Fructosesiroop garantie voor leververvetting

vette lever syndroom

Leververvetting is dé kwaal van deze tijd. Een grote boosdoener voor de vette lever is fructosesiroop; dit een garantie voor leververvetting.

Dit artikel is een vervolg van ‘Kruiden en planten voor herstel van de vette lever.’

Je lever op fructosesiroop

Fructosesiroop heeft een standaard plek in onze voeding. En geen enkele stof is zo bewerkt als deze goedkope zoetmaker. Leververvetting leidt tot tal van andere condities die de gezondheid ernstig bedreigen. Ontsteking, diabetes type 2, obesitas, hartaandoeningen, verstoorde stofwisseling, genetische mutaties en zelfs leverfalen. Wat fructosesiroop met je lever doet, moet je niet onderschatten.

Leverfalen

Ja, ook leverfalen. Overtollig gewicht zit niet alleen aan het oppervlak, maar ook rond de viscerale organen. Zoals bij leververvetting. Sommige mensen zijn dun aan de buitenkant, maar dik van binnen. Dit is nog gevaarlijker dan het zichtbare overgewicht. Obesitas neemt epidemische vormen aan. Ook kinderen ontkomen niet aan overgewicht en de vette lever. Of wellicht treft dit juist meer kinderen/tieners. Omdat zij vaak degenen zijn die de meeste bewerkte voeding nuttigen.

Nieuwe aandoening

Pas na de jaren 80 ontstond het syndroom van leververvetting. Hiervoor kwam deze aandoening eigenlijk niet voor. Het is belangrijk om er iets aan te doen. Want hoe langer je een non-alcoholic vette lever hebt, des te groter de kans op levercirrose en leverfalen is.

Het probleem met fructosesiroop is dat het in zoveel voedingsproducten geïnfiltreerd is. Je vindt het in frisdranken, andere zoete dranken, graanproducten, brood, al het snoep en koek en zelfs in sommige groenten. Het is lastig om aan leververvetting te ontkomen.

fructosesiroop1.png

Wat is fructosesiroop?

leververvetting kost energie
Werk aan leververvetting, mijd fructosiroop. En je krijgt weer energie

Fructose is een monosaccharide (enkelvoudige suiker). Van nature zit het in het meeste fruit en sommige groenten. Blijft het daarbij, dan is fructose geen probleem en ontstaat er geen leververvetting. Maar vandaag de dag komt de meeste fructose van fructosesiroop. Heet ook wel high fructose corn syrup. En wordt gefabriceerd in een lab en meestal genetisch veranderd. Eén van de meest bewerkte voedingssoorten ter wereld. Gewonnen uit genetisch gemodificeerde maïs die grote hoeveelheden kwik bevat. Kwik is neurotoxisch. Dus giftig voor het brein.

Wat doet het met de lever?

De lever is een extreem belangrijk orgaan en is in zijn eentje verantwoordelijk voor de

 • Verwerking van voeding
 • Regulatie van proteïnen, vetten en suikers in het bloed
 • Vernietiging van oude rode bloedcellen
 • Textuur van bloed
 • Afbraak van medicijnen en alcohol
 • Productie van cholesterol en proteïnen
 • Verwijdering van giffen uit het bloed
 • De opslag van glucose en mineralen

Zoals je ziet, is het heel belangrijk dat de lever optimaal functioneert. In deze tijd heeft de lever het drukker dan ooit met de verwijdering van allerlei giffen. Voorkom dus leververvetting.

Stille epidemie

Non-alcoholische leververvetting is een stille epidemie die meestal van buitenaf niet zichtbaar is. Maar het heeft effect op het hele lichaam. Het begint natuurlijk met de ophoping van vet in de lever. Verhoging van de leverenzymen AST-ALT, is dit niet perse een diagnose. Het enige diagnostische middel is een lever biopsie. Hoewel verhoogde leverenzymen een hint kunnen zijn. Vooral als er een gebrekkig dieet is. Houdt dit aan dan komt er ontsteking, fibrose en verharding van de lever.

Enkele symptomen van leververvetting

 • Opgeblazenheid, gasvorming
 • Zuurbranden
 • Verstopping
 • Ogen en huid die een licht geelachtige kleur hebben
 • Onvermogen om gewicht te verliezen
 • Hoge bloeddruk
 • Angst, humeurigheid, boosheid
 • Chronische vermoeidheid
 • Snel blauwe/beurse plekken krijgen
 • Huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld rosacea

De lever is dé ontgifter

Als leververvetting een feit is voert deze duizendpoot niet langer zijn functies goed uit. Additieven en chemicaliën worden niet meer goed gefilterd. Verwijdering vindt ook niet plaats. Plus dat glucose niet meer goed wordt opgeslagen. Vervolgens is de productie van proteïnen en gal ook verstoord. Nu spoelt het lymfesysteem niet meer goed door.

De lever is dé ontgifter. Als dit orgaan traag kan eliminatie van stoffen niet gebeuren. En met de overdaad van bepaalde producten die er vroeger niet waren is leververvetting geen wonder.

Als de lever niet goed werkt

De inadequate afhandeling van giffen belast de andere organen. Zoals de huid, het lymfesysteem en de nieren. Daarom lijden mensen aan chronische condities. Bijvoorbeeld acne en andere huidproblemen. Wat wij doen als er een probleem speelt, is er een medicijn ingooien. Dat belast de lever nog meer. Een betere oplossing is ontlasten.

Volgens de Americanacademyofnutrition.org hebben kinderen van drie jaar al de diagnose leververvetting. Buikvet is een risicofactor.

Fructose anders dan glucose

Fructose is anders voor de lever dan glucose. Fructose is een grotere molecuul. Waarbij alleen de lever verantwoordelijk is voor de afbraak ervan. De meeste fructose wordt als vet opgeslagen. Leververvetting is dan een feit.

Bij glucose is het anders. Dit slaat op als glycogeen en komt vrij wanneer het nodig is. Fructose slaat gewoon op en voegt een onnodige vetvoorraad toe. Dit verhoogt de kans op leververvetting, hartaandoeningen, beroerte en adervernauwing.

Zelfde verwerking als alcohol

Daarbij komt dat de lever fructose op dezelfde manier verwerkt als alcohol. Beide laten toxische metabole bijproducten in de lever achter. Een overbelaste lever maakt moe. Als een dieet al ‘verrijkt’ is met 20% fructosesiroop heb je behalve levervetting ook andere problemen. Sta niet raar te kijken als je daarbij in de buurt zit. Studies tonen zelfs apoptose van gezonde cellen in de lever.

Het gekke is dat bewerkte koolhydraten meer gelinkt zijn aan leververvetting dan de consumptie van vetten. Dit komt door de manier van verwerking van glucose, fructose en aminozuren. Gezonde vetten zorgen niet voor vetopslag in de lever. Dus neem lekker noten, zaden, avocado en gezonde oliën.

Leververvetting omkeren

Gelukkig kunnen we veel doen om de conditie van leververvetting om te keren. Er zijn tal van kruiden en planten die de lever prima reinigen. Andere maatregelen zijn ook niet moeilijk. Geef je lever een ruggensteuntje. En voel je weer een ander mens. Met emoties in balans en meer energie.

Bronnen: Hepatobiliary Surgery & Nutrition, Hepatology, The American Journal of Clinical Nutrition, World Journal of Gastroenterology  1 en 2, 3