is dat calcium de bloeddruk reguleert en dat het bepaalde vormen van kanker zou voorkomen, zoals prostaatkanker.
 • Als je kind een beetje suf is, voeg dan cottage cheese toe aan het dieet. Volgens een studie uit 2005, krijgen kinderen meer energie door onder andere cottage cheese te eten (1)
 •  Het aantal mensen met een metabool syndroom is rijzende en tevens is het voor veel mensen lastig om een stabiele bloedsuikerspiegel te houden. Het eten van cottage cheese kan de kans op het metabool syndroom verkleinen. Dit geldt dan voor mannen, met of zonder diabetes. (2)
 • Cottage cheese kan ook fijne voeding zijn, wanneer je gewicht wil verliezen. Het milde zuivelproduct kan het bereiken van je doel ondersteunen. Dankzij de proteïnen, die onder meer het hongergevoel tegengaan. Zo helpt cottage cheese bij vrouwen met overgewicht en vrouwen in de pre-menopauze. Niet alleen gaat vet verloren, ook neemt de vrije spiermassa toe. (3,4)
 • In sommige hüttenkäse zit probiotca. Met name de Lactobacillus GG staat bekend omdat deze nogal wat gezondheidsvoordelen heeft. Een ding is zeker, probiotica ondersteunen een gezonde darmgezondheid. (5)

Zijn er ook nadelen?

Calcium mag dan gezond zijn voor de botten en tanden, maar zout is dat niet. En helaas bevat cottage cheese veel zout (tot maar liefst 696 mg per cup). Dit kan de positieve effecten teniet doen, die calcium op de bloeddruk heeft. (6)

Ook kan het nuttigen van dit zuivelproduct nadelige gevolgen hebben, wanneer het in grote hoeveelheden gebeurt. Dan kan de hoge calciuminname juist de kans op prostaatkanker vergroten. (7)

Daarentegen: je spieren hebben veel profijt van cottage cheese. Waarom dit zo is, lees je in ‘Waarom je spieren cottage cheese nodig hebben.’

Referenties

 1. www.archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=486041
 2. www.jech.bmj.com/content/61/8/695.short
 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22642074
 4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21775530
 5. www.europepmc.org/abstract/med/9924285
 6. www.ajcn.nutrition.org/content/72/3/681.long
 7. www.ajcn.nutrition.org/content/74/4/549.short

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Deze 3 warme tonics spoelen toxinen uit lever en nieren

Lavendelolie: 18 goede redenen om het in huis te hebben

Dit is wat een bananenschil voor je huid en tanden doet

Tonijnsalade waar geen tonijn in zit. Maar wat er wel in zit, is schrikbarend !

Gistextract: is dit zo onschuldig?

7 Zuivelvrije bronnen van calcium

Deze 4 probioticastrengen verbeteren symptomen SIBO en PDS sterk -studie

De beste bewezen voordelen van omega3-vetzuren

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.