Kruiden-planten Natuurlijk gezond (bewezen)

Extreme vermoeidheid door giardia lamblia infectie en kruiden tegen deze parasiet

Share Button
Een gewone parasiet die de oorzaak van extreme vermoeidheid is, is dat vergezocht? Volgens studies niet: chronische vermoeidheid kan zelfs nog 5 jaar na infectie bestaan. Sommige kruiden zijn bewezen effectief tegen de darmparasiet; zo bleek dille net zo werkzaam te zijn als antibioticum metronidazol. Welke andere natuurlijke middelen bestrijden de parasiet bewezen doelgericht, en welke symptomen veroorzaakt een Giardia lamblia infectie nog meer?

Extreme vermoeidheid door parasiet

Giardia lamblia is een normale darmparasiet waarvan gedacht werd dat deze alleen verantwoordelijk was voor infecties waar diarree en andere darmklachten bij betrokken zijn.

Kan een infectie door deze parasiet ook extreme vermoeidheid veroorzaken? Volgens onderzoek wel. De vervelende parasiet kan leiden tot het chronisch vermoeidheidssyndroom die langer dan 5 jaar kan aanhouden na de infectie. (BMC Gastroenterology)

Giardiasis is een infectie van de dunne darm die ontstaat door de inname van cysten van de Giardia lamblia. Het is een veelvoorkomende parasiet de wereld, en ook in ons land. De symptomen beginnen meestal binnen een paar weken na het drinken van/zwemmen in besmet water, of na consumptie van voeding. Reizen naar Oost Europa, India, Oost en West Afrika en delen van het Midden Oosten staat ook in verband met giardiasis. Kinderen in kinderdagverblijven en mensen in instelling zijn vaak dragers van deze parasiet. Maar ook gewoon kinderen in het algemeen: kinderen spelen met water en zand en stoppen ondertussen de vingers in de mond. Kampeerders en backpackers en mensen die recreëren in natuurwater lopen een verhoogd risico, net als mensen die maagzuurremmers gebruiken zoals ppi’s. Ook voorgesneden groenten en sla kunnen het risico verhogen. 1

Ongeveer 75 tot 80% van de geïnfecteerde mensen ontwikkelt symptomen. De rest blijft symptoomvrij maar kan de infectie wel doorgeven. Acute waterige diarree is de meest voorkomende klacht. Andere symptomen zijn een opgezette buik, buikpijn en gasvorming. In 20-40% van de gevallen leidt giardiasis tot korte termijn lactose intolerantie, en het kan het startsein zijn voor een prikkelbare darm.

De infectie kan kort zijn en vanzelf weg gaan. Als de infectie wordt vastgesteld -meestal door middel van een ontlastingsonderzoek- wordt de infectie over het algemeen behandeld met antibiotica zoals metronidazol. Dit is voor 90% effectief. Het is raadzaam om minstens 3x de ontlasting te laten onderzoeken. Bij mensen met een verminderd immuunsysteem kan de infectie moeilijk te behandelen zijn en chronisch worden.

Giardia infectie als oorzaak van chronisch vermoeidheidssyndroom

Wat is de link tussen deze parasieten en het chronisch vermoeidheidssyndroom? De studie die BMC Gastroenterology publiceerde en was de tweede die als follow-up werd gedaan vanwege een grote giardiasis uitbraak in een stad in Noorwegen. De eerste studie duurde 3 jaar na de uitbraak en liet een verhoogd risico op het chronisch vermoeidheids- en prikkelbare darmsyndroom zien. 2

De tweede follow-up studie duurde 5 jaar. En hoewel het niet gericht was op het prikkelbare darmsyndroom, onthulde het wel dat de parasiet de oorzaak was van extreme vermoeidheid. En dit niet alleen, de infectie leek ook te leiden tot slaapapneu, depressie en angst. De cijfers waren hoger dan bij gezonde bevolking. (pdf .) Chronische vermoeidheid kwam het meeste voor, ook nog 5 jaar na de infectie.

Hoe behandel je de infectie

Als je ooit gediagnosticeerd bent met de Giardia parasiet en nu kampt met chronische vermoeidheid, kan er een link zijn. Je gastro intestinale gezondheid verbeteren met integratieve en natuurlijke behandelingen is een manier om je energie terug te krijgen. Natuurlijk is de parasiet beslist niet de enige oorzaak van extreme vermoeidheid. De meeste onderzoekers zijn het erover eens dat dit syndroom het gevolg is van meerdere oorzaken en triggers. Virussen, vitaminetekorten (zoals ijzer), een lekkende darm en bijnieruitputting veroorzaken ook chronische vermoeidheid.

Gember en kaneel

Iranian Journal of Parasitology & Tehran University of Medical Sciences publiceerde een studie waarbij gember en kaneel gebruikt werden tegen de giardia parasiet, bij geïnfecteerde ratten. De ratten kregen doses van 10 mg/kg en 20 mg/kg per dag, op de 6e dag na de infectie en voor de duur van 7 opeenvolgende dagen. Gember en kaneel veroorzaakten een vermindering van cysten in de ontlasting en het aantal trofozoïten. De resultaten waren duidelijker met kaneelextract. Het onderzoek meldde tevens dat de specerijen een veelbelovende alternatieve therapie kunnen zijn. 3

‘Peperpillen’

Pippali Rasayana (PR) is een Indiaas kruidenmedicijn gemaakt van Palash (Butea monosperma) en Pippali (Piper longum). Toediening van 1 gram 3x per dag voor de duur van 15 dagen aan patiënten met een giardiasis infectie leidde tot de complete verdwijning van de infectie bij het merendeel van de patiënten. 4 Piper longum doet dit ook alleen. (225 mg/kg bij muizen, en nog meer effectief bij 450 mg/kg). 5

Probiotica

Een belangrijke stap voorwaarts in probiotische activiteit was de ontdekking dat de streng L. johnsonii de groei van Giardia in vitro remde.  6 L. acidophilos liet hierin geen effecten zien. L. Johnsonni blokkeerde de ontwikkeling van Giardia, maar kon alleen niet de adhesie van de parasiet in de endotheliale cellen voorkomen. Behandeling met de L. johnsonii streng bekrachtigde de immuun response tegen de parasiet.

Ook L. casei en Enterolcoccus faeacium waren effectief om de giardia infectie te elimineren, bij muizen. 7 8 De pre-behandeling met L. casei alvorens infectie verminderde de duur en ernst van giardiasis bij muizen, toen er infectie plaatsvond 9. Saccharomyces boulardii is niet preventief tegen giardiasis zoals L. casei, maar helpt wel bij het herstel van de prikkelbare darm, een complicatie die na infectie ontstaat. 10 11

Dille

Net zo effectief als antibioticum

Dille is zowel een keukenkruid als een medicinaal middel. In een studie –gepubliceerd in Journal of Intercultural Etnopharmacology– werd het effect van dille op giardia vergeleken met metronidazol, bij geïnfecteerde kinderen. De kinderen kregen 3x per dag 1 ml dille-extract, of metronidazol, voor de duur van 5 dagen. De inname van dille-extract resulteerde in een significante afname van G. lamblia na 5 dagen, wat wees op de efficiency van het kruid bij giardiasis. Dit was vergelijkbaar met metronidazol. De behandeling was veilig en werd goed getolereerd. 12

Knoflook

Knoflookextract blijkt een remmend effect te hebben op de giardia parasiet en verwijderde de symptomen van de infectie binnen 24 uur. Binnen 72 uur was er geen spoor van giardia te zien in de ontlasting (extract 1 mg/ml, 2x per dag, en bij commerciële knoflookcapsules). Het zijn de bestanddelen allicine, ajoene en organosulfiden uit knoflook die sterk anti-parasitair zijn. 13

‘Broccoli pil’

Organosulfiden zitten ook in broccoli en aanverwante groenten, en natuurlijk in de ‘broccoli-pil.’

Etherische oliën

Oliën die rijk zijn aan carvacrol weren de giardia parasiet. Dit zijn oregano en thymbra capitata (dit is de gewone mediterrane tijm) en origanum virens. 14  15  Etherische oliën kunnen het beste toegepast worden onder begeleiding van een gediplomeerd aromatherapeut, en zijn niet altijd veilig voor kinderen. Voor kinderen is dille een veilige optie, dit kruid wordt goed verdragen.

 

 

 

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Soorten zout voor lichaamsreiniging

Lage rugpijn: deze signalen moet je niet negeren

Wat je nagels zeggen over je gezondheid

Kruiden die de eetlust onderdrukken en helpen bij gewichtsverlies

Vroege tekenen van artritis beginnen in de mond

Kurkuma reguleert bacteriesoorten in de darmflora

Neurotransmitter GABA remt ongewenste gedachten

Gezonde darmen zonder ontsteking: zorg voor voldoende tryptofaan en gebalanceerde darmflora

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.