Darmflora

Darmbacteriën hebben daadwerkelijk invloed op emoties

Share Button

We weten allemaal dat een hongerige buik humeurig maakt. Wat zich afspeelt in de buik gaat echter nog veel verder; de darmflora hebben een impact op onze emoties en gedrag. Het verband tussen darmbacteriën en hersenen werd al vastgesteld, en nu is er wederom een studie die toont dat de micro-organismen in de darmen een grote rol spelen bij onze emotionele reacties.

Darmbacteriën beïnvloeden emoties

In een nieuwe studie werd gekeken hoe het darm-microbioom emotionele responses beïnvloedt, omdat bewijs al eerder de directe verbinding tussen de twee suggereert. Onderzoekers van de University of California hebben de darmbacteriën geïdentificeerd die in verband staan met stemming en gedrag, en die interacties met diverse hersengedeelten hebben. De bevindingen zijn gepubliceerd in Psychosomatic Medicine.

De interacties tussen brein en darmen spelen een belangrijke rol bij de menselijke gezondheid en gedrag. Eerder onderzoek suggereert dat het darm-microbioom emotioneel en sociaal gedrag, emoties en zelfs voedingskeuzes beïnvloedt. Voor de meeste studies werden ratmodellen gebruikt.

Deze keer identificeerden de onderzoekers de karakteristieken van het gedrag en de hersenen bij 40 gezonde vrouwen, waarvoor hun darm-microbioom geanalyseerd werd. De vrouwen gaven fecale monsters af, en er werden MRI-scans genomen van de hersenen terwijl er naar beelden gekeken werd van mensen, activiteiten en dingen die emotionele responses opriepen.

De deelnemers werden op basis van de darmbacterie-compositie in twee groepen gedeeld: 33 personen hadden meer Bacteroides, en de rest had meer Prevotella.

Bacteroides groep

Bij de Bacteroides-groep was de laag grijze stof in de frontale cortex en insula dikker. Deze gedeelten zijn onder andere verantwoordelijk voor de complexe verwerking van informatie. De hippocampus was bij hen ook groter. De hippocampus speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie in het geheugen, de ruimtelijke oriëntatie en het controleren van gedrag dat van belang is voor de overleving. Proefdieren waarbij de hippocampus wordt beschadigd, slagen er bijvoorbeeld niet meer in hun gedrag goed aan te passen aan veranderde omstandigheden. Bij de mens kan tweezijdige beschadiging van de hippocampus leiden tot een verminderd vermogen om nieuwe informatie in het geheugen op te nemen. (info)

Prevotella groep

In de Prevotella groep waren meer connecties zichtbaar tussen de breinregio’s die emoties, aandacht en zintuiglijke functies onder hun hoede hebben. Het breinvolume was lager in diverse gedeelten; zo had de hippocampus juist een kleiner volume. De hippocampus was ook minder actief als er naar negatieve beelden gekeken werd. Negatieve gevoelens zoals angst, stress en prikkelbaarheid na het kijken van de foto’s lagen hoger dan in de Bacteroides groep.

De resultaten ondersteunen het concept van de interacties tussen brein-darmen bij gezonde mensen. En hoewel de studie werd uitgevoerd bij gezonde deelnemers, kunnen deze patronen volgens de onderzoekers “kwetsbare factoren” representeren voor mentale en lichamelijke ziekten.

Een overzicht van alle recente bevindingen over dit onderwerp vind je in de dossiers darmbacteriën en darmflora

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Omega 3 supplementen getest: hoe en welke kies je het beste?

5 tips om winterdepressie te lijf te gaan

Kurkuma reguleert bacteriesoorten in de darmflora

Specifieke darmbacterie als basis voor behandeling tegen auto immuunziekten

Lekkende darm herstelt zeer snel en drastisch door deze melk

Voedselindustrie verandert namen van zoetstoffen op etiketten. Let op het volgende !

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.