Beauty

Biotine: de sleutel tot voller haar!

Share Button

Biotine (vitamine B8) is veelbelovend voor het krijgen van sterkere nagels, laat Journal of Dermatological Treatment weten. De vetoplosbare vitamine geeft meer dan gezonde nagels; vitamine B8 maakt ook haren, lever en huid gezonder. Bij haarverlies is gebleken dat er een tekort van deze vitamine is. Wat kan biotine betekenen bij haarverlies en dunne, broze haren?

Biotine voor voller haar

Vitamine B8 is een goede behandeling voor broze nagels die snel afbreken en geeft weer stevigheid. 1 Bij haarverlies is gebleken dat er weinig biotine in het bloed aanwezig is. 2 De vitamine ondersteunt de omzetting van voeding in brandstof voor het lichaam en helpt bij het metabolisme van koolhydraten, vetten en proteïnen.

En voor de lever

Eidooiers zijn rijk aan biotine

Biotine is gunstig voor haren, nagels en huid omdat het tevens een rol speelt bij de genregulatie en celsignalering. Ook voor de (vette) lever is het een belangrijk nutriënt. 3 Een gezonde lever betekent ook gezonder haar.

Een wateroplosbare vitamine wordt niet opgeslagen in het lichaam. Het kan gefabriceerd worden door de darmbacteriën, ingenomen worden als supplement of via de voeding verkregen worden. Vitamine B8 is een coenzym voor carboxylase enzymen, die uiteenlopende metabole reacties ondersteunen. Deze metabole reacties zijn betrokken bij de vet synthese, aminozuren en gluconeogenese; alle belangrijk voor een gezonde huid en haardos.

Biotine tekort bij haarverlies

Een publicatie in International Journal of Trichology laat weten dat een biotine tekort speelde bij 38% van de onderzochte vrouwen met haarverlies.

Er is voeding genoeg waar biotine in zit, dus normaal gesproken komt zou een tekort niet snel voorkomen. Maar  metabole stoornissen –toch een kenmerk van deze tijd- veranderen dit gegeven.  En aangezien de darmbacteriën biotine produceren, kunnen gastrointestinale stoornissen (een bacteriële of schimmelinfectie, prikkelbare darm, inflammatoire darmziekten) en antibioticabehandelingen ook voor een tekort zorgen.

De eerste demonstratie van een biotine tekort betrof ratten. De ratten kregen alleen rauw eiwit te eten, niet de dooier. Bij de diertjes ontwikkelde zich dermatitis, alopecia en neuromusculaire disfunctie. 4 Een reden was dat een glycoproteïne in het wit van de ei (avidine) extreem goed bindt met biotine en biotine onbeschikbaar maakt voor enzymatische reacties. Avidine heeft geen effect meer wanneer het verhit is.

Een lagere biotinespiegel komt vaker voor bij

 • Rokers hebben een lagere biotine spiegel en dit geldt ook voor alcoholisten.
 • Door gebruik van parenterale voeding krijgen
 • Bij een gastrectomie
 • Door gebruik van antiepileptica gebruiken
 • Door gebruik van isotretinoïne gebruiken (bijvoorbeeld tegen acne)
 • Bij ouderen
 • Bij sporters en atleten
 • Zwangerschap en borstvoeding

Symptomen van een vitamine B8 tekort zijn

 • Haarverlies
 • Conjunctivitis
 • Dermatitis
 • Rode uitslag rond de ogen, neus en mond
 • Neurologische symptomen zoals depressie, lethargie, hallucinaties
 • Verminderde weerstand: kwetsbaar voor bacteriële en schimmelinfecties

De neurologisch en psychische symptomen zijn vaak slechts mild, maar wat betreft het haar en de huid zijn ze meestal ernstiger.

Voeding die rijk is aan biotine

Er zijn genoeg voedingskeuzes om jezelf naar een volle en gezonde haardos te eten

Top 5 biotine rijke voeding  (Volgens deze tabel )


Eierdooier


Varkenslever


Havermout vlokken


Tarwekiemen


Witte champignons


De top 5 wordt direct gevolgd door


Spinazie


Wrongel (zeer jonge kaas)


Brie


Varkensvlees


Wortelen


Ook rijk aan biotine zijn: biergist, noten en zaden, zalm, avocado’s, zoete aardappel en bloemkool. Hierna komen appels, tomaten, rundvlees en sla.

 

Foto’s: Engin Akyurt/Unsplash, Ponce_Photography

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Drinken van zwarte thee vermindert neurologische ziektes, beschermt tegen veroudering en meer..

Wat onthult je huid over je gezondheid?

Is 1 Milkshake echt gelijk aan10 glazen frisdrank? Hoeveel suiker/vet bevat jouw favo fast food item?

Hoe zeep en tandpasta je darmflora verpesten

‘Gevaarlijke belangenverstrengelingen kleuren onderzoeken naar frisdrank en obesitas’

Begint Parkinson’s in de darmen?

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.