Antioxidanten, vitamines, mineralen Brein Voeding

Slechts 5 champignons per dag houden hersenen en lijf oergezond

Share Button

Champignons zijn een rijke bron van twee antioxidanten die veroudering krachtig verslaan. Sterker nog: de paddenstoel is hier de rijkste bron van. Slechts 5 champignons per dag verlagen de kans op dementie, hartaandoeningen en voorkomen zelfs kanker, laat Pennsylvania State University weten. Dit heeft alles te maken met de 2 antioxidanten/aminozuren die de champignon bevat.

5 Champignons per dag

De twee antioxidanten in de champignons zijn ergothioneïne en gluthation; ze bestrijden de vrije radicalen die onze moleculen schaden. Alle antioxidanten hebben deze functie, maar de champignon blijkt de rijkste bron van deze twee te zijn. Ergothioneïne is een aminozuur en gluthation is een tripeptide (opgebouwd uit 3 aminozuren).

Het effect is groot: de paddenstoelen zetten een rem op dementie, rekenen af met de kans op hartziekten en voorkomen zelfs kanker, volgens de onderzoekers.  1

Rijkste bron van antioxidanten

In de nieuwe studie worden paddenstoelen “zonder twijfel” de rijkste bron van de combinatie ergothioneïne en gluthation genoemd. Ze zitten er boordevol mee, zegt studieauteur professor Robert Beelman van de Pennsylvania State University.

Wanneer het lichaam zuurstof gebruikt, komen er vrije radicalen vrij. Onderzoekers vermoeden al lang dat dit toxische bijproduct de ontwikkeling van dementie voedt. De vrije radicalen gaan door het lichaam zwerven op zoek naar elektronen om vervolgens de cellen, proteïnen en het DNA te schaden: een proces dat oxidatieve stress genoemd wordt. Beelman zegt dat dit uiteindelijk naar kanker, coronaire hartziekten en Alzheimer’s kan leiden. Door het lichaam aan te vullen met antioxidanten wordt het hiervoor beschermd.

De porcini champignon bevat het meeste van de twee antioxidanten. En hoewel de gewone champignon minder bevat dan de wilde porcini, is het nog altijd een rijkere bron van de twee stoffen dan andere voeding. Het koken van de champignon tast de aanwezigheid van de stoffen nauwelijks aan, meldt Beelman in Food Chemistry.

Meer champignons, minder dementie?

In landen waar behoorlijk veel champignons in de maaltijden worden gebruikt –zoals Frankrijk en Italië- komt dementie veel minder voor. Waar meer ‘westers’ gegeten wordt -met weinig ergothioneïne in de voeding, zoals in Amerika- komen Parkinson’s en Alzheimer’s veel vaker voor. Beelman waarschuwt wel dat de resultaten preliminair zijn. Het verschil tussen de diverse landen en maaltijden is volgens hem echter iets om nader te onderzoeken.

Beelman:

“Het verschil tussen de landen waar neurodegeneratieve ziekten minder voorkomen ligt op ongeveer 3 mg per dag: dit zijn zo’n 5 champignons.”

Champignon als functionele voeding

Er was al bewijs dat champignons over antioxidant, anti-tumor, antivirus, anti-kanker, anti-inflammatoire, antimicrobiële en zelfs anti-diabetes activiteiten beschikken. Champignons met anti-inflammatoire eigenschappen kunnen als functionele voeding gebruikt worden om een hoge bloeddruk te verslaan. Een hoge bloeddruk is ook een factor bij het ontstaan van dementie.

Enkele maanden geleden verschenen er ook enkele studies met betrekking tot champignons en de preventie van dementie. Hieruit bleek dat de paddenstoelen zelfs de zenuwgroei in de hersenen bevorderen en beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten. 2 3

Journal Appetite meldde een maand geleden dat champignons bij het ontbijt een voller gevoel zouden kunnen geven. 4

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Drinken van zwarte thee vermindert neurologische ziektes, beschermt tegen veroudering en meer..

Chronisch slaaptekort maakt ouder, dikker en zwakker. Tips voor betere nachtrust en om bioritme weer in gareel te krijgen

9 Ontstekingsremmende ingrediënten voor in smoothie of thee

Reumatoloog: ‘Suiker gevaarlijker dan roken en wijn’

veelbelovend bij kanker

Curcumine uit kurkuma veelbelovend bij alvleesklierkanker

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.