Nieuws

Acne bij volwassenen gaat rond als epidemie

Share Button

Dermatologen merken een stijging van 200% van volwassenen met acne. En een kwart van mensen die hun huisarts bezoeken hebben huidproblemen: acne, psoriasis of eczeem. Volgens een vooraanstaand dermatoloog gaat acne rond als een epidemie; ze noemt het een huidziekte die niet normaal is bij volwassenen. Wat is er aan de hand?

acne0

Acne, psoriasis en eczeem

Een studie uit 2015 van 92 dermatologie klinieken meldde de stijging van 200% van volwassenen die voor een acne behandeling kwamen. En een kwart van wie de huisarts bezoekt komt vanwege huidproblemen als acne, psoriasis en eczeem. Het zijn vaker vrouwen dan mannen die last acne bij volwassenen hebben; schommelende hormonen, de menstruatiecyclus en het veranderen van anticonceptie dragen hieraan bij.

Dr. Stefanie Williams, medisch directeur bij Eudelo (European Dermatology London) is er duidelijk over:

“Het is als een epidemie. Er zijn zo veel mensen met de aandoening. Het is een huidziekte die niet normaal is bij volwassenen.”

Acne wordt veroorzaakt door een overproductie talg, en meestal aangedreven door veranderingen in hormoonspiegels. Dit leidt tot verstopte en ontstoken poriën.

Acne bij volwassenen: verkeerde huidverzorging

acn4

Volgens Williams komt de acne ook door onze fixatie om er jong uit te blijven zien: “Los van genen, voeding, hormonen en stress, is de verkeerde huidverzorging van grote invloed. Vrouwen –en soms mannen- gaan in hun dertiger of veertiger jaren lijnen en rimpels zien en investeren dan in anti-aging regimes. De crèmes zijn echter erg rijk en overladen de huid, wat acne veroorzaakt.”

Ze adviseert om olievrije producten te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Oxygenetix als foundatione en Heliocare als zonnebrandcrème.

‘Acne vooral door stress’

acne5

Dermatoloog dr. Nick Lowe (Cranley Clinic) denkt dat het vooral stress is die de acne-epidemie bij volwassenen voedt. Vooral bij vrouwen die werk en gezin combineren. Stress relateert aan een problematische huid, omdat stresshormoon cortisol voor acne uitbraken zorgt. “Er zijn zoveel triggers; te weinig tijd, instabiliteit in de wereld, vrouwen die onder druk staan om te werken en tegelijkertijd voor het gezin te zorgen.”

Psychodermatologie

Volgens de British Skin Foundation zegt 95% van de mensen met acne dat het hun dagelijkse leven beïnvloedt en heeft 63% minder zelfvertrouwen. Sommigen worden er depressief van, en daarom krijgt psychodermatologie steeds meer aandacht. Bij psychodermatologie werken psychiaters hand in hand met dermatologen, zodat aan zowel de huidproblemen als aan de stressproblemen gewerkt wordt. Zoals RINO (opleidingsinstituut voor hulpverleners in de GGZ) in 2014 ook meldde: ‘Psychodermatologie heeft de toekomst’.

Hormonen in balans

balans

Een hormoonbalans expert kan adviseren om aanpassingen in voeding en leefstijl te maken en kan eventueel checken –afhankelijk van de expertise en achtergrond-op intoleranties en tekorten. Soms is er een vitamine D tekort, of moet men gluten, zuivel, suiker, cafeïne, pinda’s en alcohol laten staan om de huid te verbeteren.

Soms helpt het om in plaats van veel te elimineren, de nadruk te leggen op gezonde voeding en verse groenten. Hierbij kan men toch zoveel mogelijk minderen met alcohol, zuivel en suiker.


Acne elimineren met deze 10 simpele strategieën


Lemongrass olie houdt poriën schoon en astringeert


Lemongrass olie is antibacterieel


Acne bestrijden: van binnenuit en gelijktijdig van buiten af

acne10

Zo werk je van binnenuit. Tegelijkertijd werk je ook van buiten af, door een product te gebruiken die bacteriën doodt, en de olieproductie remt. Dit kán vele euro’s kosten, maar het hoeft niet perse duur te zijn. Consequentie is wel belangrijk. Via de dermatoloog kan je een crème met salicylzuur of vitamine A krijgen. Experts zijn het erover eens dat het in extreme of zeldzame gevallen nuttig is om antibiotica te gebruiken; sommige acne is niet op een andere manier in te dammen en littekenvorming wil men zo goed mogelijk voorkomen.

Wanneer de acne minder extreem is, adviseert men soms antibacteriële gels zoals bijvoorbeeld benzoyl peroxide. Toch zijn er essentiële oliën die de acne-bacterie een stuk sneller doden dan benzoyl peroxide dat doet (zie ook het artikel: ‘acne elimineren…’). Een dermatoloog kan helpen met bijvoorbeeld een vitamine A crème.

The Telegraph, Dermalogica, RINO

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Stoppen met roken, gewichtstoename en BMI

FODMAP dieet verlicht symptomen prikkelbare darm

Anti-ontstekingsmineraal magnesium verbetert depressie binnen 2 weken

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.