Curcumine heeft ‘immense biologische eigenschappen’ bij bacteriële vaginose en vaginale schimmelinfecties. Dit meldt European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology in de 1e editie van 2016. De bacterie- en schimmeldodende werking van de stof uit kurkuma is groot.
Sterke bacterie- en schimmeldodende eigenschappen
Vaginale afscheidingsklachten zijn dus een veelvoorkomend ongemak. Geschat wordt dat 75% van de vrouwen een vaginale schimmelinfectie heeft op een bepaald punt van hun leven.
Doel van de studie
Een doel van deze gepubliceerde studie was het vaststellen of curcumine bacterie- en schimmeldodende eigenschappen heeft bij bacterie- en schimmelstrengen in de vagina.
Het effect van curcumine werd getest op de groei van sommige aerobische en anaerobische bacterie- en schimmelstrengen die betrokken zijn bij vaginose, vaginitis en vaginale infecties.
Vaginitis is een infectieuze of een niet infectieuze ontsteking van de mucosa van de vagina, soms gepaard gaand met een ontsteking van de vulva. Het is toe te schrijven aan gist, schimmel of bacteriën. Symptomen bestaan uit vaginale afscheiding, irritatie, pruritus en erytheem. Vaginose is een verstoring van de natuurlijke balans tussen de bacteriën in de vagina. Hier is geen sprake van een infectie.
Lactobacillen zorgen ervoor dat de vagina een zure omgeving is. Bij vaginose is de vagina minder zuur dan normaal. Bepaalde bacteriën, die in het zure milieu maar in kleine aantal voorkomen, kunnen zich dan moeiteloos uitbreiden.
Bacterie- en schimmelstrengen
Het effect van meerdere concentraties curcumine op microben (aerobische en anaerobische bacteriën en schimmel) werd getest. Bij de microben werden voedingsbodem en onderzocht plus de koloniën geteld. Bij elk experiment werden andere bacterie- en schimmelstrengen gebruikt.
Het resultaat
Curcumine concentraties tussen de 100 en 500 μM (micrometer) blokkeerden de groei van alle bacterie- en schimmelstrengen compleet.
Conclusie
Curcumine kan bacterie- en schimmelgroei blokkeren en heeft microbiële eigenschappen tegen vaginale infecties.
Curcumine en het effect op sperma
Een ander doel van deze studie was het vaststellen of curcumine een nieuwe nonsteroïde anticonceptie kan bieden met zowel zaaddodende als microbicidale eigenschappen. Dit bleek het geval te zijn.
Bron: European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology
Vaginale schimmelinfectie; veelvoorkomend ongemak
In een recent onderzoek geeft 42% van de vrouwen in de leeftijd van 25 tot 65 jaar aan in het afgelopen jaar vaginale klachten te hebben gehad. Vaginale (afscheidings-)klachten zijn dus een veelvoorkomend ongemak. Zo wordt bijvoorbeeld geschat dat 75% van de vrouwen een vaginale schimmelinfectie heeft op een bepaald punt van hun leven.
Probiotica
Bepaalde probiotica zijn effectiever bij het bestrijden van vaginose dan antibiotica. Lactobacillus rhamnosus, GR-1 en Lactobacillus reuteri, RC-14 herstellen als orale suppletie het vaginale microbiële evenwicht uitstekend.
Vaginale dysbiose
Een gezonde darmflora geeft minder kans op vaginale dysbiose. De gezonde darmbacteriën worden gestimuleerd in groei door de juiste vezelverhouding. Bacteroïden bijvoorbeeld komen niet voor in probiotica. Bifidobacteriën worden ook gestimuleerd in hun groei door vezelrijke voeding. Een ander belangrijk voordeel van voedingsvezels is dat ze de zuurtegraad in de darmen verlagen. Dit draagt bij aan (herstel van) een normale bacteriesamenstelling en een normale bacteriefunctie. De groei en het metabolisme van darmbacteriën is voor een groot deel afhankelijk van de aanvoer van voedingsvezels die daar onverteerd aankomen.
Abnormale afscheiding
Over het algemeen kunnen afscheidingsklachten ontstaan door een van de volgende oorzaken:
• een infectie door bacteriën zoals Bacteriële Vaginose
• een schimmelinfectie zoals o.a. Candida
• een sexueel overdraagbare aandoening ofwel SOA zoals o.a. Chlamydia
Hoewel het probleem compleet onschuldig kan zijn, kan er soms een overgroei zijn die de ‘goede’ bacteriën overheerst en een vaginale infectie veroorzaken.
Symptomen schimmel- of bacterieovergroei in de vagina
- Jeuk, soms ernstig
- Afscheiding, meestal dik, wit, klonterig (niet plezierig om je er een beeld van te vormen; maar het wordt soms beschreven als lijkend op cottage cheese)
- Geïrriteerde huid rond de vulva en labia, roodheid en opgezwollenheid
- Pijn bij plassen, vrijen en menstruatie
- Soms een onaangename geur, zurig of visachtig
Een arts zal snel een antibioticakuur voorschrijven, wat de klachten kan verergeren.
Natuurlijke manieren tegen vaginale schimmel- en bacterieovergroei
Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om van de schimmel- of bacterieovergroei af te komen.
- Hou je huid droog en schoon, draag schoon ondergoed van katoen
- Boost je immuunsysteem met een nutriëntrijk dieet en probiotica (met lactobaccillus of acidophilus). (1)
- Eet gefermenteerde voeding
- Sluit allergieën uit (condooms, zeep, badolie, tampons en vaginale douches kunnen allergieën en infecties veroorzaken.)
- Denk ook eens aan andere medische of hormonale problemen (een hormonale disbalans of diabetes2) (2)
Gebruik eventueel supplementen en etherische oliën
- Probiotica
- Appelazijn
- Melkdistel en vlierbes reinigen de lever van medicatie en hormonen van de anticonceptiepil
- Boorzuur; een veilig alternatief voor medicatie
- Antioxidanten
- Curcumine supplement
- Etherische oliën; tea tree, lavendel, kruidnagel, oregano, kaneel en tijm helpen om een diversiteit aan schimmel, gist en parasieten te doden. Gebruik plaatselijk een paar druppels gemengd met kokosolie of een andere neutrale olie, of neem 10 dagen lang 1 á 2 druppels oraal in met een desertlepel olie. (Wees voorzichtig met het plaatselijk gebruik op de huid deze specifieke oliën; de huid kan er erg gevoelig voor zijn en er kan een allergische reactie plaatsvinden. Test een etherische olie-verdund met een dragende olie- eerst op de binnenkant van de pols of achter de oren.)
Vind je dit artikel informatief?
Geef de info door (via onderstaande button’s)!