Getest! Kruiden-planten

Kurkuma supplementen getest, welke kies je het beste?

Share Button

Kurkuma kennen we als onder meer natuurlijke ontstekingsremmer. Maar kurkuma heeft nog veel meer voordelen voor de gezondheid. In dit artikel: een overzicht van alle bewezen voordelen van kurkuma plus de uitkomsten van kurkumatesten. Welke kurkuma-extracten zijn schoon, goed bio beschikbaar en bevatten alles wat erin moet zitten? En surprise: de betere supplementen zijn het goedkoopst!kurkuma2

Kurkuma supplement met curcumine kiezen

Kurkuma wordt gebruikt om kleur en smaak aan de voeding te geven en is het hoofdingrediënt in currypoeder en mosterd. De specerij wordt veel gebruikt in India en Zuid-Oost Azië voor buikklachten en artritis. De gedroogde, verpoederde wortels (of rhizomen) van de plant (Curcuma Longa) worden medicinaal gebruikt. Het meeste onderzoek heeft zich gefocust op curcuminoïden, en op één er van in het bijzonder: curcumine. Curcumine geeft kurkuma zijn oranje-gelige kleur en is de primaire curcuminoïde in de specerij. De andere twee zijn: demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine. Curcuminoïden zijn polyfenolen, antioxidanten dus.

Kurkuma als ontstekingsremmer

De voordelen van kurkuma liegen er niet om, en er worden steeds weer nieuwe feiten gemeld die de kracht van het kruid op de gezondheid onthullen. Kurkuma-extract wordt het meest gebruikt vanwege de ontstekingsremmende kwaliteiten, waarbij COX-2 (cyclooxygenase-2) geblokt wordt. COX-2 is ook het doelwit van ontstekingsremmende NSAID’s zoals Celebrex (celecoxib) en ibuprofen. Met andere woorden: curcumine doet hetzelfde. Kurkuma verlaagt ook de TNF-a spiegel (ontstekingsmarker), de hoeveelheid interleukine-8 (IL-8), en creatine kinase.

De medicinale gebruiken van kurkuma op een rij

kurkuma10

Kurkumapoeder behandelt spijsverteringsproblemen

Toen studiedeelnemers 7 dagen lang 4 keer per dag 500 mg kurkuma namen, meldde 87% van hen een verbetering in spijsverteringsproblemen. 1

Colitis ulcerosa

De specerij heeft ook een positieve uitwerking op colitis ulcerosa (ontsteking aan de dikke darm). Patiënten met milde colitis die niet op de standaardtherapie met 5-ASA (5-aminosalicylzuur) reageerden, kregen twee keer per dag 1.5 gram curcumine. Een andere groep werd behandeld met een placebo in combinatie met 5-ASA. In de 4e week van de studie was er bij de 5-ASA/placebogroep geen enkele verbetering. Bij de curcuminegroep lag dit anders: 53.8% ondervond verbetering. In deze studie werd een product met 95% pure curcumine gebruikt. 2

Ook uit een andere studie bleek dat de polyfenol voor verlichting bij colitis ulcerosa zorgde. De deelnemers die 2x daags 1 gram curcumine nam voor een duur van 6 maanden, hadden minder vaak een terugval. 3 Mensen met Crohn kunnen ook profijt hebben van deze antioxidant. 4

Artritis, osteoartritis, reumatische artritis en jicht

Orale toediening van curcumine zorgt voor een afname van glycoproteïnen die een rol spelen bij ontstekingsprocessen. Bij een rattenstudie was er een afname van 73% van glycoproteïnen. 5 Bij reumatische artritis is MMP (Matrix metalloproteïnase) verantwoordelijk voor de ziektesymptomen en de degradatie van kraakbeen. Curcumine remt de mRNA-opregulatie van MMP’s. 6, 7

Inname van 1200 mg curcumine blijkt ook stijfheid en zwelling van gewrichten te verminderen bij reumatische artritis en de loopduur te verbeteren. De inname van 500 mg curcumine 2x per dag zou vergelijkbaar zijn met een dosis diclofenac (50 mg). Vanaf het begin tot het einde van een studie bleek er een afname in symptomen van 40%. De combinatie van diclofenac (een NSAID) met kurkuma was niet effectiever dan kurkuma of diclofenac alleen. 8, 9 In deze studie werd BCM-95 van Life Extension gebruikt.

Osteoartritis

Ook bij osteoartritis van de knie was behandeling met curcuminoïden nuttig. Een 6-weekse dagelijkse behandeling van 1500 mg van een curcuminoïde-complex resulteerde in een significante afname van de ernst van de klachten: vooral pijnreductie en verbetering van lichamelijke functie waren duidelijk. 10
Bij wie de antioxidant gebruikte was er een afname van 84% van het gebruik van ontstekingsremmende medicatie: behoorlijk meer dan de afname van 19% in de placebogroep. De gebruikte curcumine werd 3x daags ingenomen (3x500mg)en dit was C3-complex. Hierbij werd Bioperine® gebruikt, een middel om de bio beschikbaarheid te verbeteren. C3-complex wordt gevonden in Doctor’s Best Best Curcumine C3 Complex, Nutrigold Turmeric Cucumin Gold, hoewel de concentratie Bioperine in deze beide producten lager is (2.5 gram in plaats van 5 mg per 500 mg C3).

Voor pijnlijke spieren na trainen

Jonge gezonde mannen die 4dagen lang 200 mg curcumine bij het ontbijt en avondeten namen, ervaarden minder pijnlijke spieren na intense training. De mannen namen curcumine van Meriva. 11
Dezelfde vermindering van spierpijnen vond plaats in een andere studie waarbij mannen twee keer per dag 2500 mg curcumine namen, 2 dagen voor en 3 dagen na intense training. 12

Kurkuma en kanker

Curcumine onderdrukt de proliferatie van een brede reeks kankerceltypen. Een studie onder rokers laat zien dat een 30-daagse inname van 4 gram curcumine per dag tot een afname van 39% van ACF (aberrant crypt foci) leidt: een verandering in de darmen die tot darmkanker kan leiden. Testresultaten toonden dat deze activiteit bereikt werd door absorptie en circulatie van curcumine in de bloedbaan, en niet zozeer door directe effecten van curcumine op de darmen. 13.

Molecular Medicine Reports meldde deze maand dat curcumine veelbelovend is bij alvleesklierkanker. De antioxidant remt de groei van kankercellen en bewerkstelligt hun celdood. De fenol blijkt de 3 fases van kanker te remmen, namelijk de start, groei en progressie. Meer info: Curcumine uit kurkuma veelbelovend bij alvleesklierkanker

Kurkuma als remmer van activiteit van het HPV virus

Curcumine remt de activiteit van het HPV virus; dit virus veroorzaakt onder andere mond-, keel- en baarmoederhalskanker. Dat HPV deze activiteit in de kiem smoort, is goed nieuws. Onderzoekers melden namelijk dat mondkanker, veroorzaakt door HPV, steeds vaker voorkomt. 14

Verlaging van vetspiegel

Een dagelijkse dosis van 1000 mg voor een duur van 8 weken zorgt voor een afname van triglyceriden en lipoproteïnen. Dit impliceert volgens Clinical Nutrition dat kurkuma kan worden ingezet bij stofwisselingsstoornissen.

Ter behandeling én preventie van neurodegeneratieve ziekten

Van alle gunstige berichten over curcumine uit kurkuma gaan de meeste over de ontsteking werende werking. Een goede tweede is het effect van de fenol op het brein. Op deze twee gebieden wordt de stof het meest onderzocht. Curcumine is goed voor mensen die hun scherpe brein nog lang willen behouden. De stof stimuleert namelijk celgroei en –differentiatie in de hersenen. Voor Alzheimerpatiënten en mensen die een beroerte hebben gehad, is dit hoopvol. Maar niet alleen curcumine is hier de ster. Een ander bioactief bestanddeel, tumerone, drijft het zelfherstellend vermogen van de hersenen aan. 15

Kurkuma bij bacteriële vaginose en schimmelinfecties

Begin dit jaar maakte een publicatie in European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology melding van de ‘immense biologische eigenschappen’ van curcumine. Hiermee doelden de onderzoekers op de bacterie- en schimmeldodende eigenschappen van de polyfenol. Curcumine werd getest op de groei van aerobische en anaerobische bacterie- en schimmelstrengen die betrokken zijn bij vaginitis, vaginose en vaginale infecties. De conclusie was dat curcumine deze groei blokkeert. 16

Kurkuma boost DHA in hersenen

DHA kennen we wel als onderdeel van het vetzuur omega-3. Curcumine vergroot de hoeveelheid DHA in de hersenen, en dit is gunstig voor de hersenplasticiteit. Met dit gegeven kunnen mensen met hersenletsel hun voordeel doen. Na hersentrauma is de hoeveelheid DHA in het brein verminderd. De grootste DHA-concentratie bevindt zich in de hersenen, het zenuwstelsel en de retina. Deze toename van DHA in het brein verbetert niet alleen de hersenplasticiteit, ook het gedrag. 17

Kurkuma veel effectiever dan mondwater

De gele specerij is net zo effectief gebleken voor gingivitis en tandplak, dan chloorhexidine uit mondwater. Chloorhexidine komt in veel mondwaters voor en moet de aandoeningen aan gebit en tandvlees bestrijden, maar kurkuma is een alternatief en nog met een sterkere uitwerking ook. Toen mondwater met .1% curcumine-extract en .01% eugenol vergeleken werd met een mondwater met .2% chloorhexidine gluconaat, bleek de afname van pathogene activiteit en tandplak bij de curcuminegroep groter te zijn. Kurkuma-olie is ook niet te onderschatten: deze is in staat om de carcinogene aandoening orale submuceuze fibrose om te keren 18, 19

De kurkuma supplementen zijn getest op

  • de hoeveelheid curcuminoïden: bevat het wat er op het etiket staat
  •  zuiverheid: bevatten ze geen metalen of andere ongewenste stoffen
  •  bio beschikbaarheid

Heel organic! Supplementen met resten van kevers, kakkerlakken en andere insecten: Simply Organic, Spice Hunter India, Whole Foods Market.

Supplementen die ook niet voldeden: Eclectic Institute: bevatte een stuk minder curcuminoïden dan op het etiket staat en is niet goedgekeurd. En Progressive Labs: Curcumin BCM-95 400 mg extract. Etiket beschrijft niet duidelijk wat de bestanddelen van BCM-95 zijn.

supplementkurkuma

Supplementen die voldoen:


Doctor’s Best, Best Curumine C3 Complex: 1000 mg kurkuma-extract met 95% curcuminoïden per tablet. Niet alleen de beste, maar ook de voordeligste!


Finest Nutrition (Walgreen): 50 mg extract, waarvan 95% curcuminoïden


Jarrow Formula’s Curcumin 95: 500 mg per capsule, waarvan 95% curcuminoïden


Life Extrension Super Bio-Curcumin: 400 mg extract, waarvan 95% curcuminoïden, goedgekeurde BCM-95 extracten. Verder: naar verhouding een van de voordeligste. Bevat geen tarwe, gist en gluten.


Nature Made Turmeric: 50 mg extract, waarvan 95% curcuminoïden en 450 mg kruiden (samenstelling niet vermeld). Bevat geen gist en gluten.


NOW: 665 mg extract, waarvan 95% curcuminoïden. Ook een van de voordeligste. Bevat geen tarwe, gluten en gist.


Nutrigold: 500 mg extract, waarvan 95% curcuminoïden Met Bioperine. Bevat geen tarwe en is non-GMO.


Organic India: 80 mg extract, waarvan 95% curcuminoïden, 370 mg kruiden (samenstelling niet vermeld). Bevat biologisch gemberextract en is glutenvrij.


Planetary Herbals: 400 mg extract, waarvan 95% curcuminoïden. Bevat Bioperine.


Puritan’s Pride: 50 mg extract, waarvan 95% curcuminoïden en 450 mg kruiden (samenstelling niet vermeld). Bevat geen tarwe, gluten en gist.


Solgar: 400 mg extract, waarvan 95% curcuminoïden. Kosher, bevat geen tarwe, gluten en gist.


Thompson: 300 mg extract, waarfvan 95% curcuminoïden


Vitacost: 400 mg extract (% curcuminoïden niet vermeld). Glutenvrij


Nature’s Bounty: 450 mg extract, waarvan 95% curcuminoïden en 450 mg kruiden (samenstelling niet vermeld). Gelijk aan Puritan’s Pride.


Vitamin World: 50 mg extract, waarvan 95% curcuminoïden en 450 mg kruiden (samenstelling niet vermeld. Gelijk aan Puritan’s Pride.


 

De doses die in studies gebruikt werden :


Dyspepsie: 500 mg 2x per dag, 7 dagen lang Thamlikitkul, J Med Assoc Thai 1989


Colititis Ulcerose: 1 gram/2.5 gram/1.5 gram, 2x per dag. Lang, Clin Gatroenterol Hepatol 2015, Hanai, Clin Gastroenterol Hepatol 2006


Ulceratieve proctitis (ontsteking aan het rectum): 550 mg, 2x per dag een maand lang, vervolgens 550 mg 3x per dag, nog een maand. Holt, Digestive Diseases and Sciences 2005.


Chronische uveitis (oogontsteking): 365 mg, 3x per dag, 3 maanden. Lal, Phytother Res 1999


Reumatische artritis: 1200 mg per dag of 500 mg 2x per dag (BMC-95, Biocurcumine) Chandran, Phytother Res 2012.


Osteoatritis knie: dagelijks 1500 mg curcuminoïden, 6 weken lang als C3 complex met 5 mg Bioperine (of dagelijks 3x 500 mg) Panahi, Phytother Res 2014.


Training gerelateerde spierpijn: 200 mg curcumine (van 1 gram Meriva) bij ontbijt en diner, 2 dagen voor en 1 dag na training. Drobnic, JISSN 2014.


Psoriasis: een C3 complex met 95% curcuminoïden, 3x per dag 500 mg. Kurd, J Am Acad Dermatol, 2008.


Ter preventie van veranderingen in de darmen die tot darmkanker kunnen leiden: 4 gram gemicroniseerde 98% curcumine.


Een dosis van 2 gram was niet effectief. Carroll, Cancer Prev Res Phila 2011.


Voor alvleesklierkanker: dagelijks 8 gram curcumine. Dhillon, Clin Cancer Res 2008.


Ter preventie van diabetes, tegen de progressie van prediabetes en diabetes: dagelijks 1.5 gram curcuminoïden verdeeld in 2 doses, 9 maanden lang. Chuengsamarn, Diabetes Care 2012.


Ter verbetering van symptomen van depressie: 500 mg (BCM-95) 2x per dag. Lopresti, J Affect Disorders 2014.


Ter verbetering van het korte termijn geheugen: 1 gram kurkumapoeder bij het ontbijt. Lee, Asia Pac J Nutr 2014.


Ter verbetering van andere aspecten van de cognitie, en bij vermoeidheid: 400 mg kurkuma, waarvan 80 mg curcuminoïden, na het ontbijt (Longvida Optimized Curcumin). Cox, J Psychopharm 2014.


De testresultaten zijn van Consumerlab.


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

De helende eigenschappen van Cannabis (Hennep) sap

Test: hoe Extra Virgin is jouw olijfolie?

Bloedsuikerspiegel in balans op 5 simpele natuurlijke manieren

Trage schildklier & gewichtsverlies stimuleer je succesvol met zwarte komijn

Waarom een portie pistachenoten het gezondste tussendoortje is

Beweging vermindert vetopslag in lever, ongeacht frequentie en intensiteit

Hoe koffie ook van jou houdt

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.