7 Manieren om de bloeddruk natuurlijk te verlagen

Als het op een hoge bloeddruk aankomt, kan voeding je medicijn zijn! Plantenvoeding is een must voor wie een hoge bloeddruk heeft, en bewezen effectief. Kijk eens naar deze 7 voedingssoorten die je bloeddruk weer naar een gezond niveau brengen.

De bloeddruk natuurlijk verlagen

Lijnzaad

Lijnzaad is makkelijk te combineren met voeding

De inname van 30 gram lijnzaad per dag verlaagt de systolische bloeddruk met gemiddeld 15mmHg en de diastolische druk (de onderdruk) met 7 mmHG bij mensen met een hoge bloeddruk. 1 Hele en gebroken lijnzaad vindt je in elke supermarkt. Het is makkelijk in gebruik; je kunt het door de yoghurt, op fruit of door smoothies doen.Bieten- en appelsap

Minder druk op de vaatwanden door bietensap

Bieten zijn van alle groenten de rijkste bron van nitraat. Nitraatrijke voeding helpt het lichaam meer salpeterzuur (een nitraat) te produceren. Ondertussen verwijdt nitraatrijke voeding de vaten, zodat er minder druk op de vaatwanden komt. De cardiovasculaire functie verbetert. Een sap dat 72% bietensap bevat, en 28% appelsap, zorgt al voor een vermindering van de systolische druk van gemiddeld 4 tot 5 mmHg. 2 Maak zelf je sappen en combineer dit lekker met bijvoorbeeld verse gember. Want ook gember verlaagt de bloeddruk.3 4Tomatensap

Tomatensap: handig hulpmiddel om de bloeddruk te verlagen

Sap op basis van tomaten verlaagt de systolische bloeddruk met gemiddeld 5 mmHg. 5Je kunt zelf sap maken door middel van tomatenpuree, al dan niet met toevoeging van verse tomaten. Kijk naar de biologische en zoutloze pakjes tomatenpuree.

Je werkt hiermee ook gelijk aan de vermindering van de buikomvang.Pruimen

Voor een goed effect zijn maar weinig pruimen nodig

Drie tot zes gedroogde pruimen per dag verlagen de bloeddruk en lipiden waarden aanzienlijk. 6 Pruimen zijn ook heel geschikt als tussendoortje, omdat ze de stoelgang verbeteren en voor een vol gevoel zorgen.

Je kunt ze ook makkelijk in gerechten implementeren.Blauwe bessen

Soepele vaatwanden door blauwe bessen

Blauwe bessen zijn een soort van Haarlemmer Olie onder het fruit: overal goed voor! Deze kleine besjes verlagen ook de bloeddruk en maken vaatwanden elastischer, ook bij vrouwen met een hoge bloeddruk na de menopauze. 7 Bepaalde flavonoïden in de bes hebben een bloeddruk verlagend effect. 8


 


Hibiscus thee

Hibiscusthee bevat veel anthocyaninen

Van de mooie winterharde struik, die je vooral veel in Zuidoost Europa en het oosten van Midden Europa ziet, bestaat ook thee. Hibiscus is een rijke bron van anthocyaninen. Dit zijn ook flavonoïden, die de bloeddruk met succes verlagen. 9 10Hibiscus smaakt wel zuur, dus het misschien prettig om een natuurlijke zoetstof te gebruiken.Donkere chocolade en cacao

Dagelijks een stukje chocola voor een gezonde bloeddruk

Deze lekkernijen verlagen de systolische bloeddruk met gemiddeld 5 mmHg en de diastolische bloeddruk met een gemiddelde van 3 mmHg. 11 Deze  uitwerking komt dankzij verschillende fytochemicaliën, waaronder procyanidinen, theobrominen, epicatechinen en catechinen. 12 Hoe donkerder het chocolade, des te meer cacao het bevat. Dus kijk naar de chocolade met minstens 70% cacao en eet een of twee stukjes per dag.Kurkuma kan in dit rijtje niet ontbreken. De goudgele specerij doet ook met de hoge bloeddruk een gouden klus –altijd in combinatie met zwarte peper- en werkt bijna instant. Ook hoofdpijn die afkomstig is van de hoge bloeddruk, verbetert snel na inname van kurkuma met zwarte peper. 13 14 Het is bewezen dat kurkuma net zo effectief werkt als zo’n 15 medicijnsoorten. Maar specerijen en kruiden die de bloeddruk verlagen, komen de volgende keer aan bod!