Darmflora Nieuws

Diabetes 2 gelinkt aan darmflora

Share Button

Dat darmflora een enorme impact op de gezondheid hebben, blijkt uit weer een nieuwe studie; bepaalde darmbacteriën zijn gelinkt aan diabetes2. En met name één vrij bekende bacterie, die het meest aanwezig bij eters van vezelrijke en natuurlijke voeding. Het is vooral deze bacterie die de kans op diabetes, prediabetes en het metabool syndroom verlaagt.

lekkendedarm2

Darmflora analyse, bacteriën centraal

Onderzoekers van de Moscow Institute of Physics and Technology analyseerden de samenstelling van bacteriën in de darmflora bij 92 deelnemers, waarvan 20 diabetes2-patiënten. Van de deelnemers waren er 48 gezond, en de overige 24 vertoonden tekenen van het metabool syndroom en zaten in de prediabetes-fase.

Bacteriën centraal

bifido
De bifidobacterie gezien onder een microscoop. Ongeveer 5 micrometer in lengte.

Bacteriën stonden centraal in de studie. Om vast te stellen met welke bacteriën ze te maken hadden, analyseerden de onderzoekers DNA uit ontlastingsmonsters. Het DNA werd geïsoleerd en het gen dat ribosoom RNA, rRNA encodeert werd onder de loep genomen. RNA, rRNA is een belangrijk bestanddeel van ribosomen; dit zijn de microscopische structuren die verantwoordelijk zijn voor de proteïnesynthese. Het gen dat deze structuur encodeert wordt in alle bacterieklassen gevonden en vormt als het ware de bacteriële paspoort.

Conclusies

Nadat de samenstelling van het microbioom met diagnoses (diabetes/prediabetes/normale glucosetolerantie) en de voeding vergeleken werd, kwamen de Russische onderzoekers met een aantal conclusies:

  • Het niveau van glucosetolerantie kan gelinkt worden met de aanwezigheid van drie specifieke typen microbiota: de Blautia, Serratia, en Akkermansia bacterie. Deze werden gevonden bij de gezonde mensen.
  • Maar bij de gevallen van prediabetes en diabetes waren ze in een veel grotere hoeveelheid aanwezig.
  •  De onderzoekers konden de bifidobacterie (deze wordt het meest gevonden in de darmen van zuigelingen en worden beschouwd als de belangrijkste bestanddelen van de darmflora) linken met een hoge inname van voedingsvezels.
  •  Dit komt overeen met een eerdere studie van dezelfde onderzoekers naar het darmmicrobioom in stedelijke en niet-stedelijke Russische bevolking. Toen bleek dat de hoeveelheid bifidobacteriën het grootst was bij de niet-stedelijke inwoners van de Tyva regio. Dit was te wijten aan het feit dat de Tyva bewoners meer natuurlijke producten aten en erg weinig vezelarme industrieel bewerkte voeding.

Deze bevindingen brengen wetenschappers weer een stukje dichter begrip van het verband tussen bacteriën, voeding en het metabool syndroom.

Bron: www.justdiabetesnews.com, www.mipt.ru

Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Dit is de top 5 probiotica voor een gezond en scherp brein

Slokdarmkanker te laat ontdekt

Obesitas verandert brein van jonge obese mensen

Scholieren: fit lichaam = fit brein en leidt tot betere schoolprestaties

Tweerichtingsroute darm-brein bij PDS en darmproblemen

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.