Darmflora

Gezonde ouderen hebben de darmflora van een dertiger

Share Button

Een van de grootste studies op het gebied van de darmflora van mensen onthult dat de sterke link tussen gezond ouder worden en een gezond darm microbioom. Een van de bevindingen van  het onderzoek  is dat gezonde ouderen tot 100 jaar de darmflora van een dertiger hebben.

Gezond ouder worden dankzij gezonde darmflora

Aan de studie deden 1000 Chinese deelnemers mee van 3 tot 100 jaar, die extreem gezond waren. De opzet was om nieuwe diagnostische systemen te ontwikkelen, om vervolgens voeding en probiotica te gebruiken ter verbetering van de biomarkers van gezondheid. De vraag was: blijf je gezond als je actief bent en goed eet, of wordt gezond ouder worden voorspeld door de samenstelling van de darmbacteriën?

De ouderen die gezond waren hadden een darm microbioom van mensen die decennia jonger waren. Het microbioom verschilde iets vanaf de leeftijd van 30 jaar vergeleken met jongere leeftijden.

Auteur van de studie, professor Greg Gloor:

“De belangrijkste conclusie is dat als je enorm gezond bent en 90 jaar oud, je darmflora niet verschillen van dertigers. Dit laat zien dat het behoud van diversiteit van darmbacteriën, een biomarker is van gezond ouder worden. Net zoals een gezonde cholesterolspiegel een biomarker is van een gezonde circulatie.”

Volgens Gloor en zijn team kan de gezondheid bevorderd worden als het darm microbioom gereset wordt naar die van een dertiger. Door de darmflora van gezonde mensen te bestuderen hoopt het team te weten waarnaar gestreefd moet worden als mensen ziek worden.

Een verrassende bevinding was dat de darmflora van 19-24-jarigen zich onderscheiden van andere leeftijdsgroepen.

Andere recente publicaties van deze maand laten weten hoe belangrijk het behoud van een gezonde samenstelling van de micro-organismen in de darmen is. Functionele veranderingen in het darm microbioom leiden tot ontsteking en darmkanker, maar spelen ook een rol bij atherosclerose en hartaandoeningen. 1  3 Er zijn veel factoren die tot veranderingen kunnen leiden -medicijnen, antibiotica, voedingsadditieven, suikers, calorierestrictie,  samenstelling van de voeding, ziekte, leefstijl en zelfs griep.   4 Leeftijd viel ook altijd in dit rijtje, maar dit hoeft dus niet perse een factor voor veranderingen te zijn.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Volgens studies: honing en kaneel helpt bij PMS, Candida, dip, afvallen en meer

5 tips om winterdepressie te lijf te gaan

Stof uit granaatappel beschermt brein tegen Alzheimer, via darmbacteriën

statines cholesterol verlagen

Nieuw rapport: Statines ‘tijdverspilling’, cholesterol onmisbaar en beschermt juist

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.