Kruiden-planten

Top kruiden die bewezen atherosclerose voorkomen/behandelen

Share Button

De helft van de mensen van middelbare leeftijd (40-54 jaar) heeft atherosclerose, meldt een nieuw rapport. Vernauwing van de bloedvaten is een risicofactor voor dementie, hart- en vaatziekten (zoals de herseninfarct) en kan plotseling dodelijk toeslaan. Kun je op een natuurlijke manier iets tegen atherosclerose doen? Volgens wetenschappelijke publicaties wel: kruiden en planten kunnen prima ingezet worden om atherosclerose te voorkomen of behandelen. Atherosclerose is een complex multi cellulair proces waarbij oxidatie van cholesterol bij betrokken is. De ophoping van geoxideerd cholesterol tussen de cellen is hier een probleem, omdat het een reeks van ontstekingsprocessen te weeg brengt. Dit resulteert dan weer in atherosclerose plaques die kan barsten en een hartinfarct kan veroorzaken.  1

kruiden ter preventie/behandeling van atherosclerose

Natuurlijke middelen kunnen dit proces afremmen en hart- en vaatziekten voorkomen. Veel kruiden hebben een antioxidant activiteit en kunnen de oxidatie van het slechte LDL-cholesterol tegengaan.

Top natuurlijke middelen

Chinese rode gist rijst

Rode gist rijst kan het slechte cholesterol, de triglyceriden waarden, lipo- en apolipoproteïnen naar beneden brengen. Naast deze werking zou de gist rijst ook de effecten van instabiele plaques stabiliseren, en dit heeft weer een gunstige werking op de inflammatoire signaleringsrouten. Rode gist rijst kan in combinatie met olijfolie-extract gebruikt worden om de conditie van vernauwde aderen te verbeteren. Olijfolie-extract kan hiervoor ook alleen gebruikt worden, en extra virgin olijfolie lijkt ook positief te werken op adervernauwing, vanwege de polyfenolen.1 2    4 5  

Een Koreaanse medicinale formule met een mix van Angelica gigantis Radix (Angelica wortel) Radix Rehmanniae, Paeoniae Radix, Ciniamomi Cortex, Cnidii Rhizoma, Persicae Semen en Carthami Flos. Deze mix lijkt een trombose tegen te gaan en de progressie van atherosclerose af te remmen.   6

Antioxidanten

Veel kruiden, zo niet de meeste, bevatten antioxidanten. Antioxidanten beschermen de celmembranen tegen de oxidanten. Antioxidanten zijn in staat om te beschermen tegen tal van ziektes waaronder Alzheimer, toevallen, kanker, veroudering en ook atherosclerose. De vorming van ROS (reactieve oxygen species) is een natuurlijk, maar ongunstig en verouderend proces binnen de cellen. Antioxidanten verminderen de ROS-concentratie, remmen lipiden oxidatie door absorptie van vrije radicalen en geven vrije radicalen minder kans. Ze bieden een effectieve manier om hart- en vaatziekten te voorkomen. Atherosclerose wordt via antioxidanten uitgesteld. 7

Flavonoïden (o.a. in donkere cacao, druiven, thee, blauwe bessen) hebben hetzelfde effect en kunnen dus als behandeling tegen cardiovasculaire problemen ingezet worden. 7

Onder kruiden en planten met de hoogste antioxidant eigenschappen vallen Aloe vera, de olijf, Berberis vulgaris, Nigella sativa, mariadistel en psylliumvezels, zie deze tabel. Zie deze tabel

Knoflook

Knoflook als behandeling voor adervernauwing is waarschijnlijk wel de bekendste. Het knolgewasje is veelzijdig; het verlaagt een hoge bloeddruk, houdt angst onder controle en verlaagt het cholesterol. Enorm eenvoudig in gebruik, omdat je knoflook via een capsule heel effectief is wanneer je 3x per dag 3 capsules neemt. Allicine uit het knolletje verstaat de kunt om de bloeddruk te verlagen. Herhaaldelijk blijkt hoe uitmuntend knoflook is in het verbeteren van de bloedsomloop en het verwijden van de bloedvaten en even belangrijk: in het verminderen van het risico op verstopte aderen. 8

Valeriaan

Als we aan valeriaan denken, denken we vaak aan een betere nachtrust. Het kruid is inderdaad rustgevend en kalmerend, maar gaat ook een hoge bloeddruk tegen. Valeriaan kan in capsulevorm worden ingenomen zonder bijwerkingen, 2 tot 4 capsules per dag. Het kruid houdt de aderwanden elastisch. 9 10

Cayenne peper

Cayenne bevat het actieve ingrediënt capsaïcine en dit verlaagt de systemische bloeddruk en het LDL-cholesterol: beide risicofactoren voor atherosclerose. Bij inname van 2 tot 3 capsules, 3x per dag heeft deze specerij geen bijwerkingen. 11

En sla vooral je ontbijt niet over! Volgens recent onderzoek voorkomt een gezond ontbijt namelijk niet alleen atherosclerose, maar ook overgewicht.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Teveel aan maagzuur is vaak TEKORT aan maagzuur. Wat je hier echt over moet weten.

10x Snacks die diabetes-vriendelijk zijn

Rozemarijn verbetert niet alleen breinfunctie, maar verlengt ook levensduur -nieuwe studies

Winterdepressie: dit kan je doen!

Ik val niet (meer) af, wat nu ?

App om stemmingswisselingen te voorspellen

Schadelijke moleculen in bewerkte voedingssoorten maken dik en ziek

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.