Tips

Dit zijn 5 gezonde slimme vetten voor je huid

Share Button

Je kunt veel geld uitgeven aan huidverzorging, maar wat je eet heeft zijn weerslag op je huid. Wie een mooie huid wil (behouden) werkt zowel van buitenaf als van binnenuit voor lange termijn effecten. Een avocado per dag? Dat houdt je huid stralend en veerkrachtig. Welke gezonde vetten doen de huid stralen en houden de huid elastisch?

huid.vetten

Vetten: je huid heeft ze nodig

De juiste vetten bevorderen een gezonde glans, en het tegenovergestelde is ook waar: slechte vetten maken je huid sneller oud, dof en gerimpeld. Tekenen dat je niet genoeg vetten en oliën van goede kwaliteit binnenkrijgt zijn: vlekken, jeuk, dofheid en uitgezakte huid. Laten we de transvetten maar vermijden. Transvetten die in plantaardige oliën en bewerkte voeding zitten creëren oxidatieve schade en zijn duidelijk de manier om je huid te snel te verouderen. (1) Hetzelfde geldt voor beschadigde vetten, zoals die van voeding die al uren op de tafel staat.

Slimme vetten met een bonus, maak er gebruik van

Om je huid lang jong, elastisch en stralend te houden upgrade je de gezonde vetten en eet je ze voldoende. Slimme vetten, noemt dr. Johnny Bowden ze (auteur van Smart Fats) die ‘je huid er op zijn voordeligst doen uitzien, ontsteking verminderen en als een bonus ook nog glans aan je haren geven en je nagels versterken. ‘

Essentiële en non-essentiële vetzuren spelen een cruciale rol bij de huidfunctie. Hieronder vallen enkelvoudige onverzadigde vetzuren, omega 3 vetzuren en ja, ook sommige verzadigde vetten. (2)

We kunnen ze terugbrengen tot 5 belangrijke vetten voor de huid

Avocado

avocado
Een hele slimme vrucht om de huid jong, stralend en veerkrachtig te houden. De avocado heeft wat dit betreft een ster reputatie, en terecht. De carotenoïden in avocado verlengen de jeugdigheid van de huid. (3) Maar dat is nog niet alles: de antioxidanten luteïne en zeaxantine in de vrucht beschermen je huid tegen ultraviolette schade en straling. Bovendien is de vrucht overladen met vezels en kalium. En wat dacht je van de combinatie vitamine A en E? Ze zitten beide in de avocado. Niet alleen goed om te eten; een fijngeplette avocado op de huid voorziet de huid eveneens van deze vitamine A en E, deze worden uit de avocado door de huid prima opgenomen, vers en direct beschikbaar. Zie dit maar eens met een commerciële crème te bereiken.

Extra virgin biologische olijfolie

olijfolie6
Nog zo’n enkelvoudige onverzadigde vet-bron die een gezonde huid stimuleert. Olijfolie vertraagt daadwerkelijk huidveroudering door ultraviolette straling. (4) Heerlijk voor over de sla en groenten en een slimme olie om mee te koken. Maar ook bij uitwendig gebruik doet het veel goed: je kunt de olie verwarmen en telkens met een lepel in de olie dippen: je gebruikt de buitenkant van de lepel om je huid (zachtjes) kringsgewijs te masseren. Dit is het beautygeheim van Italiaanse oude dametjes die nog een vrijwel rimpelloze huid hebben. (echt waar!)

Kokosolie

kokosolie
Een olie waar we veel over horen. Kokosolie bewijst dat verzadigd vet niet altijd slecht is. Het is natuurlijk duidelijk: dit verzadigd vet heeft natuurlijk net dezelfde samenstelling als het vet uit een cheeseburger. Kokosolie kan huidinfecties behandelen (5) en bestrijdt een droge huid, bacteriën, schimmels en virussen. Het wordt zelfs superieur gevonden t.o.v. mineraalolie om dermatitis te verlichten. (6)  Breng de olie direct op de huid aan, maar kook er ook mee.

Wilde zalm

zalm
De EPA (eicosapentaenoide zuur, een omega 3 vetzuur) in wilde zalm en visolie kan huidveroudering vertragen. Visolie vermindert ook schade door UV straling (7) en psoriasis.(8)  Als je niet een paar keer per week wilde zalm eet, neem dan een goed visolie supplement.

Visolie getest: welke kies je het beste?

Lijnzaad olie

lijnzaadolie
Alfa linolzuur (ALA, ook een omega 3 vetzuur) is veelbelovend bij veel huidaandoeningen, waaronder acne, psoriasis en dermatitis. Een eetlepel lijnzaadolie in je smoothie, of gebroken lijnzaad, geeft je de perfecte combinatie van vezels en gezonde vetten.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Oud recept nog altijd succesvol tegen ongewenste indringers

Zo verhoog je eenvoudig je dopamineniveau

5x Snelle oplossing voor lekkende darm en spijsverteringsproblemen

Je stemming verbeteren op een veilige manier: dit werkt ! (bewezen)

Als je deze voeding eet, eet je glyfosaat: wat je moet weten, welke voeding niet/juist wel

Fibromyalgie-klachten grotendeels weg door zuurstoftherapie

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.