Lever

Fructosesiroop garantie voor leververvetting

Share Button
Leververvetting is dé kwaal van deze tijd. De cijfers zijn alarmerend, en een vette lever leidt tot tal van andere aandoeningen die de gezondheid serieus bedreigen. Een grote boosdoener voor de vette lever is fructosesiroop; als je veel producten nuttigt waar deze zeer bewerkte stof in zit, is dit een garantie voor leververvetting.

 

Dit artikel is een vervolg van ‘Kruiden en planten voor herstel van de vette lever.’

Leververvetting en fructosesiroop

Fructosesiroop heeft een standaard plek in onze voeding, en geen enkele stof is zo bewerkt als deze goedkope zoetmaker. Leververvetting leidt tot tal van andere condities die de gezondheid ernstig bedreigen: ontsteking, diabetes type 2, obesitas, hartaandoeningen, verstoorde stofwisseling, genetische mutaties en zelfs leverfalen.

Ja, ook leverfalen. Overtollig gewicht zit niet alleen aan het oppervlak, maar ook rond de viscerale organen. En sommige mensen zijn dun aan de buitenkant, maar dik van binnen. En dit is nog gevaarlijker dan het zichtbare overgewicht. Obesitas neemt epidemische vormen aan, en ook kinderen ontkomen niet aan overgewicht en de vette lever. Of wellicht treft dit juist meer kinderen/tieners; zij zijn vaak degenen die de meeste bewerkte voeding nuttigen. Niet alleen de cijfers van leververvetting stijgen, ook de cijfers van darmkanker stijgen. En wel onder jongere mensen. Naar verwachting zal er in de komende 15 jaar een toename van 90% van darmkanker zijn onder 20-34 jarigen. Het aantal gevallen onder ouderen neemt juist af. Pas na de jaren 80 ontstond de vette lever, hiervoor kwam deze aandoening eigenlijk niet voor. Het is belangrijk om er iets aan te doen, want hoe langer je een non-alcoholic vette lever hebt, des te groter de kans op levercirrose en leverfalen is.

Het probleem met fructosesiroop is dat het in zoveel voedingsproducten geïnfiltreerd is. Je vindt het in frisdranken, andere zoete dranken, graanproducten, brood, al het snoep en koek en zelfs in sommige groenten.

Wat is fructosesiroop eigenlijk?

Fructose is een monosaccharide (enkelvoudige suiker) die van nature voorkomt in het meeste fruit en sommige groenten. Zou het daarbij blijven, dan is fructose geen probleem. Maar vandaag de dag is de meeste fructose afkomstig van fructosesiroop. Fructosesiroop heet ook wel high fructose corn syrup, wordt gefabriceerd in een lab en meestal genetisch veranderd. Helaas is het een van de meest bewerkte voedingssoorten ter wereld. Het wordt gewonnen uit genetisch gemodificeerde maïs die grote hoeveelheden kwik bevat. Kwik is neurotoxisch, dus giftig voor het brein.

Wat doet het met de lever?

De lever is een extreem belangrijk orgaan en is in zijn eentje verantwoordelijk voor de

 • Verwerking van voeding
 • Regulatie van proteïnen, vetten en suikers in het bloed
 • Vernietiging van oude rode bloedcellen
 • Textuur van bloed
 • Afbraak van medicijnen en alcohol
 • Productie van cholesterol en proteïnen
 • Verwijdering van giffen uit het bloed
 • De opslag van glucose en mineralen

Zoals je ziet, is het heel belangrijk dat de lever optimaal functioneert. In deze tijd heeft de lever het drukker dan ooit met de verwijdering van allerlei giffen. We mogen hem dus best wel ontzien.

Stille epidemie

De non-alcoholic vette lever is een stille epidemie die meestal van buitenaf niet zichtbaar is, maar effect kan hebben op het hele lichaam. Het begint natuurlijk met de ophoping van vet in de lever. Als de leverenzymen AST-ALT verhoogd zijn, is dit niet perse een diagnose voor het vette lever syndroom. Het enige diagnostische middel is een lever biopsie, hoewel verhoogde leverenzymen zonder andere symptomen en met een gebrekkig dieet een hint kunnen zijn. Het kan zich ontwikkelen tot ontsteking, fibrose en verharding van de lever.

Enkele symptomen van leververvetting

 • Opgeblazenheid, gasvorming
 • Zuurbranden
 • Verstopping
 • Ogen en huid die een licht geelachtige kleur hebben
 • Onvermogen om gewicht te verliezen
 • Hoge bloeddruk
 • Angst, humeurigheid, boosheid
 • Chronische vermoeidheid
 • Snel blauwe/beurse plekken krijgen
 • Huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld rosacea

De lever is dé ontgifter

Als de vette lever een feit is kan deze duizendpoot niet langer zijn functies goed uitvoeren: additieven en chemicaliën worden niet meer goed gefilterd en verwijderd, glucose wordt niet meer goed opgeslagen, proteïnen en gal worden niet meer goed geproduceerd en het lymfesysteem kan niet meer goed ‘doorgespoeld’ worden. De lever is dé ontgifter. Als dit orgaan belemmerd wordt of traag is geworden, worden ongewenste stoffen niet meer goed geëlimineerd. En met de overdaad van bepaalde producten in de supermarkt, het gemak waarmee medicatie soms uitgeschreven wordt en alle milieufactoren –die er vroeger niet waren- is het geen wonder dat het vette leversyndroom en metabole stoornissen de  epidemieën van deze tijd zijn.

Andere problemen als de lever niet meer goed werkt

Dat giffen niet meer adequaat afgehandeld kunnen worden legt een belasting op andere organen zoals de huid, het lymfesysteem en de nieren. Het is een belangrijke reden waarom mensen aan chronische condities lijden, aan acne en huidproblemen. Wat wij doen als er een probleem speelt, is er iets ingooien. Neem bijvoorbeeld de huidaandoening acne: hiervoor wordt onder meer roacuttane, antibiotica of de anticonceptiepil voorgeschreven. Een betere oplossing zou zijn: ontlasting en reiniging van de lever (plus het streven naar een gezonde darmflora, en het opsporen van vitaminen- en mineraaltekorten).

Het lichaam probeert wanhopig om van chemicaliën af te komen, vanwege een overbelaste en zieke lever die zijn functie niet kan uitvoeren. Mocht de lever overbelast zijn met giffen, dan zal dit het bloed, hart en lymfesysteem beïnvloeden.

Volgens de Americanacademyofnutrition.org zijn kinderen van drie jaar oud al met een vette lever gediagnosticeerd, een buikvet is een risicofactor.

Fructose en glucose

Fructose is anders voor de lever dan glucose. Fructose is een grotere molecuul, waarbij alleen de lever verantwoordelijk is voor de afbraak ervan. De meeste fructose wordt als vet opgeslagen, fructose stimuleert lipogenese. Glucose kan opgeslagen worden als glycogeen en gebruikt worden wanneer het nodig is, bij fructose gaat het anders. Het voegt een onnodige vetvoorraad toe, en is een risicofactor voor hartaandoeningen, beroerte en adervernauwing. Fructose wordt ongeveer op dezelfde manier binnen de lever verwerkt als alcohol. Beide laten toxische metabole bijproducten achter in de lever na afbraak en omzetting. Een overbelaste lever maakt moe. De vermoeidheid is ook afkomstig van een mitochondriale disfunctie waarmee de vette lever gepaard gaat. En aangezien de mitochondriën de krachtcentrales van de cellen zijn, is deze disfunctie niet goed. Wanneer een dieet al ‘verrijkt’ is met 20% fructosesiroop (en sta niet raar te kijken als je hierbij in de buurt zit) kan er al lever steatosis en mitochondriale verstoring plaatsvinden. Studies laten zelfs apoptose (geprogrammeerde celdood) van gezonde cellen in de lever zien, als gevolg van fructosesiroop.

Het gekke is dat bewerkte koolhydraten meer gelinkt zijn aan leververvetting dan de consumptie van vetten. Dit komt door de manier waarop glucose, fructose en aminozuren verwerkt worden. Gezonde vetten zorgen niet voor vetopslag in de lever, dus neem lekker noten, zaden, avocado en gezonde oliën (geen koolzaadolie of zonnebloemolie, omdat deze hoogst bewerkt zijn).

Leververvetting omkeren

Gelukkig kunnen we veel doen om de conditie van de vette lever om te keren. Er zijn tal van kruiden en planten die de lever prima reinigen, en ook zijn andere maatregelen makkelijk te nemen. Als je aan de lever denkt, en dit orgaan een ruggensteuntje geeft, ga je je weer een ander persoon voelen (of eigenlijk: gewoon weer jezelf) met meer energie en emoties die weer in balans zijn (je wordt minder snel boos en raakt minder snel geïrriteerd). De lichamelijke en mentale veerkracht komt weer terug.


Deze 3 artikelen laten je zien hoe:

Vetstapeling in de lever is omkeerbaar

Beste natuurlijke remedies tegen vette lever

Kruiden en voeding voor herstel van de vette lever


Maar toch nog even in een notendop


Eet zo vaak mogelijk puur en onbewerkt en laat zo goed als het kan de genetisch gemodificeerde voeding, en lab-gefabriceerde voeding voor wat het is. Vermijdt dus voeding en drank met fructosesiroop, zonnebloem- en koolzaadolie en alles met bewerkte koolhydraten (en dus ook suikers). Koolzaadolie is gewoon slecht voor je, en bakken in vet is  zelfs gezonder dan in zonnebloemolie. Zouden je voorouders het gegeten hebben? En beperk de inname van alcohol.


Er is zoveel wat niet duur is, en wat je extra kunt gebruiken als tussendoortje. Skip de voor de hand liggende tussendoortjes, en maak goed gebruik van je knoflook, uien, groene thee, bladgroenten, citroenen, limoenen, bieten en wortels. Maak sappen, maak een gezonde yoghurt. Het scheelt soms als je het al vooruit gemaakt hebt en je het zo kunt pakken. Je zult het merken aan je huid en energie (twee belangrijke graadmeters!). Ook kaliumrijke voeding is een prima manier om de lever te ontgiften. Kaliumrijke voeding biedt nog meer: je wint er een goede nachtrust mee!


Mariadistel: deze plant maakt zichzelf bewezen waar in de ontlasting van de lever. Mariadistel bevat antioxidanten die glutathion boosten en de lever herstellen.


Paardenbloem: Dit is meer dan onkruid. Het is een krachtige reiniger voor de lever, het is mild laxatief en diuretisch en helpt je van onwelkome gasten af. Van oudsher wordt het gebruikt tegen galstenen, zuurbranden en zelfs tegen koorts.  In ‘Pluk eens een paardenbloem’  lees je wat er allemaal in dit onkruid zit!


Kurkuma: Heeft zichzelf ruimschoots bewezen en is net zo effectief als een aantal synthetische medicijnen. Het remt ontsteking, is licht bloed verdunnend en voorkomt neurodegeneratieve aandoeningen. De specerij ondersteunt de lever reiniging uitstekend.


Dit is wat ongebruikelijk: een koffie klysma. De lever knapt enorm op van een koffie klysma,  en je raakt er (hoofd)pijn, vermoeidheid en andere belemmerende aandoeningen mee kwijt. De koffie stimuleert de lever om S-glutathion aan te maken, een ultieme antioxidant die vrije radicalen en giffen opruimt. Doe dit niet op eigen houtje, maar onder begeleiding. Een koffie klysma moet goed uitgevoerd worden, want er kunnen nadelige effecten zijn. Doe dit dus niet in je eentje, maar onder supervisie van iemand die er verstand van heeft. Meer informatie: Happycolon, Kankeralskans, Bodytuningclinic.


De tropische plant Steenbreker (Chanca piedra) ondersteunt eveneens de ontgifting van de lever. Ook helpt het bij de verwijdering van nierstenen, en zorgt het voor een toegenomen uitscheiding van gal in de lever. Steenbreker beschermt de lever krachtig door een toegenomen antioxidant verdediging.


MSM (Methylsulfonylmethaan, een in water oplosbare, natuurlijke zwavelverbinding) en Epsom zout (bevat MSM en magnesium sulfaat) zijn uitermate nuttig voor ontgifting van de lever. Dit is ook de reden waarom zwavel bevattende voeding zo behulpzaam is voor dit orgaan (uien, broccoli).


Als je bezig bent met leverreiniging, neem dan even een pauze van alcohol en koffie!

Bronnen: Hepatobiliary Surgery & Nutrition, Hepatology, The American Journal of Clinical Nutrition, World Journal of Gastroenterology  1 en 2, 3

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Plantenbestanddeel blokkeert en doodt leverkankercellen

6x Verrassende voeding om beter te slapen

8 Belangrijke -en bewezen- gezondheidsvoordelen van zoethout

Medicinale cannabis enorm nuttig bij chronische pijn door o.a. migraine, fibromyalgie -studie

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.