Antioxidanten, vitamines, mineralen Vetzuren

Oliezuur uit olijfolie vermindert centrale obesitas (buikvet)

Share Button
Onverzadigd oliezuur zoals uit olijfolie vermindert centrale obesitas. Centrale obesitas heet ook wel abdominale obesitas en heeft buikvet als kenmerk.

Dit meldt Obesity Journal. Het is oliezuur dat verantwoordelijk is voor de afname van centrale obesitas, en in de studie is gebruik gemaakt van koolzaadolie. Koolzaadolie (canola olie) bevat dan wel oliezuur, maar heeft verder ook nadelige gevolgen voor de gezondheid. Olijfolie bevat een hoge hoeveelheid oliezuur en is een betere optie dan koolzaadolie.

Uit de studie bleek dat enkelvoudige onverzadigde vetzuren (hieronder valt olijfolie) een groter effect op abdominale obesitas hebben dan meervoudige onverzadigde vetzuren.

Er zijn meer positieve berichten over olijfolie deze maand. Wanneer het ontstekingsremmende oliezuur in combinatie met groenten gegeten wordt, ontstaat er nitro-oliezuur. En nitro-oliezuur vermindert klachten van kortademigheid en verbetert de longfunctie. 1

Het is een van de redenen waarom Mediterrane voeding zo gezond is: de combinatie van olijfolie met groenten die oliezuur omzet in nitro-oliezuur. Ook is het gunstig als groenten in olijfolie gebakken worden, omdat dit het beste uit de groenten haalt. Volgens een studie in Food Chemistry vergroot dit namelijk de antioxidant capaciteit. Groenten bakken in olijfolie is daarom gezonder dan groenten koken.

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.