Kokoswater bevat een unieke samenstelling van vitaminen en mineralen en moet dus wel goed voor de gezondheid zijn. Maar dan moet je wel de goede hebben. Sommige fabrikanten maken er dusdanig een potje van, dat de puurheid aan diggelen is. Bij welke merken is dit het geval en wat zijn de voorwaarden voor goed kokoswater?
Voordelen van kokoswater… als het goed is
Kokoswater voorziet sporters van kalium en magnesium en hydrateert het lichaam terwijl het gelijktijdig ontsteking en bloedsuikerspiegel reguleert. Molecules publiceerde alle voordelen van het drankje van het reguleren van de bloeddruk en suikerspiegel tot de preventie van een hartaanval. De ‘trans-zeatine’ in het water zou nuttig zijn bij de symptomen van Alzheimer en dementie.
Maar dan moet je wel de goede hebben.
Dus geen kokoswater waarbij
Het water van rijpe kokosnoten afkomstig is
Water dat nutriëntrijk is komt van de jonge groene kokosnoot. Naarmate de noot rijpt sijpelen de nutriënten in het vlees van de kokosnoot en verliest het water de nutritionele waarde. Niet alleen zijn veel nutriënten afgesijpeld, ook is de smaak anders. Rijpe kokosnoten zijn beter geschikt voor melk, olie en andere producten. Ze zijn ook goedkoper voor de fabrikant.
Vers kokoswater vervangen is door een concentraat
Kokoswater wordt nog weleens verhit en teruggebracht tot een siroop en hierna wordt er water aan toegevoegd. Als de noot (of welke vrucht dan ook) zo verhit wordt, verliest het de nutriënten en gunstige enzymen. De import van kokoswatersiroop is goedkoper voor de fabrikant.
Het water een hittebehandeling heeft ondergaan
Kokoswater is kwetsbaar en moet koud gehouden worden. Toch gebruiken sommige fabrikanten extreme hitte om bacteriën te doden en de houdbaarheid te vergroten. Overbodig te zeggen dat deze pasteurisatie vitaminen, mineralen en enzymen vernietigd –en trouwens ook de smaak. Er zijn andere manieren om bacteriën te doden en toch de voedingsstoffen in tact te houden. Als kokoswater dan ook nog van een concentraat is, is het twee keer door het verhittingsproces gegaan. Dan kun je beter gewoon water drinken.
Additieven zijn toegevoegd om smaak en zoetheid aan het water te geven
Water van de jonge kokosnoot is zoet en verfrissend. Toch stoppen sommige fabrikanten ‘natuurlijke smaakstoffen’ of zoetstoffen in het water. De enige reden waarom dit moet, is omdat ze het water van een rijpe kokosnoot hebben gebruikt; dit smaakt zurig.
Kokosnoten in chemicaliën gedipt zijn voor transport
Veel niet-biologische kokosnoten worden geconserveerd door ze te dippen in carcinogenen zoals formaldehyde en natrium metabisulfaat. Deze chemicaliën kunnen naar binnen sijpelen en het vlees en water van de noot vergiftigen.
Oude kokosnoot versus jonge:
Met het kokoswater van de volgende merken is ‘iets’ gebeurd:
(In Nederland verkrijgbaar:)
- Purity Organic – Hoewel hier het label ‘organic’ op staat, gebruikt het niet de beste methoden. Er is gebruik gemaakt van concentraten en hittebehandeling (pasteurisatie)
- Vita Coco – Deze zou ‘100% puur’ zijn, maar is het helaas niet. Bij dit merk wordt het water ook verhit vanwege pasteurisatie en vervolgens worden er zoetstoffen toegevoegd. Er is ook een Café versie die carrageenan bevat: deze stof verpest de darmgezondheid.
- Zico – Dit merk is onderdeel van Coca-Cola en een grote supporter van GMO. Hun water wordt gemaakt van concentraat, ondergaat extreme hittebehandeling en hierna worden er smaakstoffen toegevoegd.
- Naked Juice – Dit Pepsico merk gebruikt het water van rijpe kokosnoten en pasteuriseert het met verhitting. Ze gebruiken synthetische stoffen en GMO’s terwijl ze misleidend labelen. Naked Juice is van de smoothies en is een paar jaar geleden overgenomen door Pepsico. Sommige smoothies –die onder andere bij Albert Heijn verkocht worden- bevatten meer suiker dan Pepsi. Grote kans dat dit GMO-suiker is, die ze ook in de smoothies gebruiken. Naked Juice verkoopt -nu nog- geen kokoswater in Nederland.
Hoezo verpesten carrageenan en deze andere additieven de darmgezondheid?
Onderstaande merken zijn voor zover we weten niet in Nederland verkrijgbaar, maar krijgen toch een vermelding voor het geval dat. Bij deze merken is sprake van een of meer van de volgende methoden:
- gepasteuriseerd, hittebehandeling (C2O, Coco Libre, GOYA, O.N.E. Coconut Water)
- toevoeging van smaakstoffen (Coco Libre, O.N.E. Coconut Water)
- kokoswater gemaakt van concentraat, met het label ‘organic’ (Coco Libre, Cona Zona)
- Toevoeging van GMO’s (GOYA, O.N.E. Coconut Water)
- Toevoeging van suiker (O.N.E. Coconut Water)
- Gebruik van aluminium vaten (C2O)
Kokoswater kopen: waar let je dan op?
Het beste kokoswater komt rechtstreeks uit een kokospalm en moet van een jonge groene kokosnoot zijn. Kies onbewerkte, onverhitte en organisch of organisch waarbij hoge druk gebruikt is (HPP). Ken de bron!
Bron: www.consumerlab.com
Vind je dit artikel informatief?
Geef het door (via onderstaande button’s)!